Klaas-Jan Huntelaar.
Volledig scherm
Klaas-Jan Huntelaar. © ANP

Huntelaar passeert als eerste Nederlander de grens van 400 goals

Er lijkt geen einde te komen aan de scoringsdrift van Klaas-Jan Huntelaar. De inmiddels 36-jarige Ajacied pikte gisteren tegen RKC (3-0) opnieuw een doelpuntje mee. Hij is de eerste Nederlander ooit die de grens van vierhonderd goals passeert voor club en land.

Huntelaar maakte tegen RKC zijn 358ste doelpunt in clubverband. De spits maakte ook 42 doelpunten voor het Nederlands elftal en moet op de eeuwige topscorersranglijst alleen Robin van Persie (50) voor zich dulden. Dat hoeft hij echter niet als het gaat om zijn totaal aantal doelpunten. Er is geen Nederlander die kan tippen aan Huntelaar.

De spits stond overal waar hij speelde garant voor treffers. De topspits was met name een doelpuntenmachine bij Schalke 04 en Ajax. Voor de Amsterdammers scoorde hij in totaal 151 keer. In zeven seizoenen in Duitsland mocht hij 126 keer juichen. Bij Real Madrid (8 goals) en AC Milan (7 goals) was hij iets minder trefzeker.

Huntelaar blijft zijn concurrentie ruim voor en lijkt zijn laatste goal nog niet te hebben gemaakt. De nummer twee op de lijst is Ruud van Nistelrooij, die in totaal 368 keer scoorde. Hij maakte 333 doelpunten in clubverband en 35 interlandgoals. Willy van der Kuijlen, topscorer aller tijden van de eredivisie, volgt met 345 goals. De oud-spits van PSV scoorde 338 goals voor PSV en MVV. 

Generatiegenoot Robin van Persie is de nummer zes op de lijst van meest doelpuntrijke Nederlanders ooit. De topscorer van Oranje maakte naast zijn vijftig interlandgoals 265 doelpunten voor Feyenoord, Arsenal, Manchester United en Fenerbache. Van Persie moet verder Roy Makaay (338) en Johan Cruijff (337) voor zich dulden.

81 minuten

Klaas-Jan Huntelaar
Volledig scherm
Klaas-Jan Huntelaar © BSR Agency

Ook dit seizoen laat Huntelaar weer zien dat hij over een neusje voor de goal beschikt. Zijn teller staat dit seizoen op negen treffers in de competitie, slechts vijf minder dan eredivisietopscorers Bryan Linssen en Cyriel Dessers. Nog knapper is dat Huntelaar weinig speeltijd nodig heeft om tot zijn doelpunten te komen. Elke 81 minuten komt hij tot scoren.

Huntelaar is logischerwijs ook de meest scorende Nederlander van de huidige eredivisie. De speler die nog het meest bij de Ajacied in de buurt komt, is Bryan Linssen. De aanvaller van Vitesse maakte tot nu toe 87 clubgoals. Myron Boadu ligt in ieder geval voor op het schema van The Hunter. De aanvaller van AZ, die 19 jaar en 1 maand oud is, maakte tot nu toe 23 goals: één interlandgoal en 22 goals voor AZ. Huntelaar had op negentienjarige leeftijd nog niet gescoord. De Ajacied scoorde zijn eerste goal op 21-jarige leeftijd voor SC Heerenveen.

Huntelaar kwam als invaller binnen de lijnen voor Lassina Traoré.
Volledig scherm
Huntelaar kwam als invaller binnen de lijnen voor Lassina Traoré. © BSR Agency

Er is natuurlijk altijd baas boven baas. Het doelpuntenaantal van Huntelaar staat in de schaduw van dat van Cristiano Ronaldo. De Portugese aanvaller maakte in totaal 724 goals. Ook de Portugees heeft nog iemand om tegenop te kijken. De Oostenrijkse Tsjech Josef Bican maakte de meeste goals ooit: tussen 1931 en 1956 scoorde hij 805 keer.