Volledig scherm

Sprookje van Spijt

De fee zit verveeld met haar toverstaf te spelen. Een eindeloze rij sterrenstof dwarrelt door haar hemels verblijf. De laatste tijd roept niemand haar hulp meer in. De mensen geloven niet meer en zeker niet in sprookjes. Ze zit duimen te draaien. Maar opeens gaat de bel en hoort ze de magische woorden: "Mijn diepste en vurige wens is"...

Eindelijk is het dan zover, haar hulp is nodig! Ze kijkt door de wenskijker, nieuwsgierig wie het zal zijn. Het wenslicht beschijnt de bovenste verdieping van een hoog flatgebouw. Ze moet meteen haar ogen dichtknijpen vanwege al het klatergoud dat blinkt. Daar zit-ie: een oudere man met vreemd geel haar op de rand van zijn bed.Hij is naakt op zijn sokken na. Het valt hem steeds moeilijker om zijn sokken uit te trekken.

Oh hemel, hij is het. Ze kent hem uit de verhalen van de vorige wensenfee, die overspannen raakte.Nooit is het genoeg bij dit heerschap. Meer kinderen, meer geld, meer vrouwen, meer aandacht, meer macht.

Hij wordt, zoals dat gaat bij dat soort types van zijn leeftijd, zich langzamerhand bewust van zijn sterfelijkheid. Ze ziet hem zitten daar op de rand van het bed, alleen met zijn doodsangst en omringd door al zijn rijkdom.

"Mijn diepste en vurige wens is dat ik voordat ik sterf even de belangrijkste man op aarde word", spreekt hij. "Ik zal oe krijgen", denkt de wensenfee want ze heeft Zeeuwse voorouders. Je wens gaat in vervulling en tegelijkertijd geef ik je werk, veel werk. Echt werk bovendien. Niet dat simpele geschuif met muntjes. Zoveel werk dat je het nooit meer in je hersens zult halen om ooit nog iets te wensen. Zoveel werk dat je geen tijd meer hebt om mensen te vernederen, te bedriegen en belachelijk te maken.

Maanden later zit de man weer op de rand van zijn bed met een lege blik. Hij realiseert zich tot zijn ontzetting dat zijn wens is vervuld.

Columns