Volledig scherm
© Thinkstock

Monnikenwerk: de populistische kat

BlogMijn broer houdt niet van katten. Toen onze poes nog leefde trok hij haar aan als een magneet. Het horen van haar belletje maakte hem al alert. Weliswaar zei mijn broer niet dat hij een hekel had aan ons harige tuig, maar non-verbaal maakte hij dat meer dan duidelijk. Zodra de kat bij hem op schoot sprong, tilde hij zijn kopje koffie bijna boven het hoofd. Zijn spieren spanden zich, hij kneep zijn mond dicht en hij keek argwanend naar het monster. Alsof hij weinig goeds verwachtte.

In het kader van mijn onderzoek naar jeugdcultuur in bevindelijk gereformeerde kring kwam ik nog weleens bij mensen thuis. Er blafte geen hond en nooit plooide zich een kat rond de benen van gastheren of -vrouwen. Als er dieren in het gezin waren ging het meestal om landbouwhuisdieren en die dieren waren buiten. Ik verbaasde mij deze week dan ook over de katten, waar de SGP in Kapelle bij de gemeenteraadsverkiezingen een punt van maakt. 

Buitenkatten moeten veranderen in binnenkatten, las ik 8 januari 2018 in de PZC. Een dag later, schijnbaar geschrokken van alle media-aandacht, wil lijsttrekker Marco Kleppe de discussie terugbrengen tot normale proporties. Wat mij betreft is dat te vroeg. Ik wil de kat nog de bel aanbinden.

Democratie

De SGP is mij lief, laat ik dat voorop stellen. Dat deze orthodox christelijke partij sinds jaar en dag deel uitmaakt van onze democratie siert ons land. Democratie gaat er niet over dat wie het hardst schreeuwt het eerst wordt gehoord, maar dat we naar elkaar luisteren. Ook naar stemmen die niet domineren, maar fluisteren. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar de politiek weerspiegelt wel de veelkleurigheid van de Nederlandse bevolking waarmee het bestuur te dealen heeft. 

Beginselpolitiek waar de SGP voor staat is duidelijk en zoals men stelt Bijbels gefundeerd. Mensen hebben, volgens de Bijbel, de taak de aarde te bewerken en te bewaren. Dat heeft toch ook met dieren te maken? Misschien gaat het te ver, maar de natuurlijke habitat van de kat ... bestaat die niet uit bomen om in te klimmen, gras om door te sluipen en muizen om mee te spelen alvorens die te verslinden? De profeet Jesaja schetst in de Bijbel een hemels visioen, waarin katachtigen geen slachtoffers meer maken en zich vreedzaam aanvlijen tegen hun vroegere prooi, maar zover is het nog niet.
Afgezien van alle kattenkwaad dat de SGP-lijsttrekker wil uitbannen, baart dit mij oprecht zorgen: ,,Kleppe benadrukt dat zijn partij inspeelt op de vele klachten die ze krijgt over overlast van katten.'' 

Populistische partijen hebben er patent op te luisteren naar de 'gewone man' en hun wendbare beleid af te stemmen op de mening van de massa. Beginselpolitiek zoals de SGP die bedrijft, kenmerkt zich erdoor de meerderheid in het kwade niet te volgen. Profileert de SGP in Kapelle zich anno 2018 werkelijk meer populistisch dan principieel? Dát is toch zeker niet te geloven?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Back to the basics
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Back to the basics

  ,,In de afgelopen eeuwen is er zó vréselijk véél door mensen bedacht.” Willem Dane is één van de oudsten van de Messiaanse Gemeente Zeeland die in de kerk in Sint Laurens begint. Het is de eerste Messiaanse Gemeente in Zeeland, in Nederland zijn er naar schatting zo’n veertig. Deze week kreeg hij de sleutel van de kerk aan de Noordweg. De komende weken wordt daar geklust. De vieringen gaan formeel begin maart van start. Op zaterdag dus. Het idee is dat de Bijbel de basis is en niks meer of niks minder. Is het toepasselijk toeval dat ik hem spreek in de week dat mensen met elkaar twisten over het tekenen van een Nashville-verklaring?
 2. Een nieuw begin in Goes
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Een nieuw begin in Goes

  Zo’n jaarwisseling is vreemd. Twaalf uur halen is meestal geen probleem, maar op 31 december lijkt de avond langer. Alhoewel het dit jaar door onverwachte aanloop erg gezellig was en de tijd vloog. Maar het blijft raar, want in principe doen we het onszelf aan: een jaarwisseling. Mensen zijn aanstichters van tradities die voor sommigen een plaag zijn. Het kan immers iets zwaars hebben, een jaar afsluiten en een nieuw jaar beginnen. Alhoewel, een nieuw begin...
 3. Religie en de nieuwjaarsduik
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Religie en de nieuwjaars­duik

  Op 1 januari is het weer zover. In de loop van de middag springen mensen hup, plons de Noordzee, het Veerse Meer of de Oosterschelde in. In Zeeland wordt er op verschillende plaatsen een nieuwjaarsduik georganiseerd. Voor zover ik heb kunnen nagaan, nam Jan van Scheijndel, oud-kanaalzwemmer en lid van de Haagse zwemclub ‘Sport Na Arbeid’ in 1965 het initiatief om op nieuwjaarsdag bij Scheveningen een duik in zee te nemen. Tegenwoordig nemen op verschillende plekken in het land meer dan vijftigduizend mensen deel aan wat inmiddels een traditie genoemd mag worden.

blogs