Volledig scherm
© Kerk in actie

Monnikenwerk: Voor wat, hoort wat

blogHet is niet het beroemde jongetje uit het verhaal Hans Brinker of De Zilveren Schaatsen (1865) dat met blote handen stad en land verdedigt tegen de dreigende zee. Maar de poster die oproept om een 'Holland Evening' in Karachi Gynkhana bij te wonen doet er wel aan denken.

Op 19 maart 1953 werd daar een fondswervingsactiviteit georganiseerd voor het door de Ramp getroffen Nederland. De dijk is op de poster een muur en de zoon van de Haarlemse sluiswachter is vervangen door twee knaapjes in traditionele visserskleding, met pofbroek en al. Zij proberen het water dat door een soort wal van keien sijpelt tegen te houden.Het is natuurlijk wel wat dat in Pakistan werd gecollecteerd om Zeeuwen te helpen. Naar de financiële opbrengst van de avond moet ik gissen. Gekker is het dat deze poster nu staat op de website met informatie over de actie 'Zeeland voor Pakistan'.

Moed

Uitgaande van het principe dat 'wie goed doet, goed ontmoet' is de opbrengst voor christenen in Pakistan mogelijk aanzienlijk. In het Islamitische land getuigt het van moed om te behoren tot een religieuze minderheid. De overgrote meerderheid (95%) van de in totaal 190 miljoen inwoners is aanhanger van de soennitische Islam. Slechts 1,8% van de bevolking is christen. Andere religieuze minderheden zijn onder meer hindoes, sikhs en boeddhisten. Soms liggen zij ook letterlijk onder vuur. Christenen in Zeeland, van de classes (afdelingen van de PKN) Walcheren, Goes, Zeeuws-Vlaanderen en Zierikzee zetten zich voor hen in.

Ze brengen geld bijeen om projecten in Pakistan te steunen. Ze zetten zich in voor arme boeren, landloze arbeiders en inkomensverbetering door onderwijs en ondernemerschap. Daarnaast ondersteunt Kerk in Actie, waarvan Zeeland voor Pakistan een initiatief is, opleidingen christelijke theologie.

Oliebollen

Wie een kerkdienst bijwoont stopt gewoontegetrouw wat euro's in de collectezak. Ook voor Pakistan wordt gecollecteerd, maar mensen komen ook in actie. In Yerseke werden bij de jaarwisselingen oliebollen gebakken.

Kleverskerke kwam door haar fondswerving op de Kleverskerkedag groots op de kaart te staan en in Brouwershaven was er een dienst met christenen uit de Pakistaanse gemeente in Nederland.

Qua activiteit verdient Zoutelande met haar activiteit in 2017 wat mij betreft de originaliteitsprijs. Daar konden lopers na de Kustmarathon 2017 hun voeten laten wassen aan de finish. Het goede doel werd ermee gesteund. De komende maanden worden er vooral veel concerten georganiseerd waarvan de opbrengst voor projecten in Pakistan is.

In maart in Axel, Tholen en Hoek, in mei in Burgh-Haamstede en Wolphaartsdijk. Meer informatie staat op de websites zingenindekerk.nl en kerkinactie.nl/kom-in-actie/zeeland-voor-pakistan. Wat ik mij afvraag is of er nog één Pakistaan de link legt met het postertje uit 1953 als er een vloed aan middelen uit dat verre Zeeland dat land overstroomt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. We doen het zelf wel
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  We doen het zelf wel

  In de Tweede Kamer zijn algemene politieke beschouwingen. De plannen van kabinet Rutte III worden in vervolg op Prinsjesdag besproken. Wie wil geeft zijn mening over hoe het anders kan of moet. Het is een serieuze zaak, maar het lijkt soms een rituele dans, waarbij politici elkaar proberen te overtreffen in spitsvondigheid en elkaar vliegen afvangen, op slakken zout leggen en van muggen olifanten maken. Ze drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was. Het vertrouwen in de Tweede Kamer ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2017 op 41 procent. Zo langzaamaan geloof ik dáár niks meer van. Het veroorzaakt rommel in mijn hoofd.
 2. Zalig zijn de radicalen
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Zalig zijn de radicalen

  Op woensdag 5 september kopte dagblad Trouw 'Nike knielt mee met Kaepernick'. De football-speler maakte een politiek statement door twee jaar geleden bij het spelen van het Amerikaanse volkslied op één knie te gaan zitten. Hij protesteerde daarmee tegen de vele dodelijke slachtoffers onder zwarte mannen door politiegeweld. Nu siert zijn hoofd de nieuwe Nike-poster met de tekst 'Geloof in iets, ook al betekent het dat je alles opoffert. Doe het gewoon'.
 3. Monnikenwerk: Wie is de bisschop van Middelburg?
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Monniken­werk: Wie is de bisschop van Middelburg?

  Sinds de dag waarop de Zuid-Soedanese bisschop Paride Taban in Middelburg de award kreeg uitgereikt voor godsdienstvrijheid, wordt er gefluisterd: ,,Weet jij wie de bisschop is?” Opvallend is dat vooral in protestantse kring de vraag niet zelden door vrolijk gelach wordt gevolgd. Het gaat niet over de aard of staat van dienst van de man die in mei van dit jaar een van de Four Freedom Awards ontving, maar over de bisschop van Middelburg.
 4. Monnikenwerk: 'Yes, godsdienst op de openbare school'
  PREMIUM

  Monniken­werk: 'Yes, godsdienst op de openbare school'

  Het blijft bijzonder als je een school binnenloopt en een kind hoort zeggen “Yes, godsdienst”. Thijs van Wijk geeft protestants godsdienstig vormingsonderwijs bij zes openbare basisscholen in Zeeland. Hij had zelf weleens wat meer moeite met godsdienstlessen in het christelijk onderwijs. “De open houding van leerlingen in het openbaar onderwijs is verrassend.” Ruben Keijts is het daar van harte mee eens. “De kinderen zijn nieuwsgierig en verwonderen zich.” Hij coördineert samen met Thijs het godsdienstig vormingsonderwijs in Zeeland en op Goeree-Overflakkee en staat zelf twee dagen voor de klas.
 5. Iconen schilderen is mediteren voor Ilona Schmit uit Kattendijke
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Iconen schilderen is mediteren voor Ilona Schmit uit Kattendij­ke

  Ilona Schmit (1943) uit Kattendijke is als schilder van naïeve kunst internationaal bekend. Nog dagelijks is zij te vinden in haar atelier annex galerie. Ilona brak in 1973 door met haar werk toen zij, met het oog op het gezinsinkomen, in Goes op de trein stapte en haar werk aanbood bij Galerie Hamer in Amsterdam. Haar tweede echtgenoot overleed kort na hun verhuizing naar Zeeland en zij bleef met drie dochters achter.

blogs