Volledig scherm
Donyell Malen baalt in Emmen. © BSR Agency

PSV niet eerder deze eeuw op zo’n grote achterstand

PSV beleeft een historisch slechte eerste seizoenshelft. Niet eerder deze eeuw hadden de Eindhovenaren zó’n grote achterstand op de koploper. Het gat met Ajax bedraagt inmiddels 13 punten.

Het is uiteraard niet de eerste keer dat PSV kampt met een sportieve crisis. De huidige situatie doet nog het meest denken aan die van zes jaar geleden. In het eerste jaar van Phillip Cocu als trainer stond PSV na de vijftiende speeldag, waarin met 3-1 werd verloren van Feyenoord, zelfs op een troosteloze tiende plaats met slechts 20 punten.

Poll

Alleen vertrek Van Bommel helpt PSV er weer bovenop

Alleen vertrek Van Bommel helpt PSV er weer bovenop

  • Ja, PSV moet afscheid nemen van Van Bommel (72%)
  • Nee, Van Bommel krijgt PSV weer aan de praat (28%)
20728 stemmen

Dan doet Mark van Bommel het met 28 uit 15 zo slecht nog niet, zou je zeggen. Toch heeft zijn ploeg nog minder perspectief op de landstitel dan Cocu destijds (zie kader). In 2013 was Vitesse de verrassende koploper met 30 uit 15 en had PSV dus ‘slechts’ een achterstand van 10 punten. Na een redelijk herstel eindigden de Eindhovenaren dat seizoen uiteindelijk nog als vierde, op 12 punten van kampioen Ajax.

Volledig scherm
1 december 2013: Phillip Cocu ziet PSV met 3-1 verliezen in de Kuip. © Pim Ras Fotografie

Dat het verschil met de koploper nu zo groot is, komt vooral door de prestaties in de laatste twee maanden. PSV verspeelde in de laatste zes eredivisiewedstrijden meer punten (13) dan in de twintig competitieduels daarvoor (12). Vooral buiten de deur gaat het beroerd. In de laatste vier uitwedstrijden pakte PSV slechts twee punten. De laatste keer dat de Eindhovenaren langer zonder uitzege bleven, was in augustus-december 2013 (7 op rij).

Beluister hieronder de voetbalpodcast. Tekst gaat verder onder de podcast.

Op basis van de laatste zes wedstrijden in de eredivisie zou PSV met vijf punten op de 15 de plaats staan. Alleen Sparta (4), Vitesse (3) en VVV (3) deden het de afgelopen tijd nog slechter.