Volledig scherm
© foto: Carla Vos

De historische ‘Nacht van Sparta’

De Sparta-spelers vierden vannacht tot in de vroege uurtjes feest op Het Kasteel. En met hen de supporters, voor wie de 0-2 overwinning bij De Graafschap altijd in hun geheugen zal blijven staan. Eindelijk lukte het hun club eens, een finalewedstrijd in de play-offs winnen.

Volledig scherm
© foto: Carla Vos

Door Dennis van Bergen

Veel treffender kan de symboliek niet zijn. Op de kop af half drie is het, woensdagmorgen vroeg, wanneer op Het Kasteel de Sparta Mars weerklinkt. Sparta is terug in de eredivisie. En dus ook het clublied dat zo onlosmakelijk met de traditievereniging verbonden is. En dat lied, het ‘S.P.A.R.T.A’, klinkt nu eenmaal het best om half drie, vinden de massaal toegestroomde supporters in het Rotterdamse stadion. Ook om half drie ’s nachts.

Het is wonderlijke avond voor ze geweest, de fans van Sparta. Nee, lang niet allemaal hadden ze er vertrouwen in dat hun helden de eerdere 1-2 nederlaag tegen De Graafschap nog recht zouden zetten. Vandaar dat het zo extra lekker smaakte voor ze, dat ‘Wonder van de Achterhoek’.

Dat blijkt nu, net na half drie, als ze met elkaar de deinende supportersmassa op Het Kasteel vormen. Met Bengaals vuur in de ene en een biertje in de andere hand zingen ze er hun ‘kampioenen’ toe. Adil Auassar natuurlijk, de man die de bevrijdende 0-2 binnen werkte op De Vijverberg. Halil Dervisoglu, de bom Turks temperament die eerder voor de 0-1 zorgde. En zelfs die tot voor kort soms bekritiseerde Henk Fraser wordt aanbeden alsof hij Jezus Christus, Kofi Annan en Paus Franciscus ineen is.

Volledig scherm
Dolle vreugde na de wedstrijd De Graafschap - Sparta Rotterdam in de Jupiler Lounge © foto: Carla Vos

Het is een mooi gezicht, de emoties bij de Sparta-supporters. Klap op klap kregen ze, in de meest donkere periode van de clubgeschiedenis, met acht eerste divisie-seizoenen in tien jaar. Toch bleven ze komen en gingen ze overal mee naar toe. Ook naar Helmond, om daar vervolgens met 3-0 voor joker te worden gezet. Ook naar Velsen. Ook naar, godbetert, Wijdewormer. ,,Je bent een topper, Henk”, hoort technisch manager Henk van Stee, wanneer hij in het hoofdgebouw van het Rotterdamse stadion de 1276ste supportershand schudt.

Als Van Stee zijn aanvoerder Lars Veldwijk vervolgens de promotie-bokaal overhandigt, is er helemaal geen houden meer aan. Supporters huilen, dansen, springen. Een vader en zoon, die zojuist nog gezamenlijk de reis naar Doetinchem hebben gemaakt, omarmen elkaar alsof ze elkaar naar jaren eenzame opsluiting weer zien. DJ van dienst, Bart Vriends, verzoekt het publiek op zijn beurt nog eens lekker van links naar rechts te schuiven door het stadion.

Arme Fraser. In Doetinchem had hij enige uren eerder nog verteld dat hij graag mag luisteren naar de Amerikaanse gospel- en rhythm-and-blues-muziek van Sam Cooke. Nu, op het moment dat het al langzaam licht wordt in Rotterdam-West, kietelen de zoetgevooisde klanken van Snollebollekes zijn oren. Maar mooi, mooi dat is het. ,,Geweldig, echt geweldig”, zegt de coach, die eerder al succesvol was bij ADO Den Haag en Vitesse. ,,Het geluk in die ogen van al die mensen; man, hier doe je het voor als trainer. Ik ben er trots op dat ik trainer van Sparta ben.”

Volledig scherm
© Cor Vos