Mactrunk/Thinkstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Mactrunk/Thinkstock

Armoede in kerkelijk Terneuzen? Drie kerken zijn nodig om schuldhulp op te zetten

monnikenwerk,,Eén op de vijf mensen krijgt vroeg of laat met financiële problemen te maken”, stelt Alex Eggermont van Schuldhulpmaatje in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. ,,Nu is het nog niet voluit zichtbaar, maar naar verwachting zal dit aantal oplopen tot twee op de vijf. Door de coronacrisis is het water ondernemers tot aan de lippen gestegen en wanneer zij salarissen niet kunnen uitbetalen …”

 1. Kerst en het probleem: Maria
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Kerst en het probleem: Maria

  Zullen we het toeschrijven aan hormonen? In de tijd dat ik ging huilen bij de Sound of Music kreeg ik ook puistjes. Mijn veel oudere zus moest tot hilariteit van het gezin altijd al heel erg huilen bij deze film uit 1965, die op tweede kerstdag te zien was. Maar bij het rijpen van mijn lijf ging ook ik voor de bijl. Bij het lezen van het ‘beste theologische boek van 2021’ klonk er steeds één regel uit deze musical in mijn hoofd: ‘How do you solve a problem like Maria?’.
 2. 
De hemel voor mijn voeten
  PREMIUM

  De hemel voor mijn voeten

  De afspraken werden gemaakt toen de besmettingscijfers in het groen zaten en we lieten ze staan ondanks de exponentiële toename van coronabesmettingen. Afgelopen week zag ik vrienden en heb ik meer verhalen gehoord dan in tijden. Het leek wel of het beslist moest, nu het kon. Ik sprak ook een docent beeldende vorming die nu na zijn pensionering zijn handen helemaal vrij heeft om bezig te zijn met kunst. Het zal wel geen toeval zijn, als ik hem spreek krijg ik uitgesproken zin in vakantie.
 3. Stijgende energiekosten crisis voor kerken?
  PREMIUM

  Stijgende energiekos­ten crisis voor kerken?

  In 1862 worden in de Utrechtse Almanak stovenzetsters genoemd in een tekst over ‘het volk’: ‘Is het ‘de Kern der Natie’, zooals men in ’53 zei: die bonte mengeling van vischwijven en dominees, meisjens van ‘t Asiel en Neêrlands adel, losloopende idioten en ambtenaren der Koninklijke posterij, stovenzetsters en leden van den Raad van State, bakers en kamerheeren in gewone dienst, gasthuis-besjens en leden der Eerste Kamer?’