1. Kerst en het probleem: Maria
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Kerst en het probleem: Maria

  Zullen we het toeschrijven aan hormonen? In de tijd dat ik ging huilen bij de Sound of Music kreeg ik ook puistjes. Mijn veel oudere zus moest tot hilariteit van het gezin altijd al heel erg huilen bij deze film uit 1965, die op tweede kerstdag te zien was. Maar bij het rijpen van mijn lijf ging ook ik voor de bijl. Bij het lezen van het ‘beste theologische boek van 2021’ klonk er steeds één regel uit deze musical in mijn hoofd: ‘How do you solve a problem like Maria?’.
 2. Mensjesrechten en actie voor vluchtelingenkinderen
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Mensjes­rech­ten en actie voor vluchtelin­gen­kin­de­ren

  In Teheran overleed in september de 22-jarige Mahsa Amini - waarschijnlijk door politiegeweld. Dit leidde in Iran tot protesten en tot in Nederland knipten vrouwen een pluk haar af om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. In Qatar voerde minister Conny Helder actie met een klein OneLove-speldje achter een oranje sjaal. Mensen komen voor elkaar in beweging als het gaat over mensenrechten. Zaterdag is het de Dag van de Rechten van de Mens. En zelfs de Protestantse Kerk in Nederland komt in actie.
 3. Liefdewerk oud papier op de boekenmarkt in de Middelburgse Koorkerk
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Liefdewerk oud papier op de boeken­markt in de Middelburg­se Koorkerk

  ,,Als je hier bent, vliegt de tijd.” Vrijwilliger Cor Crans vertelt: ,,Een bezoeker die de Koorkerk in Middelburg binnenkomt ziet vrijwel gelijk een oud orgel, wie de kerk verlaat, doet dat meer dan eens met boeken en een brede glimlach.” In de Koorkerk worden jaarlijks zo’n 7000 boeken verkocht. Het boekenjaar is gisteren met de 37 vrijwilligers afgesloten in het Etty Hillesum Huis in Middelburg.
 1. Is ‘aardig zijn’ voor boeren in de kerk genoeg?
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Is ‘aardig zijn’ voor boeren in de kerk genoeg?

  Deze week is er geen ontkomen aan, ik moet er wel een keer over schrijven. Remkes presenteerde woensdag zijn rapport over de stikstofimpasse aan Piet Adema die kersvers is aangetreden als minister van Landbouw. Als kerken iets hebben met de samenleving, hebben ze ook iets met boeren. Bestaat die relatie uit méér dan die tussen rentmeester en pachter? De kerk bezit grond, de boer bewerkt die en moet pacht afdragen. Koste wat kost?
 2. Strijdtoneel en lichttocht voor vrede in Ovezande
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Strijdto­neel en lichttocht voor vrede in Ovezande

  Hoe actueel is het nieuws nog in vakantietijd? Voor wie een vliegvakantie heeft geboekt of ter vermijding daarvan voor de auto koos, zijn de weerkerende berichten over wachttijden, zoekgeraakte koffers en files actueel en urgent. We lijken uit op zorgeloos genieten, vakantie vierend of trekkend van festival naar feest. Massaal. En – niets – mag – dat – in – de – weg – staan. Na de jaren van huisarrest. Toch zijn er ook geluiden over oorlogen met talloze vluchtelingen tot gevolg. Gefocust op de eigen vakantie lijken we daaraan voorbij te gaan.
 1. Met Windkracht-8 van gevouwen blaadje naar magazine Zin in Schouwen
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Met Windkracht-8 van gevouwen blaadje naar magazine Zin in Schouwen

  ,,Begin 2011 begon Ineke de Heer als predikante in Haamstede. Het activiteitenprogramma voor de zomer werd gepubliceerd op gevouwen A4-tjes, zwart-wit en met een nietje in de rug”, vertelt haar partner Gerrit Dieleman. ,,Mijn idee om het zomerprogramma van de samenwerkende kerken van Schouwen, die zich presenteren als Windkracht-8, te verpakken in een tijdschrift met artikelen, interviews en rubrieken werd niet gelijk enthousiast ontvangen. Het zou wel wat gaan kosten. Maar toen een professional in verkoop aanbood advertenties te werven, werd dat een ander verhaal. Zin in Schouwen bekostigt vrijwel zichzelf.”
 2. Maria Magdalena bij ’t Beest
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Maria Magdalena bij ’t Beest

  ,,Docenten gingen de klassen rond toen de film uitkwam. ‘The Last Temptation of Christ’ zou Jezus in een kwaad daglicht zetten en daarvoor moest gewaarschuwd worden. Mij maakte het alleen maar bloednieuwsgierig”, vertelt Frank Harthoorn die nu bij ’t Beest in Goes films programmeert. Daar staan op 15, 18 en 20 juli drie films met Maria Magdalena op de agenda. In Goes kan trouwens geen mens deze zomer Maria Magdalena ontlopen. Er zijn films, exposities en concerten te bezoeken. Er is Magdalenabier te koop en wie een tattoo wil …
 1. Stijgende energiekosten crisis voor kerken?
  PREMIUM

  Stijgende energiekos­ten crisis voor kerken?

  In 1862 worden in de Utrechtse Almanak stovenzetsters genoemd in een tekst over ‘het volk’: ‘Is het ‘de Kern der Natie’, zooals men in ’53 zei: die bonte mengeling van vischwijven en dominees, meisjens van ‘t Asiel en Neêrlands adel, losloopende idioten en ambtenaren der Koninklijke posterij, stovenzetsters en leden van den Raad van State, bakers en kamerheeren in gewone dienst, gasthuis-besjens en leden der Eerste Kamer?’
 1. Pastoor Wiertz: Het aantal mensen dat de kerk bezoekt is niet voldoende om de kerk te dragen
  PREMIUM
  monnikenwerk

  Pastoor Wiertz: Het aantal mensen dat de kerk bezoekt is niet voldoende om de kerk te dragen

  Wat hebben kerken te bieden en wat maakt dat kerk en geloof sommige mensen boeit en blijft boeien? Dagblad Trouw publiceerde eind november 2021 een aantal artikelen over katholiek Nederland. Het beeld dat werd geschetst was weinig positief. Het aantal katholieken is afgenomen (van 5 miljoen in 1965 tot 3,8 miljoen in 2019), terwijl van hen slechts zo’n 4% de kerk bezoekt. In Zeeland is de situatie niet anders. Bij de zes parochies waren in 2019 een kleine 70.000 mensen ingeschreven. Van hen bezocht 3% de mis. Tussen 2015 en 2019 raakte de RK-Kerk hier 8% van het aantal leden kwijt (cijfers Kaski). Er zijn al veel kerken gesloten en worden dat er nog meer?
 2. Ouderen hebben de toekomst
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  Ouderen hebben de toekomst

  Het gebeurt mij weleens dat een promotieonderzoek blijft ‘zieken’. Ik lees erover, denk erover en krijg het niet gecombineerd met een praktijk die ik ken. Op 2 december promoveerde Hans de Waal, predikant in het Friese Nijland op ouderen in de kerk. ‘Vergrijzing wordt ook in de Protestantse Kerk te veel als een bedreiging gezien, vindt de veertigjarige. ‘De kerk is heel druk met jongeren die er níet zijn en heeft heel weinig aandacht voor ouderen die er wél zijn.’ Wat begrijp ik niet?