Volledig scherm
PREMIUM
Jan de Jong vertrok gisteren uit de Kuip. © Marco de Swart

Brief van De Jong werd beantwoord met een ontslagbrief

Behouden aanpakFeyenoord krabbelt overeind na een hectische week. Jan de Jong werd de laan uitgestuurd en de club wil met volle kracht vooruit. Waar ging het nou precies mis tussen de algemeen directeur en de raad van commissarissen? 

Door Mikos Gouka

Een brief voor de vierkoppige raad van commissarissen veranderde veel in de Kuip. De afzender was Jan de Jong, tot woensdagmiddag nog algemeen directeur van Feyenoord. De 52-jarige Hagenaar wilde verleden week op schrift een paar dingen nog even heel helder stellen.

De Jong pleitte vurig voor een raad van commissarissen op afstand in plaats van een koersbepalende raad. Hij snapte best dat Feyenoord de achterstand op PSV en Ajax wilde verkleinen, maar volgens de directeur kon dat alleen op een geleidelijke manier. De betrekkelijk kleine en soms zelfs gebrekkige organisatie zoals die nu is in de Kuip zou zo’n aanval helemaal niet kunnen uitvoeren. En als de raad van commissarissen in de toekomst daadwerkelijk open zou staan voor grote (eventueel zelfs buitenlandse) investeerders, wellicht ook zelfs aandeelhouders, dan hoefden ze dus niet op instemming van De Jong te rekenen. Feyenoord, zo vond De Jong, moest vooral Feyenoord blijven.