Volledig scherm
© Kerk in actie

Monnikenwerk: Voor wat, hoort wat

blogHet is niet het beroemde jongetje uit het verhaal Hans Brinker of De Zilveren Schaatsen (1865) dat met blote handen stad en land verdedigt tegen de dreigende zee. Maar de poster die oproept om een 'Holland Evening' in Karachi Gynkhana bij te wonen doet er wel aan denken.

Op 19 maart 1953 werd daar een fondswervingsactiviteit georganiseerd voor het door de Ramp getroffen Nederland. De dijk is op de poster een muur en de zoon van de Haarlemse sluiswachter is vervangen door twee knaapjes in traditionele visserskleding, met pofbroek en al. Zij proberen het water dat door een soort wal van keien sijpelt tegen te houden.Het is natuurlijk wel wat dat in Pakistan werd gecollecteerd om Zeeuwen te helpen. Naar de financiële opbrengst van de avond moet ik gissen. Gekker is het dat deze poster nu staat op de website met informatie over de actie 'Zeeland voor Pakistan'.

Moed

Uitgaande van het principe dat 'wie goed doet, goed ontmoet' is de opbrengst voor christenen in Pakistan mogelijk aanzienlijk. In het Islamitische land getuigt het van moed om te behoren tot een religieuze minderheid. De overgrote meerderheid (95%) van de in totaal 190 miljoen inwoners is aanhanger van de soennitische Islam. Slechts 1,8% van de bevolking is christen. Andere religieuze minderheden zijn onder meer hindoes, sikhs en boeddhisten. Soms liggen zij ook letterlijk onder vuur. Christenen in Zeeland, van de classes (afdelingen van de PKN) Walcheren, Goes, Zeeuws-Vlaanderen en Zierikzee zetten zich voor hen in.

Ze brengen geld bijeen om projecten in Pakistan te steunen. Ze zetten zich in voor arme boeren, landloze arbeiders en inkomensverbetering door onderwijs en ondernemerschap. Daarnaast ondersteunt Kerk in Actie, waarvan Zeeland voor Pakistan een initiatief is, opleidingen christelijke theologie.

Oliebollen

Wie een kerkdienst bijwoont stopt gewoontegetrouw wat euro's in de collectezak. Ook voor Pakistan wordt gecollecteerd, maar mensen komen ook in actie. In Yerseke werden bij de jaarwisselingen oliebollen gebakken.

Kleverskerke kwam door haar fondswerving op de Kleverskerkedag groots op de kaart te staan en in Brouwershaven was er een dienst met christenen uit de Pakistaanse gemeente in Nederland.

Qua activiteit verdient Zoutelande met haar activiteit in 2017 wat mij betreft de originaliteitsprijs. Daar konden lopers na de Kustmarathon 2017 hun voeten laten wassen aan de finish. Het goede doel werd ermee gesteund. De komende maanden worden er vooral veel concerten georganiseerd waarvan de opbrengst voor projecten in Pakistan is.

In maart in Axel, Tholen en Hoek, in mei in Burgh-Haamstede en Wolphaartsdijk. Meer informatie staat op de websites zingenindekerk.nl en kerkinactie.nl/kom-in-actie/zeeland-voor-pakistan. Wat ik mij afvraag is of er nog één Pakistaan de link legt met het postertje uit 1953 als er een vloed aan middelen uit dat verre Zeeland dat land overstroomt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vloeken in de kerk
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Vloeken in de kerk

  Deze week sprak Piet van Sterkenburg, emeritus hoogleraar lexicologie, bij het Zeeuws Erfgoed over politiek correct taalgebruik. Het aardige is dat taal iets zegt over de identiteit van de gebruikers. Het geeft aan wat zij acceptabel vinden en wat te vermijden, wat ze taboe vinden. Nederland is een land van polderen, waar mensen steggelen en uiteindelijk tot overeenstemming komen. Wanneer politieke partijen met uiteenlopende ideeën samen willen regeren, kunnen de zaken vooraf maar beter niet al te scherp worden gesteld. Politiek correct taalgebruik kwetst daarom anderen niet en verhult wat erg gevoelig ligt. Het past dus bij Nederland.
 2. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is

  Evangelisch zingen is anders dan gewoon rechtdoor zingen, vind ik. In pinkster- of evangelische gemeenten is het repertoire anders dan in kerkdiensten. Er speelt een band, terwijl het gezang in traditionele kerken muzikaal wordt ondersteund door orgel- of pianospel. Maar die overduidelijke verschillen bedoel ik niet. Bij het zingen kan het ‘evangelische toontje’ worden getroffen zonder dat er een opwekkingslied of intro op gitaar aan te pas hoeft te komen. Gewoon, naast me in een mainstream kerk hoor ik het bij het zingen van een gezang ook wel. Wat is dat toch?
 3. Religie en levensloop Zeeuwse feministes
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Religie en levensloop Zeeuwse feministes

  Op 8 maart was het Vrouwendag. Bij ons thuis ontstond er natuurlijk discussie over. Er was tenslotte toch ook geen Mannendag. En los ging de discussie over het nut en noodzaak van de ‘dag van…’ en vul maar in. Manlief biechtte op in gezelschap van vrouwen ter gelegenheid van vrouwendag een minuut stilte te hebben voorgesteld. De vrouwelijke professionals werden daardoor bepaald niet met stomheid geslagen, grinnikte hij.
 1. Waterstaatskerken
  PREMIUM

  Water­staats­ker­ken

  Soms verdwaal ik of raak ik de weg kwijt. Zo reed ik laatst in Wolphaartsdijk vast bij een rondje Veerse Meer en vond een kerk. Een typische. Je ziet ze wel meer, maar dit was de eerste die ik in Zeeland zag. Amerikaans zou je op het eerste gezicht zeggen. Wit op een groen grasveld. ,,Daar kan ik wat over schrijven!”, riep ik manlief toe, die al weer verder reed. Ik fotografeerde, scande een QR-code op het hek en las wat eerste informatie. Deze week kon ik niks daarvan terugvinden.
 2. Back to the basics
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Back to the basics

  ,,In de afgelopen eeuwen is er zó vréselijk véél door mensen bedacht.” Willem Dane is één van de oudsten van de Messiaanse Gemeente Zeeland die in de kerk in Sint Laurens begint. Het is de eerste Messiaanse Gemeente in Zeeland, in Nederland zijn er naar schatting zo’n veertig. Deze week kreeg hij de sleutel van de kerk aan de Noordweg. De komende weken wordt daar geklust. De vieringen gaan formeel begin maart van start. Op zaterdag dus. Het idee is dat de Bijbel de basis is en niks meer of niks minder. Is het toepasselijk toeval dat ik hem spreek in de week dat mensen met elkaar twisten over het tekenen van een Nashville-verklaring?

blogs