Volledig scherm
PREMIUM
De kandidaten van tv-programma Wie is de mol. © ANP Kippa

De fascinerende gelijkenis tussen 'Wie is de mol' en religie

MONNIKENWERKAfgelopen zaterdag was de ontknoping van 'wie is de mol' op televisie. Er zaten 3,2 miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd. Voor wie het is ontgaan, het is een spel waarbij kandidaten door het vervullen van opdrachten samen geld in de pot kunnen brengen. Onder hen is echter één mol, die probeert dit te verstieren. 

Degene die het meest van de mol weet, wint uiteindelijk de pot. Wekelijks valt er één deelnemer af. Jan Versteegh was dit jaar de mol, Ruben Hein de winnaar. 

Wat mij fascineert is de gelijkenis die er is tussen religie en dit spel.
De deelnemers ontwikkelen tijdens het spel ideeën over wie de mol zou kunnen zijn. Naarmate het spel zich verder ontplooit, worden de overtuigingen sterker. Je ziet dat wat deelnemers geloven, voor hun ogen waar wordt. Overal is bewijs. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Kliederkerk
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Klieder­kerk

  In Kerk en buurthuis de Bethel in Den Haag is sinds vrijdag 26 oktober een viering gaande. Deze zaterdag dus zonder onderbreking voor de negende opvolgende dag. Dit om uitzetting te voorkomen van het Armeense gezin Tamrazyan dat daar schuilt. Het is regel dat de politie tijdens diensten een kerk niet zal binnenvallen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) steunt het initiatief en secretaris De Reuver leverde zelf als voorganger ook een bijdrage aan de voortdurende viering.
 2. Raar, ik heb interesse in allerlei gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af
  PREMIUM

  Raar, ik heb interesse in allerlei gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af

  Met mijn sleutelbos in de hand doe ik de deur open. “Mooi”, denk ik nog “dat komt goed uit, ik moet nu echt weg”. Beleefd vragen keurig geklede Jehovah’s Getuigen of ik tijd heb voor een gesprek. “Nee, het spijt me”, roep ik bijna uit terwijl ik naar buiten stap, de deur dicht gooi en er vandoor ga. Onderweg gaat het schuren. Het is toch wel raar, ik ben geïnteresseerd in allerlei varianten gelovigen, maar Jehovah’s Getuigen poeier ik af. Deze week zoek ik ze op, naar aanleiding van het rapport Wie is religieus en wie niet dat het CBS op 22 oktober jl. publiceerde.

blogs