Volledig scherm
De Nicolaaskerk in Brouwershaven.

Monnikenwerk: Sint Nicolaaskerk voor de gemeenschap

blogBinnenkort viert de watersportvereniging in Brouwershaven haar 50-jarig bestaan. De vereniging organiseert een feestje voor de bevolking. In de kerk en dat is precies de bedoeling: het gebouw is een ontmoetingsplaats voor de gemeenschap. Het monument wordt alleen 's zomers nog gebruikt voor kerkdiensten. Verder is de kerk toegankelijk tijdens exposities, concerten en evenementen zo lang die maar een spiritueel, cultureel of maatschappelijk karakter hebben.

Het gebouw is in bezit van de PKN, maar het beheer en onderhoud is in handen van de Stichting Grote of Sint Nicolaaskerk Brouwershaven. Secretaris Peter van der Meide vertelt dat rond de kerk al eeuwen bouwkundige en financiële vraagstukken spelen. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft geprobeerd het gebouw te verkopen, maar dat is tot op heden niet gelukt. 

Volgens de Monumentenwacht, die de kerk met regelmaat inspecteert is de staat van onderhoud heel redelijk. "Het zout heeft na de Ramp wel zijn sporen nagelaten. Het water heeft in de kerk twee meter hoog gestaan en nog maanden daarna bleef bij vloed het water de kerk instromen. Inmiddels zijn de muren drie keer gerestaureerd, maar welke garanties daarbij ook zijn afgegeven, na een paar jaar maakt het zout alle werk ongedaan."

Subsidie

De Stichting stelt alles in het werk om het monument in stand te houden, onder andere door subsidies 'los te peuteren'. "De eisen die worden gesteld voor verkrijging van de 'monumentensubsidie' zijn aangescherpt. Voor ieder project moet tegenwoordig minstens 50% uit eigen middelen bekostigd kunnen worden, voordat de er een subsidieaanvraag voor de andere 50% ingediend kan worden. Zo is vorig jaar het buitenschilderwerk aangepakt. Komend jaar staat het up-to-date maken van de klokkenstoel in de planning en de mechanische restauratie van het orgel. De aanpak van het orgel zal tussen de veertig- tot vijftigduizend Euro gaan kosten." 

Dit voorjaar heeft de stichting subsidie verkregen voor een herbestemmingsonderzoek. "We hopen dat het advies dat uit het onderzoek voortvloeit ons ook in staat stelt nieuwe financiële bronnen aan te boren. De bevolking van Brouwershaven is wat ons betreft ook betrokken bij het behoud van het monument."

Expositie

Tijdens de zomermaanden zit de loop er goed in, bij de Grote of Sint Nicolaaskerk. Van half tot eind juli was er een expositie van schildersvereniging 'Tussen de havens' (die op een zondagmiddag alleen ruim honderd bezoekers trok). Sindsdien is er een expositie over 500 jaar reformatie te zien. De Estafette 'Als een lopend vuur', die in het kader van de herdenking van de reformatie wordt georganiseerd eindigt binnen Zeeland op 26 augustus in Brouwershaven (10.45 uur). 

Los van de evenementen: de kerk zelf is al een bezoek waard. Je kijkt er je ogen uit. De bouw ervan is in 1293 gestart, het middenschip dateert uit 1300, de zijbeuken uit 1400 en het koor uit het eind van de 15e eeuw.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Pioniersprijs gaat aan kerk voorbij
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Pioniers­prijs gaat aan kerk voorbij

  Durven, doen, vallen en opstaan en kansen benutten. Dat schijnen kenmerken te zijn van een pionier. Vorige week zaterdag werd in de Abdij in Middelburg de Pioniersprijs uitgereikt. Omroep Zeeland deed er uitgebreid verslag van. De prijs is een initiatief van onder meer de Zeeuwse Alliantie, Provincie Zeeland en UCR. Organisaties die zich onderscheiden door pioniersgeest worden in het zonnetje gezet. Zij zijn een visitekaartje voor wat mogelijk is in Zeeland. Seaweed Harvest Holland won dit jaar de Pioniersprijs, Zeeuwind ging met de eer van de publieksprijs strijken.
 1. Kliederkerk
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Klieder­kerk

  In Kerk en buurthuis de Bethel in Den Haag is sinds vrijdag 26 oktober een viering gaande. Deze zaterdag dus zonder onderbreking voor de negende opvolgende dag. Dit om uitzetting te voorkomen van het Armeense gezin Tamrazyan dat daar schuilt. Het is regel dat de politie tijdens diensten een kerk niet zal binnenvallen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) steunt het initiatief en secretaris De Reuver leverde zelf als voorganger ook een bijdrage aan de voortdurende viering.
 2. Raar, ik heb interesse in allerlei gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af
  PREMIUM

  Raar, ik heb interesse in allerlei gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af

  Met mijn sleutelbos in de hand doe ik de deur open. “Mooi”, denk ik nog “dat komt goed uit, ik moet nu echt weg”. Beleefd vragen keurig geklede Jehovah’s Getuigen of ik tijd heb voor een gesprek. “Nee, het spijt me”, roep ik bijna uit terwijl ik naar buiten stap, de deur dicht gooi en er vandoor ga. Onderweg gaat het schuren. Het is toch wel raar, ik ben geïnteresseerd in allerlei varianten gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af. Deze week zoek ik ze op, naar aanleiding van het rapport Wie is religieus en wie niet dat het CBS op 22 oktober jl. publiceerde.

blogs