Corona in het Nederlandse voetbal: Van testen, tot niet publiceren
Steeds meer eredivisieclubs worden vol getroffen door het coronavirus. Maar wat hoe zit het rond het testen? Hier een uitleg: Van testen, tot niet bekend maken wie besmet zijn.
Delen per e-mail
In de protocollen van de KNVB staat vastgelegd dat clubs wekelijks hun spelers testen. Spelers die negatief getest zijn kunnen gewoon worden opgesteld. Ook bij besmettingen om hen heen in de privésfeer of binnen de selectie. ,,Geen probleem”, legde Feyenoord-arts Casper van Eijck eerder uit op deze site. Een regel die niet overal opgaat. In Engeland kreeg Wayne Rooney te maken met de quarantaineplicht.
De jongere broer van Burnley-speler Josh Bardsley kwam Rooney een horloge brengen. Bardsley bleek later corona te hebben, Rooney werd vervolgens getest en negatief bevonden, maar moest alsnog in quarantaine omdat klachten zich nog zouden kunnen ontwikkelen. Phillip Cocu moest de speler missen bij Derby County.
Quarantaine
Als spelers toch corona krijgen, moeten ze net als iedereen in isolatie. De KNVB houdt een quarantaine van 72 uur aan als de klachten zijn weggetrokken. Een maatregel waardoor PSV-spits Eran Zahavi, de Israëlisch international de wedstrijd tegen PEC Zwolle miste.
Feyenoord-arts Van Eijck vindt dat onverantwoord: ,,Heel vaak hebben spelers die positief zijn nog nergens last van, ze zijn ook nog niet besmettelijk. Maar dat zijn ze wel kort daarna. De KNVB zegt over die gevallen: drie dagen quarantaine. Maar dat is echt onjuist. Bij ons blijven ze er tien dagen uit. Pas als het risico dat ze anderen besmetten is geweken, mogen ze terugkeren.’’
Privacy
Als clubs coronagevallen in de selectie hebben, dan wordt vaak niet duidelijk voor de buitenwereld om welke spelers het gaat. Dat komt door een privacyregel. In de zomer van 2018 werd de Europese privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) aangepast. In de nieuwe AVG staat dat clubs niet meer zomaar mogen delen wie er geblesseerd is en waaraan. Om dit naar buiten te brengen is aan de speler zelf. De nieuwe regel is om spelers te beschermen en zorgt er dus voor dat veel clubs niet naar buiten brengen wie er corona heeft.
De omgang met het de communicatie over het virus binnen de selectie verschilt per club. PSV toonde zich open op de persconferentie over de besmettingen van Pablo Rosario en Cody Gakpo. Zij misten het Europa League-duel met Granada. Ajax-trainer Erik ten Hag meldde een blessure van smaakmaker Antony voorafgaand aan de CL-wedstrijd tegen Liverpool, maar wilde niet zeggen wat de kwaal was. Ook bij AZ raakte deze week een hoop spelers besmet met het coronavirus, wie het zijn wil de club niet naar buiten brengen.
Naast een positieve of negatieve test kan het ook zijn dat een uitslag op zich laat wachten. Dat ondervond FC Eindhoven tegen Go Ahead Eagles vorige week. De wedstrijd werd zelfs vijf minuten uitgesteld, maar basisspelers Maarten Peijnenburg, Jens van Son en Jason Bourdouxhe bleven uiteindelijk op de bank. Simpelweg omdat de testuitslag er nog niet was.
Hoeveel spelers uiteindelijk in de selectie ook corona hebben, volgens de regels van de KNVB en de UEFA heb je maar dertien spelers nodig. Als daar een keeper bijzit, dan wordt er afgetrapt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Domper voor ADO in strijd tegen degradatie
In de strijd tegen degradatie kan trainer Ruud Brood van ADO Den Haag voorlopig niet beschikken over Gianni Zuiverloon. De 34-jarige verdediger staat volgens de eredivisieclub vier tot zes weken aan de kant wegens een enkelblessure. -
PREMIUM
PEC-voorzitter Visser over overheidsgarantie: ‘Zo haal je de angel uit de onrust’
Om het risico bij zowel club als fans en sponsors weg te halen, kwam PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser onlangs met het idee seizoenkaarten en sponsorpakketten te verkopen met een overheidsgarantie voor compensatie. Inmiddels is het plan geadopteerd door de Eredivisie CV (ECV) en voetbalbond KNVB en lijkt het aan te slaan bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). ,,Dit zou voor zoveel rust zorgen.” -
Keeperstrainer Dijkstra moet na conflict met Ultee stap terugdoen bij Fortuna
Keeperstrainer Sieb Dijkstra is niet langer betrokken bij het eerste elftal van Fortuna Sittard. Volgens de Limburgse eredivisieclub bestond er een te groot verschil in visie met het ‘technisch hart’. De 54-jarige Kerkradenaar moet nu verder bij de Academy van Fortuna Sittard, waar hij sinds 2016 werkzaam is. -
Feyenoord keek volop beelden AZ-uit terug, al zat overtreding Berghuis er niet tussen
Feyenoord verwerkte de 4-2 nederlaag in Alkmaar tegen AZ deze week op het trainingsveld met twee nieuwe spierblessures. Rechtsback Bart Nieuwkoop is er voorlopig niet meer bij door een hamstringblessure, een dag voor de wedstrijd tegen VVV liep ook de Duitser Christian Conteh deze kwetsuur op. De bij St. Pauli weggehaalde speler, die zo’n 450.000 euro heeft gekost, is tot op heden bepaald geen succes geworden in de Kuip. -
Aanvallend hands? Dat betekent vanaf 1 juli niet altijd meer een afgekeurde goal
Voetbalscheidsrechters hoeven komend seizoen niet meer te fluiten als een onbewuste handsbal indirect een doelpunt of scoringskans oplevert. Dat heeft de internationale spelregelcommissie IFAB vrijdag besloten.
-
AZ kan bij zege afstand nemen van Vitesse
Vitesse staat 4de, AZ 3de Arbiter: Van Boekel -
Heracles ontvangt PEC Zwolle
• Heracles staat 11de, PEC 12de • Arbiter: Nijhuis -
FC Utrecht wint in Waalwijk dankzij extreem late penalty
Na een dominante eerste helft van FC Utrecht kantelde het spelbeeld, uit bij RKC, na rust. De 1-1 die tot ver in blessuretijd op het scorebord stond, was wel terecht. Totdat scheidsrechter Sander van Eijk de bal op de stip legde en Sander van de Streek de 1-2 voor zijn rekening nam.