Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Het orgel fluistert

MonnikenwerkMensen die kerken verbinden aan jeugdherinneringen kunnen nog weleens ontroerd raken als ze na jaren weer orgelspel horen. En de agenda met zomeravondconcerten in kerken is ook dit jaar goed gevuld. Toeristen pikken dan weleens een concert mee. Ik mijd ze.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Bedevaart naar Maria met de inktpot
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Bedevaart naar Maria met de inktpot

  AARDENBURG -Wonderlijke gebeurtenissen liggen aan de populariteit van bedevaarten ten grondslag. ,,Er komen nog steeds bussen met groepen naar Aardenburg. Vaak gaat het om georganiseerde reisjes in de sfeer van ziekenzorg”, vertelt Marc Moens van de Parochie Heilige Andreas in West Zeeuws-Vlaanderen. ,,Guido Gezelle heeft over de oorsprong van de huidige Mariaverering in Aardenburg geschreven.” Op internet vind ik niet de woorden van Guido zelf, daar doen Ank Bijl en Marc Willems hun zegje over het mirakel.
 2. Monnikenwerk: Als we het eigen eiland verwaarlozen door er niet meer te werken, zal de boel verkommeren
  PREMIUM

  Monniken­werk: Als we het eigen eiland verwaarlo­zen door er niet meer te werken, zal de boel verkomme­ren

  Het staat echt in de brief die het blad Petrus begeleidt: In dit nummer leest u (…) over goede gesprekken tijdens een wandeling over het Pinksterpad in Zeeland. Nieuwsgierig kijk ik in het blad van de Protestantse Kerk en zie een beschrijving van een wandeling tussen Stellendam en Waterhoofd. In Zeeland hebben we vele overkanten en die kunnen we letterlijk en figuurlijk overbruggen. Die naar Zuid-Holland, dat zal ook wel een keertje lukken.
 3. Over paaseieren en feestdagen gesproken
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Over paaseieren en feestdagen gesproken

  Heeft u ’m gelezen? De column van Nynke de Jong in de PZC van 19 april 2019? Ze had het over The Passion, verstopeieren en daaraan gekoppelde angst voor verlies van Nederlandse cultuur en feestdagen. Zij schreef: ,,Tegen die hardnekkige groep die bang is dat onze feestdagen op de tocht staan, zou ik daarom willen zeggen: leer van The Passion. Vind je dat een bepaalde feestdag nogal stiefmoederlijk behandeld wordt? Zorg er dan voor dat je het verhaal van die feestdag spectaculair kunt vertellen.” In dat laatste geef ik haar gelijk.
 1. Maria: Notre-Dame?
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Maria: No­tre-Da­me?

  Een paar weken geleden bivakkeerde ik in Saint Père sous Vézelay in Frankrijk. Ik nam er deel aan een workshop over ‘religie en spel’ en ging onder leiding van theatermakers op zoek naar mogelijkheden om ‘wat mij draagt’ in een scenario te vertalen. Ik werd mij bewust van heel veel dingen waar ik niet eerder over had nagedacht. De rol van het publiek bijvoorbeeld. De plek waar zij zich ten opzichte van de speler bevinden, is van invloed op wat en hoe zij een scène waarnemen en beleven.
 2. PREMIUM

  Monniken­werk: Sentimen­tal journey

  Het is zondagmorgen. Het lijkt een kampeerveld als de anderen, bij Minicamping Oranjepolder in Arnemuiden. Rond tenten, vouwwagens en caravans scharrelen mensen ontspannen rond. Er staan twee barbecues scheefgezakt in het midden. Een heldere meisjesstem roept enthousiast ‘oma’. Wanneer ik omkijk zie ik nog net hoe een kleuter zich in de armen van een vrouw werpt. Er zijn mensen met korte broeken t-shirts en jezussandalen maar ook in jeans, fleece en jassen. Steeds meer pakken hun stoel op en bewegen als één naar een plek op het veld bij een statafel en vintage bungalowtent. Even voor half elf zitten de campinggasten in halve cirkels voor de statafel. Voor laatkomers wordt plaatsgemaakt. Een vrouw reikt kopietjes uit, drie mannen spelen een intro op gitaar en ik hoor een cajon (drumdoos). Ik ben te gast tijdens het kampeerweekend de Nieuwe Kerkgemeente uit Middelburg en een viering met als thema: Geboren om te vliegen.

blogs