Volledig scherm
Frank Arnesen tijdens een persconferentie bij Anderlecht. © BELGA

Bijna dertig jaar in de top: wat brengt Frank Arnesen mee naar Rotterdam?

TopkandidaatHij is de beoogde nieuwe technisch directeur van Feyenoord. Frank Arnesen (63) moet in de winterstop interim Sjaak Troost gaan opvolgen in de Kuip. Welke ervaringen brengt de Deen met zich mee naar Rotterdam? Een carrièreoverzicht.

Trainer en technisch directeur

Arnesen begint zijn trainerscarrière bij de club waar hij zijn voetballoopbaan afsloot. Van 1991 tot 1994 is hij drie jaar assistent bij PSV, waar hij in zijn eerste jaar een nieuwe landstitel mag vieren. De Deen blijft daarna actief in Eindhoven en wordt technisch directeur. Arnesen haalt van 1994 tot medio 2004 namen als Ronaldo, Phillip Cocu, Ruud van Nistelrooy en Arjen Robben naar het Philips Stadion. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de komst van huidig Feyenoord-trainer Jaap Stam, die bij PSV doorgroeit naar de internationale top.

Volledig scherm
Frank Arnesen in zijn tijd bij HSV met Jeffrey Bruma. © EPA

Na een lange periode in Eindhoven trekt Arnesen richting Londen, waar hij een jaar technisch directeur wordt bij Tottenham Hotspur. Zijn periode bij Chelsea is succesvoller. Onder bewind van investeerder Roman Abramovitsj gaat Arnesen in het zuidwesten van Londen werken als hoofdscout en coördinator van de jeugdopleiding. Tijdens zijn laatste twee jaar op Stamford Bridge bekleedt de Deen de functie van technisch directeur. In die periode komen onder anderen Fernando Torres en David Luiz als grote aanwinsten naar Stamford Bridge. Bij Chelsea viert Arnesen twee keer het kampioenschap in de Premier League.

In Duitsland vindt Arnesen bij Hamburger SV een nieuwe uitdaging. Zijn Chelsea-verleden wordt duidelijk zichtbaar tijdens zijn eerste seizoen in het noorden van Duitsland. Daarin haalt de Deen vijf spelers vanuit Londen, onder wie Jeffrey Bruma, naar Hamburg. Bij HSV zit hij zelfs een wedstrijd als interim-trainer op de bank. Na zijn periode in Duitsland beleeft Arnesen korte avonturen in Oekraïne (Metalist Charkov) en Griekenland (PAOK Saloniki).

Eind april 2017 keert Arnesen wederom terug in Eindhoven, waar hij lid wordt van de raad van commissarissen. Anderhalf jaar later vertrekt de Deen alweer bij PSV, om technisch directeur te worden bij Anderlecht. Daar wordt hij na een dienstverband van nog geen jaar begin deze maand alweer ontslagen.

Speler

Als speler maakt Arnesen al naam in Nederland. Tussen 1975 en 1981 komt hij als middenvelder tot bijna 160 wedstrijden voor Ajax. Hij wordt onder meer drie keer landskampioen, voor hij na zes jaar Amsterdam naar Valencia vertrekt. Na een volgende tussenstop bij Anderlecht keert hij in de zomer van 1985 terug in de eredivisie.Bij PSV viert Arnesen wederom drie keer het landskampioenschap. De Deen maakt bovendien deel uit van de selectie die in 1988 voor het grootste Eindhovense succes ooit zorgt, met het winnen van de Europacup I.

Als international speelt Arnesen 52 interlands voor Denemarken, waarin hij veertien keer scoort. Op het EK van 1984 behoort hij tot de selectie die op de drempel van de finale staat. Zo ver komt het niet, de Denen verliezen de halve finale van Spanje na penalty’s. Arnesen komt dat EK drie keer tot scoren.

Volledig scherm
Arnesen kopt naast in zijn tijd als speler van PSV. © Cor Vos