Volledig scherm
AFGEKOCHT ED Eindhovens Dagblad columnist columnisten AD en Regiobladen. Foto Joost Hoving © Joost Hoving

Kil

Column Marleen BlommaertDe laatste sneeuwkristallen zijn gesmolten en als druppels in de bodem gelopen. De winter is nu voorbij vind ik. Erg mooi om nog een even wat echte sneeuw en kou langs te krijgen maar dit was wel genoeg. Op naar het voorjaar en menselijke temperaturen.

Gisterochtend lagen de stukken dijk op het noorden waar de zon zich niet laat zien er nog wit en glibberig bij. De sneeuw knisperde en vertelde wie er langs geweest was. Een buur die sloffend door de sneeuw ging, een kleine hond, een kraai en een ree.

Even verderop staat een man met een verrekijker in de boomtoppen te turen. Hij is op zoek naar een ransuil. Er was er eentje gefotografeerd in een den met klimop. zo staan er hier meerdere maar hij ziet de uil niet. Het is ook onbegonnen werk om de uil te zien als hij roerloos tegen de stam van de boom zit. De uil houdt zich voorlopig verborgen.

Maar hij zit hier wel degelijk. Hij houdt namelijk mijn rokende man in de schemer gezelschap. Ik heb de sigaret onlangs uit het huis verbannen en daarmee ook mijn man. Voor die momenten dat hij wil roken wel te verstaan. Voor de overige momenten nog niet. Het gevolg is dat hij op onwaarschijnlijke momenten tal van waarnemingen doet, die anders aan hem voorbij zouden gaan. Een daarvan is de schemervlucht van meneer de uil. Slechts een zacht geruis en een indrukwekkende zwarte vlek verraden hem als hij langs scheert. Meneer B. komt vervolgens dolenthousiast verslag uitbrengen van de vlucht van zijn rookmaatje. Of van het schitterend schouwspel en concert van het geluid van honderden ganzen die op het ijs landen en voortglijden. Dat verzacht een beetje het schuldgevoel dat ik als ex-roker heb, als ik hem met een snijdende noordoostenwind en min zeven naar buiten stuur.

Ik weet het, er is weinig zo erg als een bekeerling. Gelukkig loopt later op de dag de temperatuur op naar 12 graden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Tradities
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Tradities

  Vroege Vogels is een geweldig radioprogramma op de zondagochtend. Het is zo geweldig omdat je daar zelden mopperkonten hoort. Je hoort mensen die erg enthousiast over zaken vertellen, levende zaken. Het is niet dat zij niks te mopperen hebben. Meestal moeten ze vertellen dat het aantal van wat dan ook in rap tempo achteruit holt. Of het nu over een moerasplantje, een vogel, een insect of een zoogdier gaat. Maar altijd blijven ze hoopvol en enthousiast, zelfs in het aangezicht van het totale verdwijnen van hun geliefde studieobject.
 2. Spanning
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Spanning

  Van alle landsgrenzen in de wereld zijn de verschillen in cultuur nergens zo groot als tussen België en Nederland. Ik ben vergeten waar ik de wijsheid vandaan haalde, dus misschien is het wel gelogen. Doordat ik hier in die grensstreek geboren en getogen ben, moet ik, cultureel gezien, over een meervoudige persoonlijkheid beschikken. Maar in alle eerlijkheid val je tussen wal en schip. Ik ben een Belg in de ogen van de Nederlanders en nun Ollander in de ogen van de Belgen.

Columns