Volledig scherm
PREMIUM
Blikvangers van de traditionele top 3-clubs: Lozano, Tadic en Van Persie. © AD

De beste spelers hebben is niet genoeg in de titelstrijd

Ajax, PSV of toch het nu al aangeslagen Feyenoord: wie wordt dit seizoen kampioen? Als de lijn wordt doorgetrokken van de afgelopen jaren, juicht straks niet de ploeg met de beste individuele spelers.

Quote

De meeste druk ligt bij Ajax na het vermogen dat is geïnvesteerd om eindelijk weer eens kampioen van Nederland te worden

 Door Maarten Wijffels

,,In Nederland zijn er eigenlijk geen spelers die in hun eentje een club kampioen kunnen maken. Ik roep dan ook al jaren dat in onze competitie het ­beste team uiteindelijk de ­titel pakt.’’

Dit zei Marcel Brands in april na het kampioenschap van PSV. Het waren, zo bleek later, de laatste woorden van de naar Everton vertrokken technisch manager, die ook een label aan het succes hing: ‘Dit is niet de titel van ik, maar van wij’.

Had PSV immers afgelopen seizoen de beste spelers? Het meeste voetballend vermogen? Welnee. Maar op de moeilijkste momenten hadden ze in Eindhoven wél de meeste spelers die bereid waren zichzelf weg te cijferen. En zo’n kampioen was Feyenoord het jaar daarvoor natuurlijk ook.