Volledig scherm
© pro shots

Hans Nijland: ‘Keer niet terug in de voetbalwereld’

,,Dit is een moeilijk, moeilijk besluit”, zei Hans Nijland tijdens de persconferentie waarop hij zijn afscheid aankondigde. De algemeen directeur (58) stopt aan het einde van dit seizoen bij FC Groningen.

Door Sander de Vries

Met tranen in zijn ogen deed Nijland zijn verhaal voor de bomvolle sponsorruimte in het stadion van FC Groningen. ,,De gedachte om te stoppen speelt bij mij al wel wat langer. Eigenlijk vanaf het einde van vorig seizoen”, zei Nijland.

,,Op vakantie in Curaçao sprak ik met mijn vrouw en een groep sponsoren of het geen goede gedachte zou zijn om aan het einde van het seizoen 2018-2019 het stokje over te dragen. Maar dat besluit wilde ik pas in oktober of november nemen.”

Nijland keert niet terug in het betaalde voetbal, zoals een beleidsmatige functie bij de KNVB of de Eredivisie CV. ,,Ik heb onvoorstelbaar veel respect voor die mensen, maar ik ben daar totaal ongeschikt voor”, zei Nijland. ,,Voor zo’n functie moet je een diplomaat zijn. Daar ligt mijn kracht niet. Ik keer niet terug in het wereldje. Ik hoop dat mijn vrouw Marieke nu even haar oren dicht doet, maar ik hoop ooit nog voorzitter te worden van mijn amateurclub HSC in Hoogezand.”

,,Het is goed voor de club dat er een andere directeur bij FC Groningen komt”, vervolgde Nijland. ,,Iemand met andere ideeën en inzichten. Met andere kwaliteiten ook. Een fris iemand die boordevol zit met ambities. Dat zit ik trouwens ook nog steeds. Maar als ik aan het einde van dit seizoen stop, heb ik deze prachtige job 23 jaar mogen doen. Heb ongelooflijk veel meegemaakt, gezien en ervaren hoe de voetbalwereld is veranderd.”