Vooroordelen tegen christelijke hulpverlening

Vijfentwintig jaar geleden is de stichting MGB opgericht. Het is geen eendagsvlieg deze in Vlissingen gevestigde organisatie voor maatschappelijk werk, woonbegeleiding en dagbesteding. Met name mensen die moeite hebben om zelfstandig te wonen, sociaal of maatschappelijk te functioneren maken gebruik van de diensten. Dat kunnen mensen zijn met een moeilijk karakter of psychiatrische problemen, ex-verslaafden en mensen voor wie zelfstandig leven zomaar een (financiële) chaos wordt.

MGB staat voor ‘Met Gods Begeleiding’. De naam fascineert me. Stel dat er een cliënt niet op gang komt, dat het ondanks de professionele begeleiding niet lukt, halen de mensen van MGB dan de schouders op? ‘Jammer, God had blijkbaar een ander plan?’ Is dit een concept dat het makkelijk maakt om jezelf successen toe te eigenen en mislukkingen aan een hoger plan toe te dichten? Sjaukat van der Mull, initiatiefnemer en directeur bij MGB: “Het moeilijkste in dit werk is inderdaad dat mensen zo kapot kunnen zijn, dat het echt niet lukt om hun leven op de rails te krijgen. Maar, ons vertrouwen in God helpt ons te geloven dat voor elk mens, hoe hopeloos ook, een weg naar herstel mogelijk is op alle levensdomeinen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Op reis naar de Biblebelt
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Op reis naar de Biblebelt

  Reformatorische christenen zijn in het nieuws. Omdat ze aan de weg timmeren én omdat het Catharijneconvent in Utrecht op 7 juli een expositie opende over de Biblebelt in Nederland. Het museum is goed in het conserveren van religieuze zaken. Religieuze groeperingen maken deel uit van de Nederlandse geschiedenis. Maar, zijn ze geschiedenis zodra een museum er een expositie aan wijdt? ‘Ga deze zomer mee op reis naar de Nederlandse Biblebelt, een gebied waar veel orthodoxe christenen wonen’, staat er op de website van het Catharijneconvent en dat klinkt dynamischer.
 2. Naar het strand
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Naar het strand

  Zou het kwalijk zijn als je naar het verhaal van een kapelaan uit Zeeuws-Vlaanderen luistert en je in gedachten nummer 7 van de vakantiefavorieten hoort? Met drie kinderen op de achterbank, op weg naar ‘weet ik waar’, draaiden we dit cassettebandje van Bert en Ernie zomer na zomer grijs. Wat zij zongen weerklinkt als Jochem van Velthoven enthousiast vertelt over de voorbereidingen op een familiedag van de parochies in Zeeuws-Vlaanderen in Cadzand, volgende week op zaterdag 6 juli.
 3. Bedevaart naar Maria met de inktpot
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Bedevaart naar Maria met de inktpot

  AARDENBURG -Wonderlijke gebeurtenissen liggen aan de populariteit van bedevaarten ten grondslag. ,,Er komen nog steeds bussen met groepen naar Aardenburg. Vaak gaat het om georganiseerde reisjes in de sfeer van ziekenzorg”, vertelt Marc Moens van de Parochie Heilige Andreas in West Zeeuws-Vlaanderen. ,,Guido Gezelle heeft over de oorsprong van de huidige Mariaverering in Aardenburg geschreven.” Op internet vind ik niet de woorden van Guido zelf, daar doen Ank Bijl en Marc Willems hun zegje over het mirakel.
 4. Monnikenwerk: Als we het eigen eiland verwaarlozen door er niet meer te werken, zal de boel verkommeren
  PREMIUM

  Monniken­werk: Als we het eigen eiland verwaarlo­zen door er niet meer te werken, zal de boel verkomme­ren

  Het staat echt in de brief die het blad Petrus begeleidt: In dit nummer leest u (…) over goede gesprekken tijdens een wandeling over het Pinksterpad in Zeeland. Nieuwsgierig kijk ik in het blad van de Protestantse Kerk en zie een beschrijving van een wandeling tussen Stellendam en Waterhoofd. In Zeeland hebben we vele overkanten en die kunnen we letterlijk en figuurlijk overbruggen. Die naar Zuid-Holland, dat zal ook wel een keertje lukken.

blogs