Volledig scherm
Jordan Henderson baalt, net als de Engelse media. © BSR/SOCCRATES

‘Als Frenkie voetbalt, komen er regenbogen van zijn voeten’

Engeland was gisteravond heel dicht bij een plek in de finale van de Nations League. Bij een 1-1 stand dacht Jesse Lingard vlak voor tijd de 2-1 te scoren, maar hij stond een centimetertje buitenspel. Het maakte de druiven extra zuur, maar in Engelse media gaat het toch vooral over de persoonlijke fouten waarmee de Engelsen de goals aan Oranje cadeau deed. 

,,De herhaling liet zien dat het buitenspel was. De VAR nam de tijd om de beslissing te nemen om zeker van zijn zaak te zijn, maar het was een juiste beslissing. Ook de twee penaltymomenten waren juiste beslissingen van Clément Turpin", analyseerde scheidsrechter Mark Clattenburg voor The Daily Mail. 

Nee, hoewel het VAR-moment uiteraard benoemd werd, werd de meeste aandacht door Engelse media besteed aan de aanleidingen voor de tegengoals. Bij de 2-1 ging John Stones pijnlijk in de fout door de bal na een vreemde pirouette aan Memphis Depay te verspelen, waarna Ross Barkley bij de 3-1 ook nog een duit in het zakje deed door de bal eveneens in te leveren bij Memphis. ,,Die goals kwamen niet tot stand doordat we teveel risico's namen, maar gewoon door stomme fouten", zo luidt de mening van Jamie Carragher. ,,Stones stond vlak bij zijn doelman. Die bal hoeft niet lang, die bal kan gewoon terug naar de keeper. Een stomme fout en een stomme beslissing om slim proberen te zijn.” 

Carragher krijgt bijval van collega-analisten Gary Neville en Jamie Redknapp. ,,Er is een reden dat Virgil van Dijk de beste verdediger in de wereld is en Stones niet. Denk je dat Van Dijk op zo'n moment ooit een pirouette zou maken?", vraagt Redknapp zich af. Neville: ,,Stones maakte vooral de fout, maar het grote probleem bij Engeland is dat er geen aanspeelmogelijkheden op het middenveld zijn. Het probleem ligt dieper dan de persoonlijke fouten. Dat is al 25, 30 jaar het geval.”

Frenkie de Jong

Quote

Als hij voetbalt komen er toverstof­fen en regenbogen van zijn voeten.

The Guardian over Frenkie de Jong
Volledig scherm
© AP

Waar er harde noten gekraakt werden over de Engelse ploeg, daar waren lovende woorden voor Oranje. Met name Frenkie de Jong krijgt in Engelse media het ene na het andere compliment. ,,Hij is als een eenhoorn. Als hij voetbalt komen er toverstoffen en regenbogen van zijn voeten. Hij is zo lichtvoetig dat hij amper een voetafdruk op het veld achterlaat. Wat een elegantie", zo tekent The Guardian op. 

Bij de BBC zijn ze ervan overtuigd dat Oranje tot de favorieten zal behoren op het EK 2020. ,,Liverpools Van Dijk werd heel de avond uitgefloten, maar was de grote leider op het veld. Hij zorgt voor de ontwikkeling van Matthijs de Ligt, die naast hem uit kan groeien tot een geweldige verdediger ondanks de fout bij de 0-1. En dan heb je Frenkie de Jong, de middenvelder die het eerste puzzelstukje vormt voor het nieuwe seizoen van Barcelona. Nederland had de beste speler van het veld. Hij speelde met zóveel klasse dat hij zijn leeftijd (22 jaar) totaal onbelangrijk maakte. Dit Nederland verdient een plek in de finale en met een goede spits die zo broodnodig is, kan het team een serieuze gooi doen naar winst op het EK 2020.”

Bekijk hieronder de samenvatting: