Een nieuw liturgisch element is het zegenen van broden die mensen meenemen voor de maaltijd na de dienst.
Volledig scherm
PREMIUM
Een nieuw liturgisch element is het zegenen van broden die mensen meenemen voor de maaltijd na de dienst. © Thinkstock

De kracht van kwetsbaarheid - kerkdienst met Oekraïners

monnikenwerkHet zal je gebeuren: dat je moét vluchten! Wie je lief zijn verlies je uit het oog, wat je hebt opgebouwd laat je achter en je komt terecht in Zeeland. Een land dat je vreemd is qua taal en gewoonten. Waar veel mensen zich niet onverschillig tonen, maar hun huizen en harten openen. De oorlog in Oekraïne blijkt jammer genoeg geen eendagsvlieg. Dat is moeilijk voor wie te gast is en voor wie gastvrij is.

 1. Als we zingen, wát dan?
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Als we zingen, wát dan?

  Jubel, jubel, op tal van kerkelijke sites wordt de loftrompet gestoken, want er mag weer gezongen worden tijdens kerkdiensten. Het was nogal een punt, dat het niet kon tijdens de coronacrisis. Natuurlijk waren er oplossingen voor, zoals het afspelen van eerder opgenomen muziek. Nederland zingt ingeblikt. Verschillende omroepen stelden materiaal vrij ter beschikking. En er vond her en der iets nieuws ingang: het uitspreken van liedteksten met pianobegeleiding. Bij mij steevast goed voor kippenvel. Omdat het prachtig was of ronduit huiveringwekkend.
 2. Is ‘aardig zijn’ voor boeren in de kerk genoeg?
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Is ‘aardig zijn’ voor boeren in de kerk genoeg?

  Deze week is er geen ontkomen aan, ik moet er wel een keer over schrijven. Remkes presenteerde woensdag zijn rapport over de stikstofimpasse aan Piet Adema die kersvers is aangetreden als minister van Landbouw. Als kerken iets hebben met de samenleving, hebben ze ook iets met boeren. Bestaat die relatie uit méér dan die tussen rentmeester en pachter? De kerk bezit grond, de boer bewerkt die en moet pacht afdragen. Koste wat kost?
 3. Pastoor Wiertz: Het aantal mensen dat de kerk bezoekt is niet voldoende om de kerk te dragen
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Pastoor Wiertz: Het aantal mensen dat de kerk bezoekt is niet voldoende om de kerk te dragen

  Wat hebben kerken te bieden en wat maakt dat kerk en geloof sommige mensen boeit en blijft boeien? Dagblad Trouw publiceerde eind november 2021 een aantal artikelen over katholiek Nederland. Het beeld dat werd geschetst was weinig positief. Het aantal katholieken is afgenomen (van 5 miljoen in 1965 tot 3,8 miljoen in 2019), terwijl van hen slechts zo’n 4% de kerk bezoekt. In Zeeland is de situatie niet anders. Bij de zes parochies waren in 2019 een kleine 70.000 mensen ingeschreven. Van hen bezocht 3% de mis. Tussen 2015 en 2019 raakte de RK-Kerk hier 8% van het aantal leden kwijt (cijfers Kaski). Er zijn al veel kerken gesloten en worden dat er nog meer?