Henk van Stee.
Volledig scherm
Henk van Stee. © foto: Carla Vos

‘Als de competitie stopt, moet huidige stand de eindstand zijn’

Henk van SteeSparta hield zich tot dusver op de vlakte in de discussie over het wel of niet uitspelen van de eredivisie. Technisch directeur Henk van Stee van de Rotterdamse club is evenwel duidelijk in zijn opvatting. Hij wil dat de competitie uitgespeeld wordt. En voor het geval dat dit niet lukt, wil hij dat de KNVB nu al een scenario presenteert. ,,We snakken naar duidelijkheid.”

Technisch directeur Henk van Stee van Sparta las vanochtend, zegt hij, ‘een uitstekend verhaal met Louis van Gaal in de krant’. Daarin stelde de voormalig bondscoach onder meer het volgende: ,,Wie willen niet uitspelen? Ga maar kijken: clubs die nu in de stand op een Europese plek staan, Feyenoord uitgezonderd, en clubs in de degradatiezone. Clubs die deze corona-crisis misbruiken voor eigen gewin, en dat dan brengen als statement voor de volksgezondheid; ik ben een jongen die daar niet tegen kan. Als het mag van de deskundigen van het RIVM, hoop ik eigenlijk dat de middenmoot van de eredivisie ervoor kan zorgen dat de competitie ervoor kan worden afgemaakt.”

Quote

Clubs die deze corona-cri­sis misbruiken voor eigen gewin, en dat dan brengen als statement voor de volksge­zond­heid; ik ben een jongen die daar niet tegen kan

De uitspraak van Van Gaal was koren op de molen van Van Stee. Zijn Sparta is een van de ploegen die deel uitmaakt van de middenmoot in de eredivisie. ,,Louis heeft helemaal gelijk. Ik kan het moeilijk verdragen, al die clubs die nu lopen te blèren dat de competitie maar onmiddellijk afgelopen moet zijn. Waarom in godsnaam allemaal die eigen belangetjes? We zitten als clubs allemaal in dezelfde ellende, trek dan ook met elkaar op! Waar is de solidariteit, vraag ik me af?”

Henk van Stee en Sparta-trainer Henk Fraser.
Volledig scherm
Henk van Stee en Sparta-trainer Henk Fraser. © foto: Carla Vos

Van Stee schaart zich pal achter KNVB-directeur Eric Gudde. Die houdt vooralsnog de optie open dat er binnen afzienbare tijd weer gevoetbald wordt in het Nederlandse betaalde voetbal, mits de gezondheidssituatie dit toelaat. ,,Wat kan de KNVB namelijk anders?”, vraagt Van Stee zich hardop af. ,,Niemand weet wat komen gaat met die verschrikkelijke ziekte. Het RIVM niet, de regering niet, dus ook de KNVB niet. Ik vind het volkomen logisch dat de bond nu daarom niet zegt: ‘We kappen ermee.’ Juist omdat de UEFA nadrukkelijk verzoekt de competities uit te spelen. Daar moeten de clubs maar begrip voor opbrengen. Is het nou echt te veel gevraagd om nog even te wachten met zijn allen?”

Van Stee heeft, stelt hij, feitelijk maar één ergernis wat betreft de handelswijze van de KNVB tijdens de corana-crisis. Waar de UEFA stellig uitsprak in juni of juli weer te willen gaan voetballen, mist hij van ‘zijn’ bond een concreet plan voor het geval dat de competitie niet uitgespeeld kan worden. ,,En dat terwijl dat volgens mij helemaal niet zo ingewikkeld is”, zegt Van Stee. ,,De stand is voor 85 procent duidelijk, bovenin én onderin de eredivisie. En voor de eerste divisie, waar Cambuur en De Graafschap er met kop en schouders bovenuit steken, geldt hetzelfde. Ik vind dat de KNVB nu zou moeten zeggen: ‘Als de competities stoppen, moet de huidige stand de eindstand zijn’. En daar de gebruikelijke promotie- en degradatieregeling op toepassen. Dat is het meest eerlijke.”

Adil Auassar (r) en Henk van Stee langs het trainingsveld
Volledig scherm
Adil Auassar (r) en Henk van Stee langs het trainingsveld © AD

Van Stee beseft dat ook in dat geval ingewikkelde situaties ontstaan. Meest gecompliceerde vraag: wie eindigt in dat scenario als nummer één in de eredivisie? Ajax of AZ, de clubs die alleen in doelsaldo van elkaar verschillen? ,,Dat is aan de KNVB. Er zitten in Zeist genoeg capabele mensen die daar een verstandig besluit over kunnen nemen. Wat voor mij vaststaat: de gehele competitie nietig verklaren mag nooit een optie zijn. Ik hoop van harte dat we dinsdag (wanneer de clubs weer met de KNVB in contact staan, red.) meer horen. We snakken naar duidelijkheid. Wellicht krijgen we van de bond te horen waarom ze daarin geen duidelijk kunnen of willen geven aan de clubs.”

Bekijk hieronder alle video's over sport in coronavirustijd.