Directeur Edwin van der Sar van Ajax en Jacco Swart (hier nog directeur van Eredivisie CV) op archiefbeeld.
Volledig scherm
Directeur Edwin van der Sar van Ajax en Jacco Swart (hier nog directeur van Eredivisie CV) op archiefbeeld. © ANP

De drie scenario's voor het vervolg van de competities

Hoe moeten de nationale voetbalcompetities nu verder? Directeur Jacco Swart van de European Leagues, een belangenbehartiger van 35 competities, schetst drie scenario's.

Swart stelt tegenover de NOS dat de UEFA, ECA (overkoepelende organisatie voor clubs) en de European Leagues druk bezig zijn met het vervolg van de nationale competities en de Europese bekerduels. De instanties hebben volgens Swart twee werkgroepen (speelkalender en financiële gevolgen) geformeerd om de consequenties van de diverse scenario's in kaart te brengen.

Hervatten begin juni

Wanneer dit scenario zich voordoet dan zal de competitie eind juli klaar zijn. Dan zouden de internationale clubcompetities begin juni beginnen en eind juli eindigen. ,,Het is de bedoeling dat iedereen dan klaar is; om half augustus het nieuwe seizoen te kunnen aanvangen van de nationale competities", zegt Swart, die in beide werkgroepen zit.

Half juni beginnen

Hier wordt er vanuit gegaan dat medio juni de competities te hervatten en ook eerst worden afgerond. Daarna komen de internationale competities in beeld. Swart: ,,Dan moeten de nationale competities begin augustus afgerond zijn en eind augustus de internationale competities. Half september worden dan de nieuwe competities aangevangen.”

Stoppen

Deze optie wordt gelicht als de andere twee scenario's echt niet meer mogelijk zijn. ,,Als het coronavirus om zich heen blijft grijpen en de maatregelen blijven voortduren, dan blijft geen ander scenario over dan het volledig annuleren van dit seizoen.”