Volledig scherm
PREMIUM
Wim Jonk begint bij FC Volendam aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. © Pim Ras Fotografie

In Volendam is de geest van Cruijff nooit ver weg

Trainersklus Wim JonkWim Jonk (52) verspreidde de filosofie van Johan Cruijff over de hele wereld, maar is nu terug in Nederland. Zijn debuut als hoofdtrainer (van FC Volendam) is een ontdekkingsreis.

Door Nik Kok

Wim Jonk streeft vooral naar het bieden van veel kijkplezier. Dus vlak voor de eerste training van het seizoen laat hij zijn spelers beelden zien van Manchester City en FC Barcelona. ,,Maar dat niveau kunnen we toch helemaal niet halen, zei er toen eentje. Ik zeg dan: op welk niveau ook, je kunt je altijd verbeteren. Speel je bij Volendam en kun je druk zetten op de bal, moet je eens zien wat er dan mogelijk is.”

Al zijn de scherpe kantjes er na vier jaar al lang af, Jonk voelt nog altijd de pijn van zijn tumultueuze vertrek bij Ajax. Hij was er vanaf 2008 eerst techniektrainer, later hoofd van de jeugdopleiding en maakte deel uit van het zogeheten ‘technisch hart’, maar hij botste met zijn ploeggenoten van vroeger. Nu is hij terug bij de club waar het voor hem allemaal begon, voor zijn eerste klus als hoofdtrainer.