Volledig scherm
© stock.xchng

God en de koekoek

MONNIKENWERKAl mijn zonen zijn in één klap de deur uit, evenals mijn man en ik overigens. Ons huis wordt opgeknapt en we zouden bouwvakkers maar in de weg lopen. We zijn naar buiten, waar de vogeltjes fluiten. We bivakkeren op een tot in de puntjes verzorgde minicamping net buiten Middelburg. In het aanpalende struweel nestelt een buizerd en een koekoek geeft onwaarschijnlijke tijden aan.

Vlak voor zonsopgang zingen de vogels het hoogste lied. Besmet door vogelaars in de familie hangen we over hekken van het Zeeuws Landschap naar vliegende of foeragerende schepseltjes te kijken. Hou me ten goede, ik ben een beginner en kan net een koolmees van een pimpelmees onderscheiden en een grauwe gans van een brandgans. Maar lollig is het wel. De vogelgids en verrekijker gaan steeds vaker mee in de fietstas. Hans Dorrestijn, de cabaretier die over vogels schrijft, verwondert zich in zijn Natuurgids over alles wat kriebelt, kruipt, loopt, springt, zwemt of vliegt. Zijn observaties zijn origineel en zijn gids is fantastisch leesvoer voor tussen het fluitenkruid. “Goh wat mooi”, het zijn drie woorden die je buiten zomaar ineens te binnen schieten.

In de Nederlandse Geloofsbelijdenis staat ook dat je God kunt kennen door zijn schepping en door zijn Woord. Daar is natuurlijk ook ruzie over gevoerd, want het is mogelijk al te gemakkelijk als we aan de natuur genoeg zouden hebben. Ik ken jonge stelletjes die op zondagmorgen een voorkeur hebben om zich in de vrije natuur door ‘dominee Bos, Van der Heide of Van der Zee’ te laten onderwijzen in plaats van te luisteren naar een predikant die in een kerkgebouw een eredienst verzorgt. Samen genieten van Gods vrije natuur, tsja ... In de Dordtse leerregels staat dat de mens uit de natuur “enige kennis behoudt van God, van de natuurlijke dingen, van het onderscheid tussen wat past en niet past.” De natuur wordt een inspiratiebron genoemd om je fatsoenlijk en ordelijk te gedragen. De koekoek roept zijn naam en wonder boven wonder zien we hem zitten! Als hij wegvliegt tekenen de in verhouding tot de staart kort uitgevallen vleugeltjes zich tegen de avondhemel af.

De koekoek is me er een. Het vrouwtje legt maar liefst 9-25 eieren per seizoen en besteedt het uitbroeden en verzorgen uit aan vogeltjes die vaak veel kleiner zijn dan zijzelf is, zoals bijvoorbeeld de kleine karekiet. Ze legt haar ei – voorzien van tekening gelijkend op de eieren van de gastvogel – in andermans nest. Wanneer het koekoeksjong als eerste uitkomt, kiept het de andere eieren overboord, om zich al het voer toe te kunnen eigenen dat de gastouder aandraagt. De vrouwtjeskoekoek vreet ook nog weleens eieren van anderen op. Het is ronduit crimineel gevogelte, vind ik. God kennen uit de natuur, dank je de koekoek. Wat past, niet past, fatsoenlijk is en ordelijk? Het zal, maar moet ik dan als ik een koekoek hoor een andere kant op kijken? Wat is theologie toch ingewikkeld.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. We doen het zelf wel
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  We doen het zelf wel

  In de Tweede Kamer zijn algemene politieke beschouwingen. De plannen van kabinet Rutte III worden in vervolg op Prinsjesdag besproken. Wie wil geeft zijn mening over hoe het anders kan of moet. Het is een serieuze zaak, maar het lijkt soms een rituele dans, waarbij politici elkaar proberen te overtreffen in spitsvondigheid en elkaar vliegen afvangen, op slakken zout leggen en van muggen olifanten maken. Ze drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was. Het vertrouwen in de Tweede Kamer ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2017 op 41 procent. Zo langzaamaan geloof ik dáár niks meer van. Het veroorzaakt rommel in mijn hoofd.
 2. Zalig zijn de radicalen
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Zalig zijn de radicalen

  Op woensdag 5 september kopte dagblad Trouw 'Nike knielt mee met Kaepernick'. De football-speler maakte een politiek statement door twee jaar geleden bij het spelen van het Amerikaanse volkslied op één knie te gaan zitten. Hij protesteerde daarmee tegen de vele dodelijke slachtoffers onder zwarte mannen door politiegeweld. Nu siert zijn hoofd de nieuwe Nike-poster met de tekst 'Geloof in iets, ook al betekent het dat je alles opoffert. Doe het gewoon'.
 3. Monnikenwerk: Wie is de bisschop van Middelburg?
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Monniken­werk: Wie is de bisschop van Middelburg?

  Sinds de dag waarop de Zuid-Soedanese bisschop Paride Taban in Middelburg de award kreeg uitgereikt voor godsdienstvrijheid, wordt er gefluisterd: ,,Weet jij wie de bisschop is?” Opvallend is dat vooral in protestantse kring de vraag niet zelden door vrolijk gelach wordt gevolgd. Het gaat niet over de aard of staat van dienst van de man die in mei van dit jaar een van de Four Freedom Awards ontving, maar over de bisschop van Middelburg.
 4. Monnikenwerk: 'Yes, godsdienst op de openbare school'
  PREMIUM

  Monniken­werk: 'Yes, godsdienst op de openbare school'

  Het blijft bijzonder als je een school binnenloopt en een kind hoort zeggen “Yes, godsdienst”. Thijs van Wijk geeft protestants godsdienstig vormingsonderwijs bij zes openbare basisscholen in Zeeland. Hij had zelf weleens wat meer moeite met godsdienstlessen in het christelijk onderwijs. “De open houding van leerlingen in het openbaar onderwijs is verrassend.” Ruben Keijts is het daar van harte mee eens. “De kinderen zijn nieuwsgierig en verwonderen zich.” Hij coördineert samen met Thijs het godsdienstig vormingsonderwijs in Zeeland en op Goeree-Overflakkee en staat zelf twee dagen voor de klas.
 5. Iconen schilderen is mediteren voor Ilona Schmit uit Kattendijke
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Iconen schilderen is mediteren voor Ilona Schmit uit Kattendij­ke

  Ilona Schmit (1943) uit Kattendijke is als schilder van naïeve kunst internationaal bekend. Nog dagelijks is zij te vinden in haar atelier annex galerie. Ilona brak in 1973 door met haar werk toen zij, met het oog op het gezinsinkomen, in Goes op de trein stapte en haar werk aanbood bij Galerie Hamer in Amsterdam. Haar tweede echtgenoot overleed kort na hun verhuizing naar Zeeland en zij bleef met drie dochters achter.

blogs