1. Normale mensen
  MONNIKENWERK

  Normale mensen

  Afgelopen woensdag was ik te gast bij het Calvijncollege. Een school, waarvan het vmbo in Krabbendijke zich sinds kort ook excellent mag noemen. Ik mocht er even dollen met leerlingen uit examenklassen vwo tijdens een miniconferentie 'Studie ... succes!' Als je als serieuze jongere in Amsterdam, Leiden of Maastricht gaat studeren dient zich vroeg of laat de vraag aan: "en jij vindt dat normaal"?" Je zou er bij voorbaat al over kunnen liggen tobben. Hoe normaal ben je als reformatorische jongere?
 2. Monnikenwerk: Begrip kweken
  MONNIKENWERK

  Monnikenwerk: Begrip kweken

  De voorzitter van Kerk in Actie Goes, Gert van der Slikke, heeft ambitie. Oktober 2017 vroeg Kerk in Actie landelijk om aandacht voor kerken in het Midden-Oosten. Wiens aandacht erdoor getrokken werd kon het niet ontgaan dat religie in dit werelddeel zeker ook gaat over wrijving en conflict: christenen in de knel, maar ook moslims op de vlucht voor geradicaliseerde geloofsgenoten. En dan de joden in het land Israël met een hoofdstad die door verschillende gelovigen als religieus centrum wordt geclaimd... "
 1. Monnikenwerk: Tricky feest rond Allerzielen
  weblog

  Monnikenwerk: Tricky feest rond Allerzielen

  MIDDELBURG - Ziet u vanavond verklede mensen rennen alsof de dood hen op de hielen zit? Ze zouden zomaar het idee kunnen hebben of misschien zijn ze net de 'tunnel of fear' gepasseerd of een van de andere plaatsen waar angst wordt aangejaagd. Vanavond organiseert Runderground een Halloweenrun door Middelburg. Een spooky run van acht kilometer die eindigt met een Halloweenparty. Wie op internet rondneust ziet dat er de komende week heel wat af gegriezeld kan worden. Zouden de feestgangers nog een link leggen met traditionele religie? All Hallows' Eve is immers de naam voor allerheiligenavond en verbasterd tot Halloween.
 1. Monnikenwerk: Van eilanden en bruggen
  blog

  Monnikenwerk: Van eilanden en bruggen

  In Zeeland weten we van eilanden en bruggen, in Nunspeet is dat hetzelfde. Op de Veluwe deed ik onderzoek naar sociale samenhang. In Nunspeet sprak ik jaren geleden met een politicus die mij uitlegde dat je daar 'bij de ene of de andere groep moet horen' en er anders weinig te zoeken had. Hij sprak over spreekwoordelijke eilandjes. Ik moest daaraan denken toen ik in de PZC las: 'Tholen is en blijft een gesloten gemeenschap, waarbij mensen problemen hoog laten oplopen'.
 1. Monnikenwerk: Sint Nicolaaskerk voor de gemeenschap
  blog

  Monnikenwerk: Sint Nicolaaskerk voor de gemeenschap

  Binnenkort viert de watersportvereniging in Brouwershaven haar 50-jarig bestaan. De vereniging organiseert een feestje voor de bevolking. In de kerk en dat is precies de bedoeling: het gebouw is een ontmoetingsplaats voor de gemeenschap. Het monument wordt alleen 's zomers nog gebruikt voor kerkdiensten. Verder is de kerk toegankelijk tijdens exposities, concerten en evenementen zo lang die maar een spiritueel, cultureel of maatschappelijk karakter hebben.
 1. Taizé in Oostkapelle
  blog

  Taizé in Oostkapelle

  OOSTKAPELLE - Het zomerde, net zoals nu, toen ik als eenentwintigjarige alleen in de trein naar Parijs stapte. Op weg van Gare du Nord naar Gare de Lyon merkte ik dat ik een geleend boek in de trein had laten liggen. Ik heb er in mijn beste Frans melding van gemaakt, maar tot op de dag van vandaag is het boek niet teruggekomen. Met mijn 'huis' en 'bed' op mijn rug stapte ik in de TGV richting Lyon. In de Bourgogne volgde een busrit. Steeds meer leeftijdgenoten leken eenzelfde bestemming te hebben. Jongeren uit alle uithoeken van Europa en zelfs van daarbuiten liepen, hun bagage torsend, de heuvel van Taizé op waar frère Roger en de broeders uit zijn gemeenschap destijds al duizenden jongeren per jaar ontvingen.

blogs