Volledig scherm

Schoon

Zondagmiddag. Ik breng de jongste naar de bushalte. Een zware tas torst ze mee met daarin ook een nagelborsteltje.

Ze vroeg me er eentje mee te nemen van de drogist. Dat miste ze nog in Eindhoven. Ik was daar content mee. Klaarblijkelijk hecht ze aan schone nagels.

Bij de drogist moet ik om hulp vragen. Ik word naar de dichtstbijzijnde nagelsectie gebracht. Het duizelt me. Er hangen honderd soorten vijlen, polijstblokken en andere, onbegrijpelijke zaken. Maar geen nagelborsteltje. "Uit het assortiment mevrouw vrees ik", zegt de vriendelijke winkeldame. "Oh, hebben we daar dan een alternatief voor", vraag ik, oprecht geïnteresseerd. Ze schudt haar hoofd. Het is een ontkenning maar het heeft ook iets meewarigs, zoals ze me aankijkt. Ik controleer snel mijn schoenen op al te opzichtige brokken klei. Want wie in de polder woont, heeft altijd wel ergens een veeg klei aan hangen. Dan is je nagels schoon houden het minste dat je kunt doen. Een nagelborsteltje is in de polder onmisbaar.

Gelukkig vind ik ze in een andere winkel. Echte houten. Ik koop er meteen twintig.

Daar is de bus, lijn 19. De bus die haar van Hulst via Antwerpen naar Breda brengt. De plannen om de bus te schrappen kunnen op een hoop gemopper hier in huis rekenen. Moet ik dan over Goes en Terneuzen? vragen ze, alsof het hier om plaatsen langs de Trans Siberië Express gaat. Wie ooit op busstation Westerscheldetunnel was, kan zich de associatie misschien voorstellen. Novosibirsk aan de Schelde. Met dat verschil dat er een trein is die je naar Novosibirsk kan brengen. Naar Terneuzen lukt dat niet.

Ik rij terug naar huis, langs dijken omzoomd met Van Gogh-geel getooide bomen. De zon zet samen met de dubbele rij populieren een natuurlijke stroboscoop op het landschap. Disco op de dijk. Het is hier schoon.

Columns