Volledig scherm
© stock.xchng

God en de koekoek

MONNIKENWERKAl mijn zonen zijn in één klap de deur uit, evenals mijn man en ik overigens. Ons huis wordt opgeknapt en we zouden bouwvakkers maar in de weg lopen. We zijn naar buiten, waar de vogeltjes fluiten. We bivakkeren op een tot in de puntjes verzorgde minicamping net buiten Middelburg. In het aanpalende struweel nestelt een buizerd en een koekoek geeft onwaarschijnlijke tijden aan.

Vlak voor zonsopgang zingen de vogels het hoogste lied. Besmet door vogelaars in de familie hangen we over hekken van het Zeeuws Landschap naar vliegende of foeragerende schepseltjes te kijken. Hou me ten goede, ik ben een beginner en kan net een koolmees van een pimpelmees onderscheiden en een grauwe gans van een brandgans. Maar lollig is het wel. De vogelgids en verrekijker gaan steeds vaker mee in de fietstas. Hans Dorrestijn, de cabaretier die over vogels schrijft, verwondert zich in zijn Natuurgids over alles wat kriebelt, kruipt, loopt, springt, zwemt of vliegt. Zijn observaties zijn origineel en zijn gids is fantastisch leesvoer voor tussen het fluitenkruid. “Goh wat mooi”, het zijn drie woorden die je buiten zomaar ineens te binnen schieten.

In de Nederlandse Geloofsbelijdenis staat ook dat je God kunt kennen door zijn schepping en door zijn Woord. Daar is natuurlijk ook ruzie over gevoerd, want het is mogelijk al te gemakkelijk als we aan de natuur genoeg zouden hebben. Ik ken jonge stelletjes die op zondagmorgen een voorkeur hebben om zich in de vrije natuur door ‘dominee Bos, Van der Heide of Van der Zee’ te laten onderwijzen in plaats van te luisteren naar een predikant die in een kerkgebouw een eredienst verzorgt. Samen genieten van Gods vrije natuur, tsja ... In de Dordtse leerregels staat dat de mens uit de natuur “enige kennis behoudt van God, van de natuurlijke dingen, van het onderscheid tussen wat past en niet past.” De natuur wordt een inspiratiebron genoemd om je fatsoenlijk en ordelijk te gedragen. De koekoek roept zijn naam en wonder boven wonder zien we hem zitten! Als hij wegvliegt tekenen de in verhouding tot de staart kort uitgevallen vleugeltjes zich tegen de avondhemel af.

De koekoek is me er een. Het vrouwtje legt maar liefst 9-25 eieren per seizoen en besteedt het uitbroeden en verzorgen uit aan vogeltjes die vaak veel kleiner zijn dan zijzelf is, zoals bijvoorbeeld de kleine karekiet. Ze legt haar ei – voorzien van tekening gelijkend op de eieren van de gastvogel – in andermans nest. Wanneer het koekoeksjong als eerste uitkomt, kiept het de andere eieren overboord, om zich al het voer toe te kunnen eigenen dat de gastouder aandraagt. De vrouwtjeskoekoek vreet ook nog weleens eieren van anderen op. Het is ronduit crimineel gevogelte, vind ik. God kennen uit de natuur, dank je de koekoek. Wat past, niet past, fatsoenlijk is en ordelijk? Het zal, maar moet ik dan als ik een koekoek hoor een andere kant op kijken? Wat is theologie toch ingewikkeld.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Waterstaatskerken
  PREMIUM

  Water­staats­ker­ken

  Soms verdwaal ik of raak ik de weg kwijt. Zo reed ik laatst in Wolphaartsdijk vast bij een rondje Veerse Meer en vond een kerk. Een typische. Je ziet ze wel meer, maar dit was de eerste die ik in Zeeland zag. Amerikaans zou je op het eerste gezicht zeggen. Wit op een groen grasveld. ,,Daar kan ik wat over schrijven!”, riep ik manlief toe, die al weer verder reed. Ik fotografeerde, scande een QR-code op het hek en las wat eerste informatie. Deze week kon ik niks daarvan terugvinden.
 2. Back to the basics
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Back to the basics

  ,,In de afgelopen eeuwen is er zó vréselijk véél door mensen bedacht.” Willem Dane is één van de oudsten van de Messiaanse Gemeente Zeeland die in de kerk in Sint Laurens begint. Het is de eerste Messiaanse Gemeente in Zeeland, in Nederland zijn er naar schatting zo’n veertig. Deze week kreeg hij de sleutel van de kerk aan de Noordweg. De komende weken wordt daar geklust. De vieringen gaan formeel begin maart van start. Op zaterdag dus. Het idee is dat de Bijbel de basis is en niks meer of niks minder. Is het toepasselijk toeval dat ik hem spreek in de week dat mensen met elkaar twisten over het tekenen van een Nashville-verklaring?
 3. Een nieuw begin in Goes
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Een nieuw begin in Goes

  Zo’n jaarwisseling is vreemd. Twaalf uur halen is meestal geen probleem, maar op 31 december lijkt de avond langer. Alhoewel het dit jaar door onverwachte aanloop erg gezellig was en de tijd vloog. Maar het blijft raar, want in principe doen we het onszelf aan: een jaarwisseling. Mensen zijn aanstichters van tradities die voor sommigen een plaag zijn. Het kan immers iets zwaars hebben, een jaar afsluiten en een nieuw jaar beginnen. Alhoewel, een nieuw begin...
 4. Religie en de nieuwjaarsduik
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Religie en de nieuwjaars­duik

  Op 1 januari is het weer zover. In de loop van de middag springen mensen hup, plons de Noordzee, het Veerse Meer of de Oosterschelde in. In Zeeland wordt er op verschillende plaatsen een nieuwjaarsduik georganiseerd. Voor zover ik heb kunnen nagaan, nam Jan van Scheijndel, oud-kanaalzwemmer en lid van de Haagse zwemclub ‘Sport Na Arbeid’ in 1965 het initiatief om op nieuwjaarsdag bij Scheveningen een duik in zee te nemen. Tegenwoordig nemen op verschillende plekken in het land meer dan vijftigduizend mensen deel aan wat inmiddels een traditie genoemd mag worden.
 1. Pioniersprijs gaat aan kerk voorbij
  PREMIUM
  MONNIKENWERK

  Pioniers­prijs gaat aan kerk voorbij

  Durven, doen, vallen en opstaan en kansen benutten. Dat schijnen kenmerken te zijn van een pionier. Vorige week zaterdag werd in de Abdij in Middelburg de Pioniersprijs uitgereikt. Omroep Zeeland deed er uitgebreid verslag van. De prijs is een initiatief van onder meer de Zeeuwse Alliantie, Provincie Zeeland en UCR. Organisaties die zich onderscheiden door pioniersgeest worden in het zonnetje gezet. Zij zijn een visitekaartje voor wat mogelijk is in Zeeland. Seaweed Harvest Holland won dit jaar de Pioniersprijs, Zeeuwind ging met de eer van de publieksprijs strijken.

blogs