Volledig scherm
© Kerk in actie

Monnikenwerk: Voor wat, hoort wat

blogHet is niet het beroemde jongetje uit het verhaal Hans Brinker of De Zilveren Schaatsen (1865) dat met blote handen stad en land verdedigt tegen de dreigende zee. Maar de poster die oproept om een 'Holland Evening' in Karachi Gynkhana bij te wonen doet er wel aan denken.

Op 19 maart 1953 werd daar een fondswervingsactiviteit georganiseerd voor het door de Ramp getroffen Nederland. De dijk is op de poster een muur en de zoon van de Haarlemse sluiswachter is vervangen door twee knaapjes in traditionele visserskleding, met pofbroek en al. Zij proberen het water dat door een soort wal van keien sijpelt tegen te houden.Het is natuurlijk wel wat dat in Pakistan werd gecollecteerd om Zeeuwen te helpen. Naar de financiële opbrengst van de avond moet ik gissen. Gekker is het dat deze poster nu staat op de website met informatie over de actie 'Zeeland voor Pakistan'.

Moed

Uitgaande van het principe dat 'wie goed doet, goed ontmoet' is de opbrengst voor christenen in Pakistan mogelijk aanzienlijk. In het Islamitische land getuigt het van moed om te behoren tot een religieuze minderheid. De overgrote meerderheid (95%) van de in totaal 190 miljoen inwoners is aanhanger van de soennitische Islam. Slechts 1,8% van de bevolking is christen. Andere religieuze minderheden zijn onder meer hindoes, sikhs en boeddhisten. Soms liggen zij ook letterlijk onder vuur. Christenen in Zeeland, van de classes (afdelingen van de PKN) Walcheren, Goes, Zeeuws-Vlaanderen en Zierikzee zetten zich voor hen in.

Ze brengen geld bijeen om projecten in Pakistan te steunen. Ze zetten zich in voor arme boeren, landloze arbeiders en inkomensverbetering door onderwijs en ondernemerschap. Daarnaast ondersteunt Kerk in Actie, waarvan Zeeland voor Pakistan een initiatief is, opleidingen christelijke theologie.

Oliebollen

Wie een kerkdienst bijwoont stopt gewoontegetrouw wat euro's in de collectezak. Ook voor Pakistan wordt gecollecteerd, maar mensen komen ook in actie. In Yerseke werden bij de jaarwisselingen oliebollen gebakken.

Kleverskerke kwam door haar fondswerving op de Kleverskerkedag groots op de kaart te staan en in Brouwershaven was er een dienst met christenen uit de Pakistaanse gemeente in Nederland.

Qua activiteit verdient Zoutelande met haar activiteit in 2017 wat mij betreft de originaliteitsprijs. Daar konden lopers na de Kustmarathon 2017 hun voeten laten wassen aan de finish. Het goede doel werd ermee gesteund. De komende maanden worden er vooral veel concerten georganiseerd waarvan de opbrengst voor projecten in Pakistan is.

In maart in Axel, Tholen en Hoek, in mei in Burgh-Haamstede en Wolphaartsdijk. Meer informatie staat op de websites zingenindekerk.nl en kerkinactie.nl/kom-in-actie/zeeland-voor-pakistan. Wat ik mij afvraag is of er nog één Pakistaan de link legt met het postertje uit 1953 als er een vloed aan middelen uit dat verre Zeeland dat land overstroomt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Kliederkerk
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Klieder­kerk

  In Kerk en buurthuis de Bethel in Den Haag is sinds vrijdag 26 oktober een viering gaande. Deze zaterdag dus zonder onderbreking voor de negende opvolgende dag. Dit om uitzetting te voorkomen van het Armeense gezin Tamrazyan dat daar schuilt. Het is regel dat de politie tijdens diensten een kerk niet zal binnenvallen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) steunt het initiatief en secretaris De Reuver leverde zelf als voorganger ook een bijdrage aan de voortdurende viering.
 2. Raar, ik heb interesse in allerlei gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af
  PREMIUM

  Raar, ik heb interesse in allerlei gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af

  Met mijn sleutelbos in de hand doe ik de deur open. “Mooi”, denk ik nog “dat komt goed uit, ik moet nu echt weg”. Beleefd vragen keurig geklede Jehovah’s Getuigen of ik tijd heb voor een gesprek. “Nee, het spijt me”, roep ik bijna uit terwijl ik naar buiten stap, de deur dicht gooi en er vandoor ga. Onderweg gaat het schuren. Het is toch wel raar, ik ben geïnteresseerd in allerlei varianten gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af. Deze week zoek ik ze op, naar aanleiding van het rapport Wie is religieus en wie niet dat het CBS op 22 oktober jl. publiceerde.
 3. Monnikenwerk: Lichaamstaal centraal
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Monniken­werk: Lichaams­taal centraal

  De deur van de voormalige Lutherse Kerk in Middelburg is open. Zowel links als rechts van de ingang staat een herenfiets. De tussendeur knarst en een lichte ruimte omhult me. Binnen volgt een warm welkom. Pastor Remco Robinson is in gesprek met Job van der Wal en ik schuif aan. Job is specialist non-verbale communicatie. Hij ondersteunt zijn verhaal zelfverzekerd met brede gebaren, maar biedt ook alle ruimte voor een gedachtenwisseling.
 1. Monnikenwerk: Goes krijgt Hersteld Hervormde gemeente
  monnikenwerk

  Monniken­werk: Goes krijgt Hersteld Hervormde gemeente

  Het is een dik jaar geleden, dat de Hersteld Hervormde Kerk in Kruiningen zo’n tachtig gemeenteleden de deur wees, met de boodschap: ,,Jullie kerken voortaan aan de andere kant van het kanaal”. Op zondagmorgen worden zij sindsdien voor de eredienst niet meer in het vertrouwde kerkgebouw in Kruiningen verwacht, maar in het Calvijn College te Goes. Dat wekte weerstand, weggeduwd worden uit een vertrouwde gemeenschap en plezierig kerkgebouw.
 2. We doen het zelf wel
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  We doen het zelf wel

  In de Tweede Kamer zijn algemene politieke beschouwingen. De plannen van kabinet Rutte III worden in vervolg op Prinsjesdag besproken. Wie wil geeft zijn mening over hoe het anders kan of moet. Het is een serieuze zaak, maar het lijkt soms een rituele dans, waarbij politici elkaar proberen te overtreffen in spitsvondigheid en elkaar vliegen afvangen, op slakken zout leggen en van muggen olifanten maken. Ze drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was. Het vertrouwen in de Tweede Kamer ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2017 op 41 procent. Zo langzaamaan geloof ik dáár niks meer van. Het veroorzaakt rommel in mijn hoofd.

blogs