De Klassieker!
Volledig scherm
De Klassieker! © BSR Agency

Ajax en Feyenoord azen op eerherstel in de Klassieker

Als uitgesproken favoriet begint Ajax vanmiddag (aftrap 16.45 uur) aan de 127ste klassieker in de eredivisie. De Amsterdammers kunnen daarbij over een fitte selectie beschikken, terwijl Feyenoord mogelijk met een aangepaste speelstijl aan de start verschijnt. Volg de kraker in Amsterdam vanaf 15.00 uur in ons liveblog op deze site!

Goal Alert!
Mis geen goal van Ajax-Feyenoord. Open onze app, installeer Goal Alert gratis en ontvang tijdens wedstrijden binnen 5 minuten een melding én een video van een doelpunt. Lees hier meer.

Door Freek Jansen

Het is aftellen naar de Klassieker. In Amsterdam gaat het sinds het treffen met Chelsea van afgelopen woensdag veelvuldig over de wedstrijd van vanmiddag. Gisteren werkte de selectie van Erik ten Hag onder massale belangstelling de afsluitende training af.

Na de moeizame zege op RKC Waalwijk vorige week, gevolgd door de eerste nederlaag in bijna een half jaar tegen Chelsea, is Ajax er alles aangelegen om de goede vorm vanmiddag weer op te pakken. Daarbij is vooral het blok voor de verdediging voer voor discussie. Het Latino-koppel Edson Alvarez en Lisandro Martinez liet tegen Chelsea zien over defensieve kwaliteiten te beschikken, maar heeft moeite om in de opbouw het positiespel van een versnelling te voorzien.

Donny van de Beek zakte in de voorbije weken geregeld een linie terug, maar ook Ryan Gravenberch klopt nadrukkelijk op de deur. De 17-jarige middenvelder geldt al jarenlang als een groot talent en debuteerde ruim een jaar geleden in het uitduel met PSV. Onlangs won Gravenberch de prijs voor beste talent van de eerste periode in de Keuken Kampioen Divisie. In de laatste weken liet de Amsterdamse tiener zien ook in verdedigend opzicht een positieve ontwikkeling door te maken, waardoor zijn kans op speeltijd flink is toegenomen.

Ook voor Jaap Stam is het nog zoeken naar de ideale basiself. Waar de speelstijl van Ten Hag helder is, ligt op dat vlak nog een uitdaging in het verschiet voor de trainer van Feyenoord. De kans is groot dat Stam vanmiddag met een versterkt middenveld zal aantreden in de Johan Cruijff Arena. De Rotterdammers zoeken al langere tijd naar stabiliteit, in zowel de uitvoering als het resultaat.

Na het teleurstellende gelijkspel tegen Heracles Almelo (1-1) volgde een kansloze nederlaag afgelopen donderdag in Zwitserland tegen Young Boys (2-0). Een van de spaarzame lichtpuntjes in Bern was Marcos Senesi. De veelbesproken Argentijnse verdediger, die voor 6 miljoen in augustus overkwam van San Lorenzo, kent een teleurstellend begin in De Kuip.

Vanmiddag treft hij met Nicolas Tagliafico en Lisandro Martinez twee landgenoten, waarbij hij met laatstgenoemde samenspeelde in Argentinië onder 23 jaar. Martinez sprak zich gisteren in AD uit over de situatie van Senesi bij Feyenoord. ,,We hebben geregeld contact met elkaar’’, aldus Martinez. ,,Het is normaal dat je even moet wennen aan een nieuwe omgeving. Dan is alle hulp welkom, dat heb ik ook gemerkt. Marcos heeft steun en vertrouwen nodig, want hij kan heel goed voetballen. Hij heeft veel techniek, heeft oog voor de voetballende oplossing, is een slimme en rustige speler, maar ook kopsterk. Bij Feyenoord moeten ze hem nog leren kennen.’’

Ajax en Feyenoord trappen om 16.45 af in de Johan Cruijff Arena voor de 127ste editie van de Klassiekers. In de voorgaande duels won Ajax er 58, Feyenoord er 30 en eindigden 38 Klassiekers in een gelijkspel.