Volledig scherm
PREMIUM
Werknemers van Monumentenwacht in de 45 meter hoge toren van de Baarnse Pauluskerk op de Brink. © Caspar Huurdeman

Wie redt het kerkgebouw?

MonnikenwerkVijfendertig jaar geleden liep hij - bij wijze van assessment - frank en vrij door de dakgoot van de kerk in Heikant. Wim Jakobsen kwam door de test en zag in de loop van de tijd veel veranderen in het werk van de Monumentenwacht. De wacht inspecteert met vaste regelmaat monumentale kerken in Zeeland. Jakobsen: ,,Weet je dat er in Zeeland in totaal evenveel kerken zijn als dagen in een jaar?”

,,Ons team bestaat uit bouwkundigen, acht mannen en één vrouw. Tegenwoordig gaat geen van hen nog ongezekerd het dak op. Maar dat is niet de enige verandering. De ontkerkelijking heeft ook gevolgen voor het onderhoud van gebouwen. Vaak moeten de kosten daarvoor opgebracht worden door de leden van een kerkelijke gemeente. Op Tholen is dat geen probleem, daar kan een gerichte collecte bij wijze van spreken al voldoende opbrengen. Voor kerken waar ’s zondags een handvol gelovigen komt is het lastiger. Juist dan is het belangrijk een onderhoudsbeleid te voeren en inkomsten te reserveren voor onderhoud. 

  1. Sake Stoppels roept op leerling van Jezus te worden
    PREMIUM

    Sake Stoppels roept op leerling van Jezus te worden

    Op maandag 17 februari 2020 kwam de Raad van Kerken Zeeland bijeen in Goes. Het leek een bijeenkomst van mensen van goede wil, het werd er een met revolutionair elan. Ten minste als het aan de spreker lag. Sake Stoppels, lector theologie aan de CHE (Ede) en beleidsmedewerker binnen de afdeling Ondersteuning Gemeenten van de PKN, had het over zijn boek Oefenruimte. Gemeente en parochie als gemeenschap van leerlingen. Hij brak een lans voor het loslaten van kerkelijk gedoe en riep op ‘gewoon’ leerling van Jezus te worden. Hij schetste Jezus alleen wel als iemand die na zijn eerste preek in Nazareth zo ongeveer werd vermoord.

blogs