Donny van de Beek en Hans Vanaken.
Volledig scherm
Donny van de Beek en Hans Vanaken. © BSR Agency

‘Eredivisievoetbal zonder overlap verspreiden over het weekend is commercieel ideaal, maar niet haalbaar’

De Belgische competitie gaat er volgend seizoen qua speelschema wellicht heel anders uit komen te zien. Diverse Belgische media berichtten gisteren dat rechtenhouder Eleven Sports streeft naar een volledig gespreide speelronde zonder overlap tussen de wedstrijden. Een idee voor de eredivisie? ,,Misschien is dit coronatijdperk wel hét ideale moment om het uit te proberen.”

Vanaf volgend seizoen zijn in België de uitzendrechten van de Jupiler Pro League in handen van Eleven Sports. De komende dagen onderhandelen de partijen over de aanvangstijden van de competitieduels volgend seizoen. De inzet is helder: een volledige spreiding van de acht wedstrijden van een speelronde zonder enige overlap.

De Jupiler Pro League zou de eerste competitie in Europa zijn die zo’n schema gebruikt. Chris Woerts, directeur van CWO Consultancy & Marketing, vindt dit op commercieel gebied het ideale scenario. ,,Voetbalduels zonder overlap is commercieel ideaal. Je ziet altijd dat wanneer Ajax, PSV, Feyenoord of FC Twente speelt, dat de andere wedstrijd op dat tijdstip weinig kijkers trekt. Dus voor de kleinere clubs zou het erg goed zijn. Vooral de commerciële waarde zal er een boost van krijgen. Onder andere shirtsponsors zullen veel beter in beeld zijn.”

Chris Woerts.
Volledig scherm
Chris Woerts. © ANP

Eén wedstrijd op vrijdagavond, drie op de zaterdag, vier op de zondag en één wedstrijd op maandagavond lijkt vanuit het commercieel oogpunt ideaal. Toch ziet Woerts het niet snel gebeuren. ,,De weerstand van de burgemeester, leidinggevende van de politie en officier van justitie - oftewel: de lokale driehoek - zal groot zijn. Vooral als er een wedstrijd gespeeld zou moeten worden op de maandagavond. En ook de supporters protesteren nu al als er een wedstrijd op maandagavond wordt gespeeld, laat staan als dat wekelijks is. Daarom zie ik dit niet snel in Nederland geïntrigeerd worden.”

Coronacrisis

Toch is juist deze tijd ideaal om het misschien toch te proberen, volgens Woerts. ,,Voorlopig mogen er toch nog geen supporters naar de stadions komen. Als ook de KNVB dit plan interessant zou vinden is dit hét ideale moment om het te proberen, om te kijken of het werkt. Het zou voor vele partijen een erg interessant project zijn”, aldus Woerts. Voorlopig is het plan in België nog niet officieel. De komende dagen onderhandelen de betrokken partijen verder over dit plan.