Volledig scherm

Kloof

Ze nestelt zich naast me op de bank. Het is zaterdagavond. Het hout in de kachel knispert. Ze is een millenial.

Zo heet de generatie die rond 2000 geboren is. Die groep zou anders zijn dan alle generaties daarvoor. Ze zouden weinig om geld en zekerheid geven. Ik merk daar weinig van. Daarnaast zouden millenials volstrekt niet geïnteresseerd zijn in politiek en stemmen. Ook dat valt reuze mee.

,,Mam, zullen we kijken waar jij op uitkomt met stemmen?” Dan kan je me meteen even helpen met een paar woorden die me weinig zeggen.”
Ze opent de stemwijzer op de tablet. Stemwijzer denk ik? Vreemd, de programma’s en kieslijsten zijn nog niet allemaal afgerond. ,,Het zal een oude zijn”, zeg ik en inderdaad is het die van 4 jaar geleden. Slordig denk ik. Zorg dat het up to date is of geef de status aan.

We moesten dertig stellingen doorworstelen, een willekeurige greep:
- Het tekort op de begroting mag in 2013 niet meer dan 3% bedragen,
- Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen of de winkels op zondag open mogen zijn,
- Het publieke bestel van radio en tv met omroepverenigingen moet blijven bestaan.

We hebben alle dertig vragen uit 2012 doorgewerkt en het maakte me 1 ding duidelijk. Haar wereld en de wereld van de stemwijzer kunnen niet verder uit elkaar liggen. Zij maakt zich zorgen over het milieu, onderwijs, studiefinanciering en hoe bepaalde politici op hoge toon groepen uitsluiten.

Omroepverenigingen die uit een verzuilde wereld van een eeuw geleden stammen, zeggen haar niks. Lubach is leuk, net als Netflix en Youtube. Pensioen en hypotheekaftrek zijn mijlen verwijderd.
De stemwijzer weerspiegelt een oude denkwereld met oude zwart-wit-opvattingen.

Ze zal gaan stemmen, maar misschien kunnen we haar en haar generatie een beetje tegemoetkomen. Door de politiek (en de stemwijzer) in 2017 aantrekkelijk te maken voor haar en haar leeftijdsgenoten.

Columns