Volledig scherm
© Thinkstock

Monnikenwerk: de populistische kat

BlogMijn broer houdt niet van katten. Toen onze poes nog leefde trok hij haar aan als een magneet. Het horen van haar belletje maakte hem al alert. Weliswaar zei mijn broer niet dat hij een hekel had aan ons harige tuig, maar non-verbaal maakte hij dat meer dan duidelijk. Zodra de kat bij hem op schoot sprong, tilde hij zijn kopje koffie bijna boven het hoofd. Zijn spieren spanden zich, hij kneep zijn mond dicht en hij keek argwanend naar het monster. Alsof hij weinig goeds verwachtte.

In het kader van mijn onderzoek naar jeugdcultuur in bevindelijk gereformeerde kring kwam ik nog weleens bij mensen thuis. Er blafte geen hond en nooit plooide zich een kat rond de benen van gastheren of -vrouwen. Als er dieren in het gezin waren ging het meestal om landbouwhuisdieren en die dieren waren buiten. Ik verbaasde mij deze week dan ook over de katten, waar de SGP in Kapelle bij de gemeenteraadsverkiezingen een punt van maakt. 

Buitenkatten moeten veranderen in binnenkatten, las ik 8 januari 2018 in de PZC. Een dag later, schijnbaar geschrokken van alle media-aandacht, wil lijsttrekker Marco Kleppe de discussie terugbrengen tot normale proporties. Wat mij betreft is dat te vroeg. Ik wil de kat nog de bel aanbinden.

Democratie

De SGP is mij lief, laat ik dat voorop stellen. Dat deze orthodox christelijke partij sinds jaar en dag deel uitmaakt van onze democratie siert ons land. Democratie gaat er niet over dat wie het hardst schreeuwt het eerst wordt gehoord, maar dat we naar elkaar luisteren. Ook naar stemmen die niet domineren, maar fluisteren. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar de politiek weerspiegelt wel de veelkleurigheid van de Nederlandse bevolking waarmee het bestuur te dealen heeft. 

Beginselpolitiek waar de SGP voor staat is duidelijk en zoals men stelt Bijbels gefundeerd. Mensen hebben, volgens de Bijbel, de taak de aarde te bewerken en te bewaren. Dat heeft toch ook met dieren te maken? Misschien gaat het te ver, maar de natuurlijke habitat van de kat ... bestaat die niet uit bomen om in te klimmen, gras om door te sluipen en muizen om mee te spelen alvorens die te verslinden? De profeet Jesaja schetst in de Bijbel een hemels visioen, waarin katachtigen geen slachtoffers meer maken en zich vreedzaam aanvlijen tegen hun vroegere prooi, maar zover is het nog niet.
Afgezien van alle kattenkwaad dat de SGP-lijsttrekker wil uitbannen, baart dit mij oprecht zorgen: ,,Kleppe benadrukt dat zijn partij inspeelt op de vele klachten die ze krijgt over overlast van katten.'' 

Populistische partijen hebben er patent op te luisteren naar de 'gewone man' en hun wendbare beleid af te stemmen op de mening van de massa. Beginselpolitiek zoals de SGP die bedrijft, kenmerkt zich erdoor de meerderheid in het kwade niet te volgen. Profileert de SGP in Kapelle zich anno 2018 werkelijk meer populistisch dan principieel? Dát is toch zeker niet te geloven?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Maria: Notre-Dame?
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Maria: No­tre-Da­me?

  Een paar weken geleden bivakkeerde ik in Saint Père sous Vézelay in Frankrijk. Ik nam er deel aan een workshop over ‘religie en spel’ en ging onder leiding van theatermakers op zoek naar mogelijkheden om ‘wat mij draagt’ in een scenario te vertalen. Ik werd mij bewust van heel veel dingen waar ik niet eerder over had nagedacht. De rol van het publiek bijvoorbeeld. De plek waar zij zich ten opzichte van de speler bevinden, is van invloed op wat en hoe zij een scène waarnemen en beleven.
 2. Vloeken in de kerk
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Vloeken in de kerk

  Deze week sprak Piet van Sterkenburg, emeritus hoogleraar lexicologie, bij het Zeeuws Erfgoed over politiek correct taalgebruik. Het aardige is dat taal iets zegt over de identiteit van de gebruikers. Het geeft aan wat zij acceptabel vinden en wat te vermijden, wat ze taboe vinden. Nederland is een land van polderen, waar mensen steggelen en uiteindelijk tot overeenstemming komen. Wanneer politieke partijen met uiteenlopende ideeën samen willen regeren, kunnen de zaken vooraf maar beter niet al te scherp worden gesteld. Politiek correct taalgebruik kwetst daarom anderen niet en verhult wat erg gevoelig ligt. Het past dus bij Nederland.
 3. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is

  Evangelisch zingen is anders dan gewoon rechtdoor zingen, vind ik. In pinkster- of evangelische gemeenten is het repertoire anders dan in kerkdiensten. Er speelt een band, terwijl het gezang in traditionele kerken muzikaal wordt ondersteund door orgel- of pianospel. Maar die overduidelijke verschillen bedoel ik niet. Bij het zingen kan het ‘evangelische toontje’ worden getroffen zonder dat er een opwekkingslied of intro op gitaar aan te pas hoeft te komen. Gewoon, naast me in een mainstream kerk hoor ik het bij het zingen van een gezang ook wel. Wat is dat toch?

blogs