Volledig scherm
© Pro Shots

Directeur Eisenga weg bij Heerenveen in verval

Luuc Eisenga vertrekt per 1 maart van het volgend jaar bij SC Heerenveen. De algemeen directeur is sinds 1 februari 2016 in dienst van de club.

Door Anne Roel van der Meer en Sander de Vries

Maandag komt er een persverklaring in het Abe Lenstra-stadion. Onduidelijk is nog op welke datum Eisenga de deur in Heerenveen achter zich dichttrekt. Zeker is dat dit op korte termijn gebeurt.

Sponsors, vrijwilligers en supporters zijn ontevreden over de koers van de club en missen visie, daadkracht en warmte bij de directeur. Ze deden het afgelopen jaar meerdere keren hun beklag bij de hoogste cluborganen, het stichtingsbestuur en de raad van commissarissen (rvc). De rvc sprak twee weken geleden nog het vertrouwen in Eisenga uit.

Eisenga bracht aanvankelijk de rust terug bij Heerenveen. Het afgelopen jaar werd zijn positie echter steeds wankeler. Niet in de laatste plaats door enkele conflicten. Zo vertrok commercieel manager Henk Bloemers, die er goed opstond bij veel sponsoren, na een conflict met Eisenga. Begin dit seizoen kwam de directeur in conflict met een deel van zijn stewards.

Verval

Maar bovenal gaat het op meerdere vlakken niet goed met Heerenveen. De club gaat deze maand weliswaar zwarte jaarcijfers presenteren, doordat een aantal spelers voor miljoenen is verkocht.

Heerenveen lijdt echter wel een fors operationeel verlies, terwijl de inkomsten op commercieel gebied achteruitlopen en de tribunes van het Abe Lenstra-stadion steeds leger worden. Kortom: de club is op meerdere gebieden in verval. Eisenga is daar, als enige statutair directeur, verantwoordelijk voor.

Het stichtingsbestuur en de rvc willen dat Eisenga door de voordeur afzwaait, om te voorkomen dat de club voor de zoveelste keer in relatief korte tijd in een bestuurscrisis wordt gestort.

Luister ook naar de voetbalpodcast met Sjoerd Mossou, Daniël Dwarswaard en Maarten Wijffels. Over de Champions League, de toekomst van Arjen Robben en de stand van zaken bij Liverpool.