Werknemers van Monumentenwacht in de 45 meter hoge toren van de Baarnse Pauluskerk op de Brink.
Volledig scherm
PREMIUM
Werknemers van Monumentenwacht in de 45 meter hoge toren van de Baarnse Pauluskerk op de Brink. © Caspar Huurdeman

Wie redt het kerkgebouw?

MonnikenwerkVijfendertig jaar geleden liep hij - bij wijze van assessment - frank en vrij door de dakgoot van de kerk in Heikant. Wim Jakobsen kwam door de test en zag in de loop van de tijd veel veranderen in het werk van de Monumentenwacht. De wacht inspecteert met vaste regelmaat monumentale kerken in Zeeland. Jakobsen: ,,Weet je dat er in Zeeland in totaal evenveel kerken zijn als dagen in een jaar?”

 1. De betekenis van samen een kop koffie drinken
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  De betekenis van samen een kop koffie drinken

  Sinds januari 2020 is het meldpunt Sektesignaal niet meer actief. Het was een meldpunt voor wie zelf nare ervaringen met sektes wilde melden of voor mensen die zich zorgen maakten over mensen die schijnbaar ‘verdwenen’ in sekte-achtige groeperingen. Over de Iboga-Farm in IJzendijke waren in de zomer van 2019 al meldingen binnengekomen. Sektesignaal vond die zo zorgelijk dat zij politie en de gezondheidsinspectie hebben opgeroepen om poolshoogte te nemen. Om een lang verhaal kort te maken: er werd geen actie ondernomen.
 2. Heel Zeeland zingt gregoriaans
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Heel Zeeland zingt gregori­aans

  Soms heb ik een droom, bijvoorbeeld dat heel Zeeland zingt. Net zoiets als Heel Holland Bakt of Nederland zingt van de EO, maar dan anders. Zingen kan je heerlijk ontspannen. Zingen mag nog niet zomaar collectief in kerken, dat is wel jammer. Maar er zijn oplossingen! Zo biedt het ensemble Wishful Singing samen met Herman Finkers een online cursus gregoriaans zingen aan. Misschien heeft u het al langs zien komen bij Tijd voor Max of gehoord op radio 1 of 4 en er staat ook een bericht over op de site gelovenindedelta.