Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

Misschien moeten we sommigen gaan vaccineren met gezond verstand

COLUMN MARLEEN BLOMMAERTHet is een korte feitelijke mededeling in de mail van een kennis: ‘ik sta op de wachtlijst voor een operatie’. Dat de operatie in kwestie noodzakelijk en urgent is, staat buiten kijf. Maar net als zovelen moet hij wachten en zijn ziel in lijdzaamheid bezitten. Mijn gedachten gaan uit naar hem en al diegenen van wie de operatie wordt uitgesteld. Voor sommigen betekent dat wat ongemak, als het bijvoorbeeld gaat om een knieoperatie, maar voor anderen is het een hachelijke zaak als het om kanker gaat. Het brengt nog meer onzekerheid in een onzekere situatie. De rij van wachtenden groeit.

 1. Drie dagen helse jeuk en je ziet eruit alsof je ergens de builenpest hebt opgelopen
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Drie dagen helse jeuk en je ziet eruit alsof je ergens de builenpest hebt opgelopen

  De zon tovert een schitterend, glinsterend lichtspektakel op het water in de baai. Het water is kalm. De heuvels van Connemara liggen als wachters aan de overkant van het water. “Goodmorning, how are you today? I’m fine thank you, how are you? Oh great, thank you”. Ik ben een week op Inis Mór, een van de Aran-eilanden voor de westkust van Ierland. De vraag hier klinkt opvallend oprecht maar misschien is het mijn zelfgekozen vertraging. Er hoeft even niks. De stilte, de rust en het tempo hier maken het een bijna perfecte plaats om na jaren de koffers uit te pakken.
 2. Het stormseizoen is onmiskenbaar begonnen
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Het stormsei­zoen is onmisken­baar begonnen

  Het stormseizoen is onmiskenbaar begonnen afgelopen week. In de tuin sleur ik zaterdag een grote takkenbos achter me aan. Want zaterdag is afgewaaide-takken-dag of maak-de-vlier-een-kopje-kleiner-dag. Het is nog koud ’s ochtends. Onhandig beweeg ik mezelf voort, met onder mijn armen meterslange vliertakken. De takken blijven plots haken aan, hoe kan het ook anders … een vlierstruik. ,,Nee, laat los!” klinkt mijn stem vermoeid in de stille polder.
 3. Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!
  PREMIUM

  Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!

  Wie mij kent, weet dat ik redelijk wat geduld heb. Toen ik echter een interview met een GGD-directeur las waarin hij zei dat het prikken dit keer nóg(!) efficiënter ging, verslikte ik me in mijn volkoren boterham. Verderop zei hij ook nog dat mensen een beetje flexibel moesten zijn bij het maken van een afspraak voor de boostervaccinatie. Met het schuim om de mond schreeuwde ik tegen mijn cappuccino: ,,Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!” Vanwaar deze tirade tegen een voor mij volstrekt onbekende meneer?
 1. 
Een bos met een geheugen
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Een bos met een geheugen

  Ze gooit ons een voorzichtig kushandje toe. Geïnteresseerd kijkt ze vanuit haar buggy naar ons drieën op het bankje. We zitten op een veilige afstand en ze hoort aan haar grootmoeders stem dat wij geen bedreiging vormen. Het is niet alleen het zonnetje dat ons doet smelten daar in het Stropersbos. Het bos ligt op de grens en is een oase van rust op een mooie, zonnige winterdag als deze. Wanneer het bos kon spreken, zou het verhalen vertellen over de zinloosheid van oorlog. De grond zou spreken over de vele slachtoffers uit de Tachtigjarige Oorlog en de Eerste Wereldoorlog.
 2. Oktober, Weelde en Waanzin
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Oktober, Weelde en Waanzin

  Oktober een heerlijke herfstmaand, waarbij de natuur langzaam in rust gaat. Behalve de paddenstoelen die er lustig op los zwammen en schimmelen. In mijn korte tijd in Riga zag ik vaak oude vrouwtjes langs de kant van de weg die de wonderlijkste paddenstoelen verkochten. De kennis wat eetbaar is in de natuur is hier een luxe tijdverdrijf. Daar was het een manier om te overleven. Meer dan welk seizoen ook is de herfst het seizoen van stilte en de betrouwbare regelmaat van seizoenen.