Sharon Kips, EO-presentatrice Marleen Stelling, Jurjen ten Brinke en René de Reuver tijdens een livestream op de Dag van het Nationaal Gebed.
Volledig scherm
PREMIUM
Sharon Kips, EO-presentatrice Marleen Stelling, Jurjen ten Brinke en René de Reuver tijdens een livestream op de Dag van het Nationaal Gebed. © SEM VAN DER WAL/ANP

#dagvannationaalgebed en anders bidden

Woensdag 18 maart hielden ChristenUnie, EO, Groot Nieuws Radio, MissieNederland en de Raad van Kerken in Nederland een Dag van Nationaal Gebed. ,,Omdat gebed helpt om ongerustheid aan God over te geven, om anderen te zegenen en om God te vragen Zijn bedoelingen te laten zien in moeilijke omstandigheden.” Ik volgde vanaf 09.00 uur de livestream.

De verspreiding van het coronavirus over Nederland was aanleiding om in gebed te gaan. Alsof het om getijdengebeden ging, waren er ook gebedsmomenten om 12.00, 15.00 en 19.00 uur. Er werd in een half uur gebabbeld, gemusiceerd, uit de Bijbel gelezen en gebeden. Op een digitale gebedsmuur kon wie dat wilde de hele dag gebedsintenties uploaden: geschreven of in de vorm van vlogs. Er kwamen gebeden in beeld voor familie en vrienden, ziek of bang om ziek te worden. Voor mensen die werken in de gezondheidszorg, voor ondernemers en zzp’ers en ’s avonds voor minister Bruins die tijdens een debat in de Tweede Kamer onwel werd. De gebedsader is behoorlijk aangeprikt!

 1. Stilte voor de storm
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Stilte voor de storm

  Het is stiller geworden – op straat. De berichten in mijn app-verkeer veranderen: twee coronapatiënten in het appartementencomplex waar mijn zus woont, één overleed. Op het werk van mijn man iemand die zelf kwetsbaar is, maar door de nood gedwongen toch voor dierbaren met het virus zorgt. Een vriendin, werkzaam in een verpleeghuis, die vraagt of ik in Zeeland mondkapjes kan krijgen. Mensen komen in de knel. Luchtige, lollige filmpjes in apps lijken steeds meer plaats te maken voor beelden uit de natuur en muziek.
 2. Sake Stoppels roept op leerling van Jezus te worden
  PREMIUM

  Sake Stoppels roept op leerling van Jezus te worden

  Op maandag 17 februari 2020 kwam de Raad van Kerken Zeeland bijeen in Goes. Het leek een bijeenkomst van mensen van goede wil, het werd er een met revolutionair elan. Ten minste als het aan de spreker lag. Sake Stoppels, lector theologie aan de CHE (Ede) en beleidsmedewerker binnen de afdeling Ondersteuning Gemeenten van de PKN, had het over zijn boek Oefenruimte. Gemeente en parochie als gemeenschap van leerlingen. Hij brak een lans voor het loslaten van kerkelijk gedoe en riep op ‘gewoon’ leerling van Jezus te worden. Hij schetste Jezus alleen wel als iemand die na zijn eerste preek in Nazareth zo ongeveer werd vermoord.

blogs