Volledig scherm
Marco van Basten schiet Nederland in 1988 naar de EK-finale, Jürgen Kohler is te laat. © PICS UNITED/COR MOOIJ

Het trauma van 1974, de wraak van 1988 en de afgang van 1990

Geen interland zo beladen als die tegen Duitsland, al zijn de scherpe kantjes er de laatste jaren wel af. AD Sportwereld zet de meest memorabele burenruzies op een rij.

De beste - 1992

Volledig scherm
Frank Rijkaard (8) is na zijn goal de gevierde man. Jan Wouters, Adri van Tiggelen, Rob Witschge en Ronald Koeman feesten mee.

Speelde Nederland ooit beter tegen Duitsland dan op het EK van 1992? Waarschijnlijk niet, maar over de 3-1 overwinning in Göteborg wordt niet zo vaak meer nagepraat. Onterecht, want onder leiding van Rinus Michels veegt Oranje de eeuwige rivaal van het veld. Door goals van Frank Rijkaard, Rob Witschge en Dennis Bergkamp - met dank aan het vingertje van Marco van Basten die Aron Winter wijst op wie hij zijn voorzet moet geven – wint Nederland met 3-1. Lang duurt de feestvreugde echter niet, want in de halve finale is Denemarken na strafschoppen te sterk. Dat ook Duitsland zich in de eindstrijd laat verrassen door de Denen is slechts een schrale troost.

De pijnlijkste - 1974

Volledig scherm
Gerd Müller scoort, Ruud Krol is te laat. © epa

De moeder aller nederlagen. Op het WK van 1974 verovert Nederland de wereld met nog niet eerder vertoond totaalvoetbal. De finale tegen het gastland wordt door de Oranje-spelers bijna gezien als een formaliteit, maar die hoogmoed komt voor de val. Oranje krijgt binnen een minuut een strafschop, die wordt benut door Johan Neeskens. Daarna is het elftal van sterspeler Johan Cruijff, die aan de ketting ligt bij Berti Vogts, zichzelf niet meer. Paul Breitner maakt, eveneens uit een penalty, gelijk na een klassieke schwalbe van Bernd Hölzenbein. Vlak voor rust bezorgt Gerd Müller ons land een trauma met zijn winnende goal. TV-commentator Herman Kuiphof vat het gevoel in Nederland perfect na de 2-1 samen: ‘Zijn we er toch ingetuind.’

De mooiste - 1988

Volledig scherm
Ruud Gullit (l) en Frank Rijkaard na het winnen van de halve finale in Hamburg. © ANP

Ronald Koeman wordt niet graag herinnerd aan het feit dat hij na de halve finale van het EK 1988 zijn achterwerk heeft afgeveegd met het shirt van Olaf Thon. En het Duits waarin doelman Hans van Breukelen in conclaaf gaat met Frank Mill - ich hoffe dass du focking sterbst - is ook wel eens beter geweest. Het zijn slechts bijzaken nadat Nederland in Hamburg wraak heeft genomen voor de verloren WK-finale van 1974. Dat de verhoudingen met Duitsland in die tijd nog zeer gespannen zijn, maakt de overwinning misschien alleen maar mooier. De 1-2 bij de aartsrivaal, dankzij de benutte strafschop van Koeman en de heroïsche treffer vlak voor tijd van Marco van Basten zorgen voor een ongekend volksfeest.

De afgang - 1990

Volledig scherm
Frank Rijkaard spuugt naar Rudi Völler. © DPA

Twee jaar na het gewonnen EK wil de gouden Oranje-generatie met Gullit, Van Basten, Rijkaard en Koeman de kroon op zijn werk zetten in Italië. Maar het WK van 1990 wordt een gigantische flop. Dat begint al voor het toernooi als niet de door de spelers gewenste Johan Cruijff, maar Leo Beenhakker wordt aangesteld als bondscoach. Nederland plaatst zich met de hakken over de sloot voor de achtste finales, maar stuit als nummer drie van de poule wel meteen op het favoriete Duitsland. Het wordt een enorme afgang in Milaan, waar Oranje niet alleen kansloos met 2-1 verliest. Het duel gaat vooral de geschiedenis in vanwege het spuugincident dat door de camera’s genadeloos wordt vastgelegd. Frank Rijkaard krijgt het aan de stok met Rudi Völler en rochelt hem tot twee keer in zijn nek. Beide spelers krijgen rood.

De uittocht – 1956

Volledig scherm
Abe Lenstra (midden verscholen) scoort. © ANP

Van een enorm Oranje-legioen is in de jaren 50 nog geen sprake, maar als Nederland voor het eerst na de Tweede Wereldoorg tegen Duitsland gaat voetbalen, trekken liefst 15.000 supporters mee de grens over. Ze zijn niet voor niets afgereisd naar Düsseldorf, want op het slecht bespeelbare veld van het volgepakte Rhein Stadion zorgt Nederland op woensdagmiddag 14 maart 1956 voor een geweldige stunt door de regerend wereldkampioen in eigen huis te verslaan. Met doelman Frans de Munck en verdediger Cor van der Hart als sterkhouders achterin geeft Oranje de Duitsers geen kans. Abe Lenstra, die op zijn 35ste zijn eerste interland speelt na een jaar afwezigheid, wordt met twee goals de held van de middag. Ondanks een eigen goal van Van der Hart komt de zege niet meer in gevaar (1-2).