Volledig scherm

Slik

November is de slachtmaand, de bloedmaand, de nevelmaand. Slacht, bloed en nevel zijn mooie woorden voor deze tijd. Ze passen bij een tijd waarbij de zachte warme nuance naar de achtergrond schuift. Een maand voor de verkiezingen van de leider aan de andere kant van het grote water. Simpel, zwart en wit.

Hier is het anders. Hier is de polder. In de polder is november de maand van de grootste verscheidenheid en nuance. Alle kleuren van het spectrum zijn zichtbaar, van zachtgroen tot bloedrood. Van diepglanzend zwart tot zinkwit. Van zachtroze tot purperpaars en iedere denkbare kleur daartussen. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt af en toe een spot gezet vanaf de zon op een witte hoeve afgetekend tegen een loodgrijze wolkenlucht omzoomd met kalende felgele populieren. Als ik al een kleur zou kunnen benoemen, spannen zon, atmosfeer en waterwolken samen om dat onmogelijk te maken. Iedere lichtverandering brengt een andere schakering met zich mee. Duizend regenbogen vertonen zich exhibitionistisch. Voor wie ziet, is het goud ook bereikbaar. Ik rijd en loop door de polder en aanschouw al dit prachtig kleurengeweld. Als ik het wil vastleggen, is het moment alweer weg of is het een slap aftreksel van wat ik aanschouwde. Wie van kleur houdt, zet dezer dagen een stoeltje op een dijk in Zeeuws-Vlaanderen en is gelukkig. Misschien wel met een visparaplu, want schoonheid heeft immers een prijs. In dit geval regen, nattigheid en slik.

Want november is vooral ook de maand van slik in de polder. Al het gerij met suikerbieten, wortelen en geploeg met drie-, vier- en zesscharen maakt het onderscheid tussen weg en land flinterdun. Boer Buur hoopte dat de regen het werk zou doen en onze dijk zou schoonspoelen. Ik leg mijn been over mijn knie en bezie mijn kuit. De maillot onder de klei. Grijs: een kleine prijs voor de kleurenpracht.

Columns