Volledig scherm
PREMIUM
© rv

Compassie met Jehovah's Getuigen

Daar zaten ze - twee jonge mannen aan mijn keukentafel. Er stond wind en het was geen weer om aan de deur te praten. Bovendien kwamen ze als geroepen. Op mijn laptop stond het onderzoeksrapport Seksueel misbruik en aangiftebereidheid binnen de gemeenschap van Jehovah’s Getuigen open.

Dat rapport, ja daar werden ze op aangesproken wanneer ze langs de deuren gingen. Beiden waren ze opgegroeid in de wereld van Koninkrijkszalen en Wachttorens. De oudste van de twee had zich verdiept in het rapport van de Universiteit Utrecht en de reactie van de Jehovah’s zelf. Op zijn mobiel toverde hij alle relevante documenten tevoorschijn die op de site overheid.nl te vinden zijn. En ineens hadden we het erover dat het onvoorstelbaar is dat een ouderling of dienaar ’s morgens in zijn handen wrijft en denkt ‘zo, wie zal ik vandaag eens misbruiken’. 

 1. Stilte voor de storm
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Stilte voor de storm

  Het is stiller geworden – op straat. De berichten in mijn app-verkeer veranderen: twee coronapatiënten in het appartementencomplex waar mijn zus woont, één overleed. Op het werk van mijn man iemand die zelf kwetsbaar is, maar door de nood gedwongen toch voor dierbaren met het virus zorgt. Een vriendin, werkzaam in een verpleeghuis, die vraagt of ik in Zeeland mondkapjes kan krijgen. Mensen komen in de knel. Luchtige, lollige filmpjes in apps lijken steeds meer plaats te maken voor beelden uit de natuur en muziek.
 1. Sake Stoppels roept op leerling van Jezus te worden
  PREMIUM

  Sake Stoppels roept op leerling van Jezus te worden

  Op maandag 17 februari 2020 kwam de Raad van Kerken Zeeland bijeen in Goes. Het leek een bijeenkomst van mensen van goede wil, het werd er een met revolutionair elan. Ten minste als het aan de spreker lag. Sake Stoppels, lector theologie aan de CHE (Ede) en beleidsmedewerker binnen de afdeling Ondersteuning Gemeenten van de PKN, had het over zijn boek Oefenruimte. Gemeente en parochie als gemeenschap van leerlingen. Hij brak een lans voor het loslaten van kerkelijk gedoe en riep op ‘gewoon’ leerling van Jezus te worden. Hij schetste Jezus alleen wel als iemand die na zijn eerste preek in Nazareth zo ongeveer werd vermoord.

blogs