Marleen Blommaert
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert © Joost Hoving

Voor wie denkt dat we tot 2050 niks hoeven doen: kijk en huiver

column marleen blommaertDe temperaturen die in Canada en in het noordwesten van de Verenigde Staten vorige week opgetekend werden, waren ongekend hoog. Bijna vijftig graden Celsius. Ik bedacht wat ik zou doen als het hier richting vijftig graden gaat. Er zit nog een deel van het huis in de dijk en daar zou ik het volgende doen met deze temperatuur: he-le-maal niks. Nou vooruit, water drinken. Voor wie nog overtuigd moet worden dat er wat aan de hand is en dat het weer steeds extremer wordt of voor wie denkt dat we tot 2050 niks hoeven doen: kijk en huiver. In zo’n situatie is het natuurlijk wachten op bosbranden en die kwamen ook.

 1. In de eerste maand ging het meestal al fout
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  In de eerste maand ging het meestal al fout

  Het is van dat weer om met thee en dekens op de bank te hangen en het jaar nogmaals aan je geestesoog voorbij te laten trekken. De balans van het afgelopen jaar opmaken en alvast eens nadenken over een goed voornemen of twee. Maar zover is het helaas nog niet. Er liggen nog twee weken tot de kerst op ons te wachten. Twee werkweken met werk voor vier weken, terwijl het aantal collega’s inmiddels aardig gedecimeerd begint te raken als gevolg van corona. Ik hoop dat iedereen zich gauw beter voelt en geen blijvende klachten oploopt.
 2. Wachten tot kerst, want dan is de rumtopf op zijn best
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Wachten tot kerst, want dan is de rumtopf op zijn best

  Waar de natuur in het begin van de lente nog aarzelend op gang kwam vanwege een gebrek aan warmte, lijkt ze nu bezig aan een inhaalspurt. De overvloedige regen en de warmte van de afgelopen tijd doen alles uit de grond vliegen. Zelfs de eerste aardbeien van de kouwe grond beginnen hier te kleuren. Helaas heeft de jonge hond ze inmiddels ook ontdekt. We zien hem met zijn spitse neus in het aardbeienbed wroeten op zoek naar rijpe exemplaren. De groene laat ‘ie hangen, zo slim is ‘ie wel. De andere hond wacht op de eerste pruimen en moerbeien. Ze hebben zo hun voorkeuren, de beesten.
 3. ‘Ja jouw schuld, jij woont scheef, veel te groot’
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  ‘Ja jouw schuld, jij woont scheef, veel te groot’

  Voorlopig werken we nog thuis en dus probeer ik in het weekend af en toe iemand te zien in vlees en bloed. Daarnaast heb ik de binnenkant van mijn eigen huis inmiddels ook wel gezien. Dus neem ik zaterdag de auto, rijd door de tunnel en ga op bezoek bij een goede vriend. We hebben elkaar lang niet gezien en de begroeting is dan ook allerhartelijkst. We gaan zitten in zijn aangenaam warme woonkamer.

Columns