Volledig scherm
Tim Krul als keeper van AZ in 2017. © Pim Ras Fotografie

AZ-directeur Huiberts schiet vaak raak in de winter

Herstart eredivisieDe winterse transfermarkt heet doorgaans een moeilijke markt te zijn, maar AZ-directeur Max Huiberts heeft een goede hand van kopen in die periode. Van de vijf winteraankopen die hij tot deze winterstop deed bij de Alkmaarse club werden er vier onmiskenbaar een basisspeler. 

Drie ervan spelen zelfs mee in het huidige succesteam van AZ. Stijn Wuytens kwam in de winter van 2016 als middenvelder van Willem II en staat tegenwoordig in de achterhoede bij AZ, net als de Noorse rechtsback Jonas Svensson die een jaar later de gelederen kwam versterken. Tim Krul was in januari 2017 toen dé verrassingsaanwinst bij AZ. De doelman verdreef de onzekere doelman Sergio Rochet uit de basis. Oussama Idrissi, die in januari 2018 overkwam van FC Groningen, is ook een winteraankoop die is uitgegroeid tot een onbetwiste basisspeler. Hij werd zelfs international van Marokko en er lijkt geen twijfel te bestaan dat hij binnen afzienbare tijd een fraaie transfersom oplevert. 

In het jaar dat Idrissi werd gehaald noteert Huiberts ook direct de enige winterse mishit. Ondrej Mihalik raakte kort nadat hij zijn contract ondertekende in Alkmaar zwaar geblesseerd. Het lukte de Tsjech niet om terug te keren. Vorig jaar werden er geen winteraankopen gedaan door AZ maar dit jaar waagt Huiberts weer een poging. 

Voor de nieuwste aankopen Hakon Evjen en Ramon Leeuwin belooft hun status als winteraanwinst van AZ alvast heel wat. Evjen is een negentienjarige middenvelder uit Noorwegen die voor 2,5 miljoen euro overkwam van FK Bodø/Glimt. De 32-jarige Leeuwin heeft al een hoop ervaring in Nederland als speler van AGOVV, Cambuur, ADO Den Haag en FC Utrecht. De afgelopen anderhalf jaar speelde de Amsterdammer in Denemarken voor Odense BK. 

Volledig scherm
Hakon Evjen (rechts) in actie namens Jong Noorwegen. © BSR Agency