Volledig scherm
© stock.xchng

God en de koekoek

MONNIKENWERKAl mijn zonen zijn in één klap de deur uit, evenals mijn man en ik overigens. Ons huis wordt opgeknapt en we zouden bouwvakkers maar in de weg lopen. We zijn naar buiten, waar de vogeltjes fluiten. We bivakkeren op een tot in de puntjes verzorgde minicamping net buiten Middelburg. In het aanpalende struweel nestelt een buizerd en een koekoek geeft onwaarschijnlijke tijden aan.

Vlak voor zonsopgang zingen de vogels het hoogste lied. Besmet door vogelaars in de familie hangen we over hekken van het Zeeuws Landschap naar vliegende of foeragerende schepseltjes te kijken. Hou me ten goede, ik ben een beginner en kan net een koolmees van een pimpelmees onderscheiden en een grauwe gans van een brandgans. Maar lollig is het wel. De vogelgids en verrekijker gaan steeds vaker mee in de fietstas. Hans Dorrestijn, de cabaretier die over vogels schrijft, verwondert zich in zijn Natuurgids over alles wat kriebelt, kruipt, loopt, springt, zwemt of vliegt. Zijn observaties zijn origineel en zijn gids is fantastisch leesvoer voor tussen het fluitenkruid. “Goh wat mooi”, het zijn drie woorden die je buiten zomaar ineens te binnen schieten.

In de Nederlandse Geloofsbelijdenis staat ook dat je God kunt kennen door zijn schepping en door zijn Woord. Daar is natuurlijk ook ruzie over gevoerd, want het is mogelijk al te gemakkelijk als we aan de natuur genoeg zouden hebben. Ik ken jonge stelletjes die op zondagmorgen een voorkeur hebben om zich in de vrije natuur door ‘dominee Bos, Van der Heide of Van der Zee’ te laten onderwijzen in plaats van te luisteren naar een predikant die in een kerkgebouw een eredienst verzorgt. Samen genieten van Gods vrije natuur, tsja ... In de Dordtse leerregels staat dat de mens uit de natuur “enige kennis behoudt van God, van de natuurlijke dingen, van het onderscheid tussen wat past en niet past.” De natuur wordt een inspiratiebron genoemd om je fatsoenlijk en ordelijk te gedragen. De koekoek roept zijn naam en wonder boven wonder zien we hem zitten! Als hij wegvliegt tekenen de in verhouding tot de staart kort uitgevallen vleugeltjes zich tegen de avondhemel af.

De koekoek is me er een. Het vrouwtje legt maar liefst 9-25 eieren per seizoen en besteedt het uitbroeden en verzorgen uit aan vogeltjes die vaak veel kleiner zijn dan zijzelf is, zoals bijvoorbeeld de kleine karekiet. Ze legt haar ei – voorzien van tekening gelijkend op de eieren van de gastvogel – in andermans nest. Wanneer het koekoeksjong als eerste uitkomt, kiept het de andere eieren overboord, om zich al het voer toe te kunnen eigenen dat de gastouder aandraagt. De vrouwtjeskoekoek vreet ook nog weleens eieren van anderen op. Het is ronduit crimineel gevogelte, vind ik. God kennen uit de natuur, dank je de koekoek. Wat past, niet past, fatsoenlijk is en ordelijk? Het zal, maar moet ik dan als ik een koekoek hoor een andere kant op kijken? Wat is theologie toch ingewikkeld.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Kliederkerk
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Klieder­kerk

  In Kerk en buurthuis de Bethel in Den Haag is sinds vrijdag 26 oktober een viering gaande. Deze zaterdag dus zonder onderbreking voor de negende opvolgende dag. Dit om uitzetting te voorkomen van het Armeense gezin Tamrazyan dat daar schuilt. Het is regel dat de politie tijdens diensten een kerk niet zal binnenvallen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) steunt het initiatief en secretaris De Reuver leverde zelf als voorganger ook een bijdrage aan de voortdurende viering.
 2. Raar, ik heb interesse in allerlei gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af
  PREMIUM

  Raar, ik heb interesse in allerlei gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af

  Met mijn sleutelbos in de hand doe ik de deur open. “Mooi”, denk ik nog “dat komt goed uit, ik moet nu echt weg”. Beleefd vragen keurig geklede Jehovah’s Getuigen of ik tijd heb voor een gesprek. “Nee, het spijt me”, roep ik bijna uit terwijl ik naar buiten stap, de deur dicht gooi en er vandoor ga. Onderweg gaat het schuren. Het is toch wel raar, ik ben geïnteresseerd in allerlei varianten gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af. Deze week zoek ik ze op, naar aanleiding van het rapport Wie is religieus en wie niet dat het CBS op 22 oktober jl. publiceerde.

blogs