Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

Ondertussen bij de buren

Column Marleen BlommaertAls je van sprookjes houdt, is het belangrijk om te weten waar en wanneer het sprookje ophoudt en de werkelijkheid begint. Bij de westerburen zijn ze die scheidslijn duidelijk uit het oog verloren met alle nare gevolgen van dien in de werkelijke wereld. De onlangs overleden koningin was nog net in de gelegenheid kennis te maken met de derde premier in drie jaar, Liz Truss. Jeremy Hunt werd afgelopen vrijdag zelfs de vierde minister van Financiën in drie maanden. Hij volgde Kwasi Kwarteng op die het 38 dagen volhield. Een sprookje werd ruw verstoord door de werkelijkheid.

 1. Wie wil weten hoe het land eraan toe is, pakt een taxi
  PREMIUM
  COLUMN MARLEEN BLOMMAERT

  Wie wil weten hoe het land eraan toe is, pakt een taxi

  ‘Paspoort’! schiet er door mijn hoofd. Gisteren gepakt voor de PCR-test en nu dan toch vergeten?! Het is erg donker en bovendien erg vroeg in de luchthaventaxi naar Zaventem. Ik gooi alle spullen uit ieder vakje van de handtas en voor ik het weet ligt de hele achterbank vol. Kijk aan, daar is 'ie dan toch. Ergens is mijn onbezorgdheid bij het reizen verdwenen. Waar ik vroeger op goed geluk maar vol vertrouwen een metro in Moskou nam of zonder de juiste papieren de trein naar Sint Petersburg instapte, lijkt een weekje Ierland nu een wereldreis bezaaid met beren op de weg.
 2. Dromen van grandeur, want vroeger was het beter. Ja, voor sommigen misschien
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Dromen van grandeur, want vroeger was het beter. Ja, voor sommigen misschien

  Wat is belangrijk? Uiteindelijk zijn dat niet zoveel zaken natuurlijk. Gezondheid, een dak boven je hoofd, leven in vrede en voedsel: dat zijn wel de belangwekkendste zaken. Maar naast de eerste levensbehoeften zijn er nog belangrijke zaken van een andere orde. Wat dat is, wordt voor een deel bepaald door wat we te lezen en te zien krijgen. Dat dat niet altijd spoort met wat ook urgent en belangwekkend is, moge duidelijk zijn.
 1. Zomer, de haag en het graan
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Zomer, de haag en het graan

  De vakanties zijn nu overal begonnen. Het zuiden is de laatste regio die zuchtend en steunend aansluit in de rij van de gespreide vakanties. Met steeds extremere temperaturen is het misschien toch eens wijs om dat onder de loep te nemen. Op het werk hebben ook steeds meer collega’s hun afwezigheidsassistent aangezet. Mijn vakantiegevoel beperkt zich voorlopig tot tuinklussen in het weekend. Vandaag heeft de heg prioriteit, een forse klus.
 2. Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!
  PREMIUM

  Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!

  Wie mij kent, weet dat ik redelijk wat geduld heb. Toen ik echter een interview met een GGD-directeur las waarin hij zei dat het prikken dit keer nóg(!) efficiënter ging, verslikte ik me in mijn volkoren boterham. Verderop zei hij ook nog dat mensen een beetje flexibel moesten zijn bij het maken van een afspraak voor de boostervaccinatie. Met het schuim om de mond schreeuwde ik tegen mijn cappuccino: ,,Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!” Vanwaar deze tirade tegen een voor mij volstrekt onbekende meneer?