Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

We hebben de loodgieter ‘s nachts stiekem begraven

COLUMN MARLEEN BLOMMAERTSoms, heel soms, neemt mijn zwarte kat een spitsmuis mee naar binnen. Levend, maar enigszins gehavend. Eenmaal los uit de greep van de kat, vlucht het muisje onder de kast of achter het bed of ergens op een van de oneindig veel andere stoffige vierkante centimeters waar zowel de honden als de katten niet kunnen komen. Daar gaat het dan ongegeneerd lopen sterven. De geur is niet te harden en álles moet op zijn kop. En álles is veel hier. Als ik dan eindelijk het lijk gevonden heb, denk ik: ik moet echt kleiner gaan wonen. Maar niet té klein: er moet wel plaats zijn voor de twee herders, het clubje katten en ach, soms een spitsmuisje.

 1. Herfst
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Herfst

  Op 1 september begon de meteorologische herfst. In de ochtend drijven de slierten mist alweer over de kreek, de zomer langzaam verdrijvend naar de andere zijde van de aardbol. Hoewel de zomerse temperaturen nog aanhouden is de komst van de herfst al weken merkbaar. De droogte heeft haar komst versneld, vermoed ik. De polderweg van de ochtendwandeling ligt al wekenlang omzoomd met eikels. Ook met blikjes energy drink helaas, maar die zijn afkomstig van eikels van een andere soort.
 2. Dromen van grandeur, want vroeger was het beter. Ja, voor sommigen misschien
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Dromen van grandeur, want vroeger was het beter. Ja, voor sommigen misschien

  Wat is belangrijk? Uiteindelijk zijn dat niet zoveel zaken natuurlijk. Gezondheid, een dak boven je hoofd, leven in vrede en voedsel: dat zijn wel de belangwekkendste zaken. Maar naast de eerste levensbehoeften zijn er nog belangrijke zaken van een andere orde. Wat dat is, wordt voor een deel bepaald door wat we te lezen en te zien krijgen. Dat dat niet altijd spoort met wat ook urgent en belangwekkend is, moge duidelijk zijn.