Leuny de Kam: ,,Ik gun iedere gemeente een deeltijdpredikant."
Volledig scherm
PREMIUM
Leuny de Kam: ,,Ik gun iedere gemeente een deeltijdpredikant." © Dirk Jan Gjeltema

Kleine kerken, blije deeltijdpredikanten

Monnikenwerk,,De kracht van de kerk zit in de kwetsbaarheid van kleine gemeenten. Daar wordt de vraag gesteld: ‘Wat is werkelijk urgent?’ Vervolgens is het vanzelfsprekend dat ook gemeenteleden de handen uit de mouwen steken. Je moet het immers samen doen.”

 1. Pastoraal werker Wiel Hacking met pensioen: ‘Wij kunnen verder helpen waar anderen moeten stoppen’
  PREMIUM

  Pastoraal werker Wiel Hacking met pensioen: ‘Wij kunnen verder helpen waar anderen moeten stoppen’

  Wiel Hacking, pastoraal werker in het Samenwerkingsverband Boven de Schelde, gaat op 19 juni met pensioen. Hij is voor de één een mediapastor, voor de ander vooral voorganger. In het blad van de Damiaanparochie maakt hij zelf de balans op van 37 jaar werk voor de RK kerk. ‘Ook zelf ben ik tekortgeschoten in het vormgeven aan de presentie op sociaal en spiritueel gebied van de kerk in de maatschappij. Dat vind ik spijtig’, schrijft hij.
 2. Kerken willen gesprek, geen polarisatie
  PREMIUM

  Kerken willen gesprek, geen polarisa­tie

  De gouden koets is gerestaureerd en de komende acht maanden te zien in het Amsterdam Museum. Het voertuig is omstreden. Op het paneel Hulde der Koloniën staan mensen met een donkere huid afgebeeld die ‘de Hollandse maagd’ op de troon geschenken aanbieden. Het paneel staat bekend als het slavernijpaneel. En in de politiek denken mensen heel verschillend over dit cultureel erfgoed en het gebruik van de koets. Lees maar in de PZC van woensdag 16 juni: