

- 68' Steven Bergwijn
- Thomas Müller 45'+1'
Oranje toont veerkracht en overleeft Duits overwicht, Bergwijn nu trefzeker als invaller
SamenvattingIn ruim driekwart van de wedstrijd was Oranje vooral machteloos tegen Duitsland, maar invaller Steven Bergwijn redde zowaar een resultaat: 1-1. Het neemt niet weg dat bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers nog stapels huiswerk hebben op weg naar het WK.
Door Sjoerd Mossou
Als de tonen van het publiek een wedstrijd illustreren, dan kon je het spelbeeld bijna feilloos ‘horen’ dinsdagavond. Achter het doel probeerde een verwoede trommelaar er nog wat van te maken, maar 68 minuten lang regeerden de stilte en apathie in de Johan Cruijff Arena.
Totdat invaller Steven Bergwijn vanuit het niets gelijk maakte, tegen de verhouding in, en alles plots kantelde. Opeens bruiste en leefde het stadion, moest de VAR ingrijpen om een Nederlandse overwinning te voorkomen, en ging het publiek na afloop toch nog vrolijk naar huis: 1-1.
Niettemin bleef óók het gevoel van de eerste driekwart van de wedstrijd hangen. Want zo fris en flitsend als de wedstrijd van zaterdagavond tegen Denemarken (4-2) was, zo moeizaam was het spel van Oranje nu lange tijd.
Bovenal had dat alles met de tegenstander te maken, uiteraard, één van de absolute toplanden in Europa. Maar Nederland ontbeerde ook zelf vorm en frisheid. Onder een voortdurende druk van Duitsland, dat de opbouw van Nederland al vanaf de eerste minuut zo goed als klem zette, was bovenal grote nauwkeurigheid geboden. Maar die was er zelden - of slechts bij een klein aantal spelers.
Teun Koopmeiners leed veel te vaak balverlies. De vleugelbacks Tyrell Malacia en Denzel Dumfries hadden het ronduit moeilijk, terwijl ook Steven Berghuis geen moment in zijn spel kwam. Voorin had Donyell Malen wel dreiging, maar nauwelijks oog voor medespelers: de spits schoot te vaak vanuit de gekste hoeken op doel.
Het legde al met al bloot wat we al langer wisten: dat het Nederlandse nog op te weinig posities spelers heeft van internationaal topniveau. En los daarvan bleef ook het nieuwe systeem van Van Gaal nog een duidelijk geval van ‘werk in uitvoering’, met te weinig automatismen om ook tegen een topploeg als Duitsland het verschil te maken.
Dat nam niet weg dat Oranje ook kansen kreeg. Na 35 minuten Donyell Malen alleen op Manuel Neuer af, maar de spits van Borussia Dortmund werd teveel gehinderd om echt goed te kunnen schieten. Los daarvan was het toch echt Duitsland dat lang de baas was op het veld.
Voor rust kopte eerst Timo Werner nog op de lat. Maar na 45 minuten was het alsnog raak, toen Jamal Musiala slim wegliep bij Frenkie de Jong en de bal teruglegde vanaf de achterlijn. Routinier Thomas Müller schoot hard en loepzuiver: 0-1.
Ook in de tweede helft was de eerste grote kans meteen voor Duitsland, toen David Raum in volledig vrije positie over schoot. Het was de opmaat naar een tweede helft die er niet meteen beter op werd voor het Nederlands elftal. Met groot gemak combineerde Duitsland geregeld door het hart van Oranje, voortdurend in beweging, terwijl Nederland het bovenal van dode spelmomenten en individuele bevliegingen moest hebben.
Die kwam er zowaar na 68 minuten, toen uitblinker Frenkie de Jong de opening vond met een crossbal. Dumfries legde terug, invaller Bergwijn schoot hard en overtuigend raak: 1-1.
Een handvol minuten later leek Oranje zelfs de overwinning aangereikt te krijgen van scheidsrechter Craig Pawson, maar de VAR greep in bij de toegekende strafschop nadat Memphis Depay naar de grond ging na een duel met Thilo Kehrer. Een energiek slotoffensief bood weliswaar nog volop vermaak én kansen voor Nederland, de winst bleef uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Pierre van Hooijdonk snapt niet dat Ajax Sébastien Haller van de hand wil doen: ‘Merkwaardig’
Pierre van Hooijdonk heeft weinig begrip voor de keuze van Ajax om Sébastien Haller na anderhalf jaar van de hand te doen aan Borussia Dortmund. Haller is ‘zeer zeker geslaagd’ als spits in Amsterdam, aldus de analyticus en voormalige Oranje-aanvaller. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Ajax krijgt ‘Oscar voor creativiteit’ na smelten kampioensschaal
Ajax is weer een prijs rijker. De landskampioen heeft een Oscar voor creativiteit gekregen voor een ludieke actie na het behalen van de landstitel vorig jaar. -
EK vrouwenvoetbal op deze site: dit kun je in juli verwachten
De voetbalsters van Oranje verdedigen in juli hun titel op het Europees kampioenschap in Engeland. Het AD gaat mee met de Leeuwinnen: zo volg je het toernooi op de site en in de krant.
-
Feyenoord persoonlijk akkoord met Italiaans international Wilfried Gnonto (18)
Feyenoord heeft uitstekende papieren om met Wilfried Gnonto, een 18-jarig talent dat al debuteerde in de nationale ploeg van Italië, aan de haal te gaan. De Rotterdamse club is nagenoeg persoonlijk akkoord met de kleine spits en stevent ook af op een deal met zijn werkgever FC Zürich, dat zo’n 4 miljoen euro verlangt voor Gnonto. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Louis van Gaal mag voor WK in Qatar drie spelers meer meenemen dan bij vorige WK's
Louis van Gaal mag maximaal 26 voetballers opnemen in zijn selectie van het Nederlandse elftal voor het WK van eind dit jaar in Qatar. De bondscoach moet zijn definitieve selectie voor de mondiale eindronde uiterlijk op 13 november bij de FIFA inleveren.