Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

Wordt kerst na de volgende persconferentie nog gezellig?

column Marleen BlommaertDe laatste, drukke, weken richting Kerstmis zijn aangebroken. De kerstboom staat hier al en de meeste cadeaus zijn in huis om met een groot gezelschap kerst te vieren. Ik had het dit jaar voor één keer eens tijdig gepland en zo was er het vooruitzicht van een gezellig groot kerstfeest met veel familie en vrienden. Of dat na de volgende persconferentie ook nog het vooruitzicht zal zijn, valt te bezien.

 1. Pas toen we allemaal rond de tafel zaten kon ik me overgeven aan het samenzijn
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Pas toen we allemaal rond de tafel zaten kon ik me overgeven aan het samenzijn

  Zo’n kerst die strak in het weekend past, is niet gunstig voor het langzaam en bedaard richting de kerst hobbelen. Hoewel vier volwassenen met kinderen weinig lijkt, kan dat toch tot een rijk gevulde tafel leiden. In meer dan in één opzicht zelfs. Iedereen zou wat maken en meenemen. We gaven meneer B. altijd de schuld als er te veel eten was. Dat blijkt toch niet helemaal juist achteraf, want de tafel was net zo vol, zo niet voller zelfs. De enige schuld die bij hem ligt, is vermoedelijk dat hij zijn voorliefde voor veel en lekker eten genetisch heeft doorgegeven.
 2. Een gat in een shirtje: Een herinnering
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Een gat in een shirtje: Een herinne­ring

  Waar was-ie ook alweer, de boodschappentas met oude kleren om te verven? Na enig zoeken is-ie daar. Een A-4tje bovenop een stapeltje kleren vertelt me in mijn eigen handschrift dat ik de juiste tas te pakken heb: ‘kleren om te schilderen’. Blij pak ik de tas en kijk wat er onder het papier schuilgaat. Bovenop ligt een van de favoriete shirtjes van Meneer B. Het is een rood shirtje met een karakteristiek gaatje op de linkerborst van het sjekkie dat een vonk verloor. Een merkshirt uit de jaren zeventig als het ware. Ik zie hem met het shirt én de sigaret op het bankje in de zon zitten na een dag in de tuin. We kochten de shirts in Den Haag op de Laan van Meerdervoort. Onverwoestbaar waren ze.
 1. Kijken, 
Lezen, 
Luisteren
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Kijken, Lezen, Luisteren

  Vlak voordat iedereen dacht, onder wie ik, dat het wel ongeveer gedaan was met Covid, of toch met deze golf, sprong het virus mijn luchtwegen in. Vroeger was ik ook al niet de eerste met nieuwigheidjes. Mijn stem hield er op den duur helemaal mee op en ik kon niet nalaten daar een boodschap van hogerhand in te zien. Ziek zijn geeft naast een hoop ellende ook ruimte om te kijken, lezen en te luisteren. Na de vierhonderdste talkshow over mobiele telefoons, omvolking en Derksen besloot ik de tv in de ban te doen tijdens mijn ziekbed. Lezen werd het.
 2. Het zijn de hondsdagen, dus kijk uit
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Het zijn de hondsdagen, dus kijk uit

  ,,Wel uitkijken met het zacht fruit, want het zijn de hondsdagen eej”, zegt de groenteboer terwijl hij mijn tas met fruit vult. Hij vertelt dat het fruit gauw bederft in deze periode van warmte. Als ik in de tuin naar het valfruit kijk, klopt dat aardig. Thuis lees ik nog even verder. Het is de periode tussen 20 juli en 20 augustus, meestal de warmste periode in ons land. Het startsein wordt gegeven als de helderste ster, Sirius, ook wel de Hondsster genoemd, aan de ochtendhemel verschijnt. Hij is onderdeel van het sterrenbeeld Grote Hond, Canis Major. Vandaar, u begrijpt het, de hondsdagen.