Lale Gül boek ik ga leven ophef
Volledig scherm
PREMIUM
Lale Gül boek ik ga leven ophef © Prometeus

Het eigen nest bevuilen

monnikenwerkLale Gül is nu een week of twee het huis uit. De schrijfster die onlangs debuteerde met de autobiografische roman Ik ga leven dook onder na bedreigingen in reactie op haar werk. Ze schreef over haar orthodox islamitische opvoeding. Haar denkbeelden en gedrag kon zij daarmee niet in lijn brengen. Daarin is Gül niet uniek. De worsteling van jongeren in orthodox islamitische, joodse en christelijke kring is vergelijkbaar.

 1. Stijgende energiekosten crisis voor kerken?
  PREMIUM

  Stijgende energiekos­ten crisis voor kerken?

  In 1862 worden in de Utrechtse Almanak stovenzetsters genoemd in een tekst over ‘het volk’: ‘Is het ‘de Kern der Natie’, zooals men in ’53 zei: die bonte mengeling van vischwijven en dominees, meisjens van ‘t Asiel en Neêrlands adel, losloopende idioten en ambtenaren der Koninklijke posterij, stovenzetsters en leden van den Raad van State, bakers en kamerheeren in gewone dienst, gasthuis-besjens en leden der Eerste Kamer?’
 2. Pastoraal werker Wiel Hacking met pensioen: ‘Wij kunnen verder helpen waar anderen moeten stoppen’
  PREMIUM

  Pastoraal werker Wiel Hacking met pensioen: ‘Wij kunnen verder helpen waar anderen moeten stoppen’

  Wiel Hacking, pastoraal werker in het Samenwerkingsverband Boven de Schelde, gaat op 19 juni met pensioen. Hij is voor de één een mediapastor, voor de ander vooral voorganger. In het blad van de Damiaanparochie maakt hij zelf de balans op van 37 jaar werk voor de RK kerk. ‘Ook zelf ben ik tekortgeschoten in het vormgeven aan de presentie op sociaal en spiritueel gebied van de kerk in de maatschappij. Dat vind ik spijtig’, schrijft hij.