Volledig scherm
© BELGA
1
EINDE
4
  • Didier Lamkel Ze 73'
  • Calvin Stengs 90'
  • Ferdy Druijf 96'
  • Teun Koopmeiners 102'
  • Albert Gudmundsson 113'

AZ na boeiend gevecht met negen man Antwerp naar groepsfase EL

In een heroïsch duel in Brussel heeft AZ een bijna verloren gewaande wedstrijd alsnog kunnen winnen. Tegen negen man van Antwerp wonnen de Alkmaarders na verlenging (1-4). De sfeer op de tribune werd zo penibel dat de wedstrijd in de verlenging even wordt gestaakt.

Door Nik Kok

Het is de ultieme opsteker die AZ kan gebruiken in tijden van kommer en kwel. Door het ingestorte dak van het eigen stadion en de vele onzekerheden over de toekomst die dat met zich meebrengt. Nu is er de vreugde en prestige van het meespelen in de groepsfase van de Europa League. Voor het eerst sinds 2016.

Maar er moest voor worden gestreden vanavond in een wedstrijd die al verloren leek te zijn toen Antwerp een kwartier voor tijd de 1-0 maakte.

Dat blijkt toch uiteindelijk niet het slotstuk van het duel waarin de Belgen twee bizarre rode kaarten incasseerde en op het veld een voortdurende strijd werd gevoerd op het scherpst van de snede. Met talloze overtredingen, onvervalst theater en constant ruziënde spelers. De heetgebakerde sfeer op het veld sloeg in de slotfase over op het publiek dat talloze bekers bier naar het veld probeerde te gooien. Hooligans van Antwerp trachtten in de slotfase het veld te betreden waarna de wedstrijd korte tijd werd gestaakt.

Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© BSR Agency

Broeierig

In en rond het Koning Boudewijnstadion zinderde het voor de wedstrijd al van verlangen naar een Europacupwedstrijd voor de eeuwigheid. Antwerp speelt sinds lange tijd weer eens Europees en dat willen ze weten. Dat er dan in Brussel werd gespeeld leek niemand wat te deren. In het grote stadion dat ook wordt gebruikt voor de wedstrijden van het Belgische nationale elftal was de sfeer vlak voor de aftrap, toen de AZ-supporters nog niet eens binnen waren, nog broeierig maar uitstekend. Alsof het Koning Boudewijnstadion, Mestalla was geworden.

Vanaf dan was het al duidelijk dat AZ een zware beproeving wachtte met de fysiek sterke spelers van Antwerp die allemaal wel minstens tien centimeter langer leken dan de AZ-spelers. Het duel tussen de één meter zeventig kleine Jonas Svensson en de één meter 92 lange Didier Lamkel Zé was een symptomatische.

Weggeblazen werd AZ in de eerste twintig minuten toen de aanvallen in golven kwamen en er geen pass van AZ leek aan te komen. Ineens leken de talenten van AZ dan schooljongens zonder enige ervaring. Ze speelden tegen krachtpatsers, bezig aan een wedstrijd van de waarheid. Want dat leek het in alles voor de thuisploeg. Calvin Stengs werd meer dan eens van de bal afgelopen. Helemaal teon hij de flank verliet en het drukke midden opzocht.

Volledig scherm
© BSR Agency

Oververhit

De gemoederen op het veld waren al oververhit toen Dimercieu Mbokani (toch meer dan veertig Premier League-wedstrijden in de benen) het helemaal bont maakte. Hij incasseerde al in de eerste helft een oliedomme tweede gele kaart na een overtreding op Ron Vlaar. De ervaren Antwerp-trainer Bölöni kon dat allemaal niet verkroppen en moest een woedeaanval tegen de scheidsrechter bekopen met een gele kaart.

De rode kaart van Mbokani bleek voor AZ aanvankelijk niet het gewenste kantelpunt van de wedstrijd, eerder het sein voor de opponent om zich massaal terug te trekken. In de heenwedstrijd creëerde het team van trainer Arne Slot nog talloze opgelegde kansen. In Brussel bleek dat een veel moeilijker verhaal tegen het verdedigende blok van een man of zes dat de Belgen hadden geformeerd. Na de paal en de lat waren er uiteindelijk de treffers van Calvin Steng, Ferdy Druijf, Teun Koopmeiners en Albert Gudmundsson.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BELGA