Volledig scherm
© Thinkstock

Monnikenwerk: de populistische kat

BlogMijn broer houdt niet van katten. Toen onze poes nog leefde trok hij haar aan als een magneet. Het horen van haar belletje maakte hem al alert. Weliswaar zei mijn broer niet dat hij een hekel had aan ons harige tuig, maar non-verbaal maakte hij dat meer dan duidelijk. Zodra de kat bij hem op schoot sprong, tilde hij zijn kopje koffie bijna boven het hoofd. Zijn spieren spanden zich, hij kneep zijn mond dicht en hij keek argwanend naar het monster. Alsof hij weinig goeds verwachtte.

In het kader van mijn onderzoek naar jeugdcultuur in bevindelijk gereformeerde kring kwam ik nog weleens bij mensen thuis. Er blafte geen hond en nooit plooide zich een kat rond de benen van gastheren of -vrouwen. Als er dieren in het gezin waren ging het meestal om landbouwhuisdieren en die dieren waren buiten. Ik verbaasde mij deze week dan ook over de katten, waar de SGP in Kapelle bij de gemeenteraadsverkiezingen een punt van maakt. 

Buitenkatten moeten veranderen in binnenkatten, las ik 8 januari 2018 in de PZC. Een dag later, schijnbaar geschrokken van alle media-aandacht, wil lijsttrekker Marco Kleppe de discussie terugbrengen tot normale proporties. Wat mij betreft is dat te vroeg. Ik wil de kat nog de bel aanbinden.

Democratie

De SGP is mij lief, laat ik dat voorop stellen. Dat deze orthodox christelijke partij sinds jaar en dag deel uitmaakt van onze democratie siert ons land. Democratie gaat er niet over dat wie het hardst schreeuwt het eerst wordt gehoord, maar dat we naar elkaar luisteren. Ook naar stemmen die niet domineren, maar fluisteren. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar de politiek weerspiegelt wel de veelkleurigheid van de Nederlandse bevolking waarmee het bestuur te dealen heeft. 

Beginselpolitiek waar de SGP voor staat is duidelijk en zoals men stelt Bijbels gefundeerd. Mensen hebben, volgens de Bijbel, de taak de aarde te bewerken en te bewaren. Dat heeft toch ook met dieren te maken? Misschien gaat het te ver, maar de natuurlijke habitat van de kat ... bestaat die niet uit bomen om in te klimmen, gras om door te sluipen en muizen om mee te spelen alvorens die te verslinden? De profeet Jesaja schetst in de Bijbel een hemels visioen, waarin katachtigen geen slachtoffers meer maken en zich vreedzaam aanvlijen tegen hun vroegere prooi, maar zover is het nog niet.
Afgezien van alle kattenkwaad dat de SGP-lijsttrekker wil uitbannen, baart dit mij oprecht zorgen: ,,Kleppe benadrukt dat zijn partij inspeelt op de vele klachten die ze krijgt over overlast van katten.'' 

Populistische partijen hebben er patent op te luisteren naar de 'gewone man' en hun wendbare beleid af te stemmen op de mening van de massa. Beginselpolitiek zoals de SGP die bedrijft, kenmerkt zich erdoor de meerderheid in het kwade niet te volgen. Profileert de SGP in Kapelle zich anno 2018 werkelijk meer populistisch dan principieel? Dát is toch zeker niet te geloven?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. We doen het zelf wel
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  We doen het zelf wel

  In de Tweede Kamer zijn algemene politieke beschouwingen. De plannen van kabinet Rutte III worden in vervolg op Prinsjesdag besproken. Wie wil geeft zijn mening over hoe het anders kan of moet. Het is een serieuze zaak, maar het lijkt soms een rituele dans, waarbij politici elkaar proberen te overtreffen in spitsvondigheid en elkaar vliegen afvangen, op slakken zout leggen en van muggen olifanten maken. Ze drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was. Het vertrouwen in de Tweede Kamer ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2017 op 41 procent. Zo langzaamaan geloof ik dáár niks meer van. Het veroorzaakt rommel in mijn hoofd.
 2. Zalig zijn de radicalen
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Zalig zijn de radicalen

  Op woensdag 5 september kopte dagblad Trouw 'Nike knielt mee met Kaepernick'. De football-speler maakte een politiek statement door twee jaar geleden bij het spelen van het Amerikaanse volkslied op één knie te gaan zitten. Hij protesteerde daarmee tegen de vele dodelijke slachtoffers onder zwarte mannen door politiegeweld. Nu siert zijn hoofd de nieuwe Nike-poster met de tekst 'Geloof in iets, ook al betekent het dat je alles opoffert. Doe het gewoon'.
 3. Monnikenwerk: Wie is de bisschop van Middelburg?
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Monniken­werk: Wie is de bisschop van Middelburg?

  Sinds de dag waarop de Zuid-Soedanese bisschop Paride Taban in Middelburg de award kreeg uitgereikt voor godsdienstvrijheid, wordt er gefluisterd: ,,Weet jij wie de bisschop is?” Opvallend is dat vooral in protestantse kring de vraag niet zelden door vrolijk gelach wordt gevolgd. Het gaat niet over de aard of staat van dienst van de man die in mei van dit jaar een van de Four Freedom Awards ontving, maar over de bisschop van Middelburg.
 4. Monnikenwerk: 'Yes, godsdienst op de openbare school'
  PREMIUM

  Monniken­werk: 'Yes, godsdienst op de openbare school'

  Het blijft bijzonder als je een school binnenloopt en een kind hoort zeggen “Yes, godsdienst”. Thijs van Wijk geeft protestants godsdienstig vormingsonderwijs bij zes openbare basisscholen in Zeeland. Hij had zelf weleens wat meer moeite met godsdienstlessen in het christelijk onderwijs. “De open houding van leerlingen in het openbaar onderwijs is verrassend.” Ruben Keijts is het daar van harte mee eens. “De kinderen zijn nieuwsgierig en verwonderen zich.” Hij coördineert samen met Thijs het godsdienstig vormingsonderwijs in Zeeland en op Goeree-Overflakkee en staat zelf twee dagen voor de klas.
 5. Iconen schilderen is mediteren voor Ilona Schmit uit Kattendijke
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Iconen schilderen is mediteren voor Ilona Schmit uit Kattendij­ke

  Ilona Schmit (1943) uit Kattendijke is als schilder van naïeve kunst internationaal bekend. Nog dagelijks is zij te vinden in haar atelier annex galerie. Ilona brak in 1973 door met haar werk toen zij, met het oog op het gezinsinkomen, in Goes op de trein stapte en haar werk aanbood bij Galerie Hamer in Amsterdam. Haar tweede echtgenoot overleed kort na hun verhuizing naar Zeeland en zij bleef met drie dochters achter.

blogs