Volledig scherm
Frenkie de Jong en Hakim Ziyech. © Pim Ras Fotografie

De Jong en Ziyech ook twijfelgevallen voor uitduel met AZ

Het is nog steeds onduidelijk of Frenkie de Jong en Hakim Ziyech zondag met Ajax tegen AZ kunnen meespelen. ,,We hopen van wel", zei trainer Erik ten Hag. ,,De medische staf doet er ook alles aan. Maar we moeten nog even afwachten.”

De Jong (lies) en Ziyech (kuit) ontbraken woensdag tijdens het moeizaam gewonnen duel met PEC Zwolle (2-1). ,,Het is duidelijk dat zij heel belangrijk voor ons zijn”, zei Ten Hag. ,,Maar als ze tegen AZ niet kunnen spelen, dan zullen we met andere spelers moeten winnen. Wij willen het spel maken en dominant spelen. Dat vraagt een bepaalde houding en discipline. De intensiteit moet heel hoog zijn. Dat moeten spelers van zichzelf en van elkaar eisen. Laat de tweede helft van het duel met PEC een wake-upcall zijn.”

Voor Ajax is de wedstrijd van AZ van groot belang. Bij een overwinning mag de club over twee weken voor eigen publiek tegen PSV om de koppositie strijden. De ploeg uit Amsterdam voetbalde tegen PEC al de 44e officiële wedstrijd van het seizoen. Dat zijn er al negen meer dan de koploper uit Eindhoven, die geen verplichtingen meer heeft in Europa en het nationale bekertoernooi.

Moe

Volledig scherm
Dusan Tadic heeft het aan de stok met Kingsley Ehizibue. © BSR Agency

,,En toch denk ik dat we niet moe zijn”, stelde Ten Hag. ,,Ik heb daar tegen Real en Fortuna en de eerste helft tegen PEC niets van gemerkt. En in de laatste 10 minuten van het duel met PEC knokken we ons ook weer naar een zege. Wel moet iedereen doen wat van hem gevraagd wordt.”

Dusan Tadic (buikklachten) en Nousair Mazraoui (enkel) sloegen vandaag de training over. ,,Maar zij moeten AZ gewoon kunnen halen”, verwacht de trainer van Ajax.

Interlands

Ten Hag hoopt dat zijn spelers in de komende interlandweek ook aan de belangen van Ajax denken. ,,Natuurlijk heb ik daar met ze over gesproken. Het is goed dat ze aan hun eigen gezondheid denken. Daarbij kunnen ze met ons nu titels winnen. En als voetballer wil je prijzen winnen.”

Volledig scherm
Hakim Ziyech in actie namens Marokko. © ANP

De basisspelers van Ajax zijn stuk voor stuk international. ,,Als ze fit zijn, dan is het alleen maar goed dat ze interlands spelen”, zegt Ten Hag. ,,Dat maakt ze beter. Dat is alleen maar goed.”

Marokko, met Ziyech en Mazraoui, oefent in de komende anderhalve week tegen Malawi en het Argentinië van Nicolás Tagliafico. . ,,Bij vriendschappelijke wedstrijden zijn de belangen anders”, vindt Ten Hag. ,,Maar de spelers moeten uiteindelijk een keuze maken.”

Het Nederlands elftal opent de EK-kwalificatie met thuiswedstrijden tegen Wit-Rusland en Duitsland. ,,Dat zijn wel belangrijke duels, maar natuurlijk praat je daar over. Of het handig zou zijn dat De Jong niet tegen Wit-Rusland, maar wel tegen Duitsland speelt? Ook die beslissing ligt bij de bondscoach en bij de speler.”