Volledig scherm
Ronald Koeman. © BSR Agency

Portugal angstgegner? Niet voor Ronald Koeman

Vanavond kruisen Portugal en Nederland in de Nations League-finale voor de veertiende keer in de historie de degens. Met behulp van statistiekenbureau Gracenote belichten we drie opvallende feiten. 

1. Angstgegner? Niet van Koeman
Zodra het Portugese volkslied in een voetbalstadion klinkt, zakt Nederlanders de moed in de schoenen. In de recente geschiedenis hebben de Portugezen ons namelijk geregeld gedwarsboomd wanneer het erom ging. Laat bij een gemiddelde Oranje-fan bijvoorbeeld maar eens de naam ‘Maniche’ vallen. Alsof je de korst van een wond af raspt.

De kwalificatie voor het WK 2002, de halve finale op het EK 2004, de beruchte ‘Slag bij Neurenberg’ op het WK 2006, de uitschakeling in de groepsfase van het EK 2012. Elke keer verslikten we ons in de mannen met de rode shirts. Op basis van de cijfers - 13 wedstrijden, slechts 2 overwinningen - is Portugal onze angstgegner. En op basis van gevoel dus al helemaal.

Maar niet voor onze bondscoach. Ronald Koeman is in zijn tijd bij Oranje driemaal op de Portugezen gestuit. Tweemaal als speler, eenmaal als bondscoach. Twee van de die potjes werden gewonnen: 1-0 in 1991 tijdens de EK-kwalificatie en 3-0 tijdens het oefenduel vorig jaar. Daartegenover staat slechts één verliespartij: 0-2 bij een oefenduel in 1992. Laat dat Portugese volkslied dus maar klinken, Koeman wordt er niet warm of koud van.

Beluister hieronder de AD Voetbalpodcast over de finale van de Nations League, met een terugblik op Nederland - Engeland en een vooruitblik op de finale tegen Portugal:

2. De buitenaardse cijfers van Memphis
Afgelopen donderdag tegen Engeland speelde Memphis Depay niet zijn gelukkigste interland onder Ronald Koeman. Oké, de aanvaller was goed voor tweeënhalve assist, en dan kun je niet spreken van een uitgesproken slechte wedstrijd. Maar het oogde niet allemaal even geslaagd.

Volledig scherm
De inzet van Memphis Depay, die resulteerde in de de 2-1 tegen Engeland. © AP

Toch zijn de cijfers van Memphis in het Oranje van Koeman waanzinnig goed. Van de laatste negen Oranje-doelpunten was hij er bij liefst acht direct betrokken: drie keer haalde Memphis zelf de trekker over, vijf keer verzorgde hij de assist. De enige goal waarbij hij geen ‘direct aandeel’ had, was die eigen goal van Kyle Walker in de verlenging tegen Engeland. Een situatie die ontstond uit een gekeerd schot van - jawel - Memphis Depay. Ofwel, we kunnen rustig zeggen dat Memphis bij de laatste negen goals van Oranje allemaal betrokken was.

In de huidige selectie is Memphis de topscorer met 16 goals. Als hij vanavond zijn 17de maakt, komt de Olympique Lyon-aanvaller naast Johan Neeskens, Ruud Gullit en Marc Overmars. Mooi rijtje.

3. Oranje won nog nooit in Porto
Het Nederlands elftal koestert geen bijzonder warme herinneringen aan de stad Porto. Driemaal trad Oranje in de kustplaats aan, geen enkele keer werd er gewonnen. De stad was het toneel van de 0-1 nederlaag tegen Portugal tijdens de EK-kwalifcatie in 1990. De twee andere interlands in Porto eindigden in een gelijkspel. De peperdure 2-2 uit 2001, waarbij Oranje met zogenoemde ‘feestwissels’ een 0-2 voorsprong weggaf tegen Portugal en het WK 2002 uit zicht raakte. 

Volledig scherm
Ruud van Nistelrooy maakte in Porto de 1-1 tegen Duitsland op het EK 2004. © Ras, Pim

De 1-1 in de groepsfase van het EK 2004 tegen Duitsland heeft een zoetere bijsmaak. Dat was de wedstrijd waarin Nederland in de laatste minuten langszij kwam, dankzij een door Ruud van Nistelrooy binnengeschoten voorzet van Andy van der Meyde.

Maar goed, winnen deden we dus nog nooit in Porto. Er zijn in Europa vier steden te vinden waar Oranje nog vaker speelde zonder te zegevieren: Zürich (vijf duels: vijf nederlagen), Milaan (vijf duels: één gelijkspel, vier nederlagen), Bazel (vier duels: vier nederlagen) en Sofia (vier duels: één gelijkspel, drie nederlagen). Hopelijk staat Porto na vanavond niet in dat rijtje.

Bekijk hieronder de voorbeschouwing op Portugal - Nederland met Etienne Verhoeff, Mikos Gouka en Maarten Wijffels: