Volledig scherm

Struikelbrein

Soms struikelt mijn brein. Letterlijk. Het gebeurt meestal als ik lees. Ik lees of zie iets en mijn brein stopt daar op dat moment. Verder lezen kan niet meer. Vaak gaat het om een taalfout. Ergens overheen lezen is mij niet gegeven. Het is niet dat ik niet begrijp dat mensen soms fouten maken. Dat begrijp ik alleszins. Ik maak ze zelf ook en waarom zou ik de enige zijn?

Behalve taalfouten struikel ik ook over artikelen op Internet. Niet eens zozeer over de teksten, hoewel ik daar soms ook bij haper, maar vaker nog over de plaatjes die erbij gezocht zijn. Want er moet een foto bij. Ook als dat niets toevoegt. Dus bij een artikel over korting op pensioenen zien we een wat ouder handje dat 2-cent-stukken op een stapeltje legt. Een gezocht beeld.
En zo verandert alles langzaam in een prentenboek of beter gezegd plaatjesboek.

Ook onderzoeksrapporten lijden steeds vaker aan die plaatjesziekte. Natuurlijk wel met de mooie Engelse naam “infographics”. Nog even en het proefschrift past op 1 A4tje en bestaat voor driekwart uit plaatjes.

Prettig dat de oplossingen voor onze huidige problemen in een oogopslag te doorgronden zijn. Klimaatverandering, schuldencrisis, levenseindevraagstukken: we maken er een tekeningetje en een pakkende oneliner bij en iedereen begrijpt het op slag.

Soms stokt mijn brein echter bij een terloopse opmerking zoals vanochtend toen ik een artikel uit het Parool las. Een opmerking die schijnbaar weinig meer is dan een feitelijke mededeling maar plots een deur opent naar een inzicht. Het artikel ging over een journalist die aandacht vroeg voor de situatie van een verstandelijk beperkte vrouw. Erg genoeg struikelt mijn brein daar niet meer over. Het was de opmerking: het meldpunt “Zorg en Overlast”. De nevenschikking van de twee woorden geeft inzicht hoe we op dit moment naar zorg kijken. Bij dat beeld ging mijn brein echt onderuit.

Columns