Volledig scherm
Dick Advocaat tijdens de training van Feyenoord in Marbella. © BSR Agency

Advocaat pakt record als hij bijtekent bij Feyenoord

Mocht Dick Advocaat inderdaad bijtekenen bij Feyenoord, dan lost hij Foppe de Haan begin volgend seizoen af als oudste eredivisietrainer ooit. Maar een aantal andere records blijven ook voor de Kleine Generaal buiten bereik.

De Haan was 72 jaar en 317 dagen toen hij op 8 mei 2016, uit tegen ADO Den Haag (1-1) voor het laatst op de bank zat bij SC Heerenveen (zie kader 1). Het record van de Fries gaat eraan als Advocaat ook komende seizoen trainer is van Feyenoord. Is de Hagenaar vanaf 29 augustus 2020 nog op het hoogste niveau actief, dan is hij de oudste eredivisietrainer ooit.

Aangezien Advocaat heeft aangeven dat Feyenoord hoe dan ook zijn laatste club zal zijn, kan hij het record van Bert Jacobs nooit breken. De kleurrijke Zandvoorter die in 1999 op 58-jarige leeftijd overleed, trainde in totaal acht eredivisieclubs. Jacobs had FC Utrecht, Roda JC, Willem II, Sparta, Fortuna, Vitesse, Volendam en RKC onder zijn hoede. Voor Advocaat is Feyenoord na Haarlem, SVV, PSV, AZ, Sparta en FC Utrecht zijn zevende eredivisieclub als trainer. Daarmee staat hij achter Jacobs op een gedeelde tweede plaats (zie kader 2).

Ook het record van meeste wedstrijden is voor Advocaat onhaalbaar. Jacobs voert ook die lijst aan met maar liefst 741 eredivisieduels. Advocaat komt nog niet aan de helft van dat aantal. Met 352 wedstrijden staat hij op de 16de plaats (zie kader 3).

Luister ook naar de AD voetbalpodcast:

  1. Berghuis, Linssen en Pleguezuelo blinken uit; onvoldoende voor Boadu en Stengs
    Cijfers speelronde 23

    Berghuis, Linssen en Pleguezue­lo blinken uit; onvoldoen­de voor Boadu en Stengs

    Steven Berghuis, Bryan Linssen en Julio Pleguezuelo zijn de spelers van het weekend. Pleguezuelo boekte gisteravond met FC Twente een fraaie zege op AZ en voelt zich als centrale verdediger steeds beter op zijn plaats. Hij kreeg een 8, net als Vitesse-topscorer Bryan Linssen en Feyenoord-captain Steven Berghuis. Zij waren vandaag belangrijk in de overwinningen op Heerenveen en PEC Zwolle.