Volledig scherm
© Kerk in actie

Monnikenwerk: Voor wat, hoort wat

blogHet is niet het beroemde jongetje uit het verhaal Hans Brinker of De Zilveren Schaatsen (1865) dat met blote handen stad en land verdedigt tegen de dreigende zee. Maar de poster die oproept om een 'Holland Evening' in Karachi Gynkhana bij te wonen doet er wel aan denken.

Op 19 maart 1953 werd daar een fondswervingsactiviteit georganiseerd voor het door de Ramp getroffen Nederland. De dijk is op de poster een muur en de zoon van de Haarlemse sluiswachter is vervangen door twee knaapjes in traditionele visserskleding, met pofbroek en al. Zij proberen het water dat door een soort wal van keien sijpelt tegen te houden.Het is natuurlijk wel wat dat in Pakistan werd gecollecteerd om Zeeuwen te helpen. Naar de financiële opbrengst van de avond moet ik gissen. Gekker is het dat deze poster nu staat op de website met informatie over de actie 'Zeeland voor Pakistan'.

Moed

Uitgaande van het principe dat 'wie goed doet, goed ontmoet' is de opbrengst voor christenen in Pakistan mogelijk aanzienlijk. In het Islamitische land getuigt het van moed om te behoren tot een religieuze minderheid. De overgrote meerderheid (95%) van de in totaal 190 miljoen inwoners is aanhanger van de soennitische Islam. Slechts 1,8% van de bevolking is christen. Andere religieuze minderheden zijn onder meer hindoes, sikhs en boeddhisten. Soms liggen zij ook letterlijk onder vuur. Christenen in Zeeland, van de classes (afdelingen van de PKN) Walcheren, Goes, Zeeuws-Vlaanderen en Zierikzee zetten zich voor hen in.

Ze brengen geld bijeen om projecten in Pakistan te steunen. Ze zetten zich in voor arme boeren, landloze arbeiders en inkomensverbetering door onderwijs en ondernemerschap. Daarnaast ondersteunt Kerk in Actie, waarvan Zeeland voor Pakistan een initiatief is, opleidingen christelijke theologie.

Oliebollen

Wie een kerkdienst bijwoont stopt gewoontegetrouw wat euro's in de collectezak. Ook voor Pakistan wordt gecollecteerd, maar mensen komen ook in actie. In Yerseke werden bij de jaarwisselingen oliebollen gebakken.

Kleverskerke kwam door haar fondswerving op de Kleverskerkedag groots op de kaart te staan en in Brouwershaven was er een dienst met christenen uit de Pakistaanse gemeente in Nederland.

Qua activiteit verdient Zoutelande met haar activiteit in 2017 wat mij betreft de originaliteitsprijs. Daar konden lopers na de Kustmarathon 2017 hun voeten laten wassen aan de finish. Het goede doel werd ermee gesteund. De komende maanden worden er vooral veel concerten georganiseerd waarvan de opbrengst voor projecten in Pakistan is.

In maart in Axel, Tholen en Hoek, in mei in Burgh-Haamstede en Wolphaartsdijk. Meer informatie staat op de websites zingenindekerk.nl en kerkinactie.nl/kom-in-actie/zeeland-voor-pakistan. Wat ik mij afvraag is of er nog één Pakistaan de link legt met het postertje uit 1953 als er een vloed aan middelen uit dat verre Zeeland dat land overstroomt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Back to the basics
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Back to the basics

  ,,In de afgelopen eeuwen is er zó vréselijk véél door mensen bedacht.” Willem Dane is één van de oudsten van de Messiaanse Gemeente Zeeland die in de kerk in Sint Laurens begint. Het is de eerste Messiaanse Gemeente in Zeeland, in Nederland zijn er naar schatting zo’n veertig. Deze week kreeg hij de sleutel van de kerk aan de Noordweg. De komende weken wordt daar geklust. De vieringen gaan formeel begin maart van start. Op zaterdag dus. Het idee is dat de Bijbel de basis is en niks meer of niks minder. Is het toepasselijk toeval dat ik hem spreek in de week dat mensen met elkaar twisten over het tekenen van een Nashville-verklaring?
 2. Een nieuw begin in Goes
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Een nieuw begin in Goes

  Zo’n jaarwisseling is vreemd. Twaalf uur halen is meestal geen probleem, maar op 31 december lijkt de avond langer. Alhoewel het dit jaar door onverwachte aanloop erg gezellig was en de tijd vloog. Maar het blijft raar, want in principe doen we het onszelf aan: een jaarwisseling. Mensen zijn aanstichters van tradities die voor sommigen een plaag zijn. Het kan immers iets zwaars hebben, een jaar afsluiten en een nieuw jaar beginnen. Alhoewel, een nieuw begin...
 3. Religie en de nieuwjaarsduik
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Religie en de nieuwjaars­duik

  Op 1 januari is het weer zover. In de loop van de middag springen mensen hup, plons de Noordzee, het Veerse Meer of de Oosterschelde in. In Zeeland wordt er op verschillende plaatsen een nieuwjaarsduik georganiseerd. Voor zover ik heb kunnen nagaan, nam Jan van Scheijndel, oud-kanaalzwemmer en lid van de Haagse zwemclub ‘Sport Na Arbeid’ in 1965 het initiatief om op nieuwjaarsdag bij Scheveningen een duik in zee te nemen. Tegenwoordig nemen op verschillende plekken in het land meer dan vijftigduizend mensen deel aan wat inmiddels een traditie genoemd mag worden.
 1. Pioniersprijs gaat aan kerk voorbij
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Pioniers­prijs gaat aan kerk voorbij

  Durven, doen, vallen en opstaan en kansen benutten. Dat schijnen kenmerken te zijn van een pionier. Vorige week zaterdag werd in de Abdij in Middelburg de Pioniersprijs uitgereikt. Omroep Zeeland deed er uitgebreid verslag van. De prijs is een initiatief van onder meer de Zeeuwse Alliantie, Provincie Zeeland en UCR. Organisaties die zich onderscheiden door pioniersgeest worden in het zonnetje gezet. Zij zijn een visitekaartje voor wat mogelijk is in Zeeland. Seaweed Harvest Holland won dit jaar de Pioniersprijs, Zeeuwind ging met de eer van de publieksprijs strijken.
 2. Gaat dominee Maarten Klaassen uit Arnemuiden viral?
  PREMIUM

  Gaat dominee Maarten Klaassen uit Arnemuiden viral?

  Het prikkelt mijn fantasie op een vreselijke manier: deep fake news. Ofwel het toveren met beelden op social media. Een gewiekst systeem van list en bedrog waarmee je beroemdheden dat kunt laten zeggen wat niet in hun hoofd opkomt. Dat nemen we vervolgens aan voor waar, want wat we zintuiglijk waarnemen, registreren we als echt ‘ik heb het toch zelf gezien?’ Stel je toch eens voor dat ik ds. Maarten Klaassen uit Arnemuiden, een van de mannen achter de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring, op social media een videoverklaring laat afleggen.

blogs