Jettie Rozemond ondervindt dagelijks de grote gevolgen van long covid.
Volledig scherm
PREMIUM
Jettie Rozemond ondervindt dagelijks de grote gevolgen van long covid. © Erik van 't Woud

Coronacrisis: Adem in, adem uit...

monnikenwerkOp slot of open, besmet of niet, geboosterd of ongeprikt. Corona en de bijbehorende maatregelen zijn we zat. Als covid toeslaat en je pech hebt, kan je gezondheid langdurig onder druk staan. Het frustreert en wat moet je?

 1. Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
  PREMIUM
  Koken & Eten

  Vegabur­gers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesver­van­gers zijn wél een goede keuze?

  Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?
 1. Is ‘aardig zijn’ voor boeren in de kerk genoeg?
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Is ‘aardig zijn’ voor boeren in de kerk genoeg?

  Deze week is er geen ontkomen aan, ik moet er wel een keer over schrijven. Remkes presenteerde woensdag zijn rapport over de stikstofimpasse aan Piet Adema die kersvers is aangetreden als minister van Landbouw. Als kerken iets hebben met de samenleving, hebben ze ook iets met boeren. Bestaat die relatie uit méér dan die tussen rentmeester en pachter? De kerk bezit grond, de boer bewerkt die en moet pacht afdragen. Koste wat kost?
 2. Ouderen hebben de toekomst
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Ouderen hebben de toekomst

  Het gebeurt mij weleens dat een promotieonderzoek blijft ‘zieken’. Ik lees erover, denk erover en krijg het niet gecombineerd met een praktijk die ik ken. Op 2 december promoveerde Hans de Waal, predikant in het Friese Nijland op ouderen in de kerk. ‘Vergrijzing wordt ook in de Protestantse Kerk te veel als een bedreiging gezien, vindt de veertigjarige. ‘De kerk is heel druk met jongeren die er níet zijn en heeft heel weinig aandacht voor ouderen die er wél zijn.’ Wat begrijp ik niet?