Volledig scherm
AFGEKOCHT ED Eindhovens Dagblad columnist columnisten AD en Regiobladen. Foto Joost Hoving © Joost Hoving

Kil

Column Marleen BlommaertDe laatste sneeuwkristallen zijn gesmolten en als druppels in de bodem gelopen. De winter is nu voorbij vind ik. Erg mooi om nog een even wat echte sneeuw en kou langs te krijgen maar dit was wel genoeg. Op naar het voorjaar en menselijke temperaturen.

Gisterochtend lagen de stukken dijk op het noorden waar de zon zich niet laat zien er nog wit en glibberig bij. De sneeuw knisperde en vertelde wie er langs geweest was. Een buur die sloffend door de sneeuw ging, een kleine hond, een kraai en een ree.

Even verderop staat een man met een verrekijker in de boomtoppen te turen. Hij is op zoek naar een ransuil. Er was er eentje gefotografeerd in een den met klimop. zo staan er hier meerdere maar hij ziet de uil niet. Het is ook onbegonnen werk om de uil te zien als hij roerloos tegen de stam van de boom zit. De uil houdt zich voorlopig verborgen.

Maar hij zit hier wel degelijk. Hij houdt namelijk mijn rokende man in de schemer gezelschap. Ik heb de sigaret onlangs uit het huis verbannen en daarmee ook mijn man. Voor die momenten dat hij wil roken wel te verstaan. Voor de overige momenten nog niet. Het gevolg is dat hij op onwaarschijnlijke momenten tal van waarnemingen doet, die anders aan hem voorbij zouden gaan. Een daarvan is de schemervlucht van meneer de uil. Slechts een zacht geruis en een indrukwekkende zwarte vlek verraden hem als hij langs scheert. Meneer B. komt vervolgens dolenthousiast verslag uitbrengen van de vlucht van zijn rookmaatje. Of van het schitterend schouwspel en concert van het geluid van honderden ganzen die op het ijs landen en voortglijden. Dat verzacht een beetje het schuldgevoel dat ik als ex-roker heb, als ik hem met een snijdende noordoostenwind en min zeven naar buiten stuur.

Ik weet het, er is weinig zo erg als een bekeerling. Gelukkig loopt later op de dag de temperatuur op naar 12 graden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Brood
  PREMIUM
  COLUMN MARLEEN BLOMMAERT

  Brood

  Het is nog vroeg. De kilte van de nacht wordt langzaam verdreven door de zonnestralen. De dauw is net vertrokken. Ik loop over onze dijk op deze verstilde zondagochtend. De stilte en de geur van de naderende herfst doen een drukke week vergeten. De pelotons wielrenners met hun nerveuze fluitjes en geschreeuw zijn er nog even niet. Ook alle auto’s slapen nog. Het geritsel van de bladeren is het enige dat de stilte van de herfst doorbreekt. Als de hond na enige tijd een vers reeënspoor oppikt, komt daar het ongegeneerde gesnuif van de hondenneus bij en het geritsel van haar lijf door het hoge gras: Snuif, snuif, swoesj, swoesj.
 2. Sprookjes
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Sprookjes

  Ik kijk graag naar science fiction. Star Trek, dr. Who, van alles, als het maar verzonnen is. Het is een onschuldige manier om te vluchten uit de werkelijkheid en me onder te dompelen in een denkbeeldige wereld. Als kind was ik ook al dol op sprookjes en dit zijn mijn volwassen sprookjes. De verhalen lopen langs voorspelbare lijnen: harmonie, het conflict/de val, de held staat op, hulp/vrienden, de tocht, de ontberingen en de verrijzenis. Zoiets ongeveer en ook voor de honderdste keer kijk ik er met plezier naar. Ik weet dat het verzonnen is en als het boek of de aflevering voorbij is, ga ik rustig verder met mijn normale leven.
 3. Het begin
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Het begin

  We zitten in een comfortabele bus met airco. Buiten is het heet. De conducteur vraagt waar we naartoe willen en geeft ons kaartjes. Hij helpt de mensen die niet precies weten waar ze naartoe moeten met eindeloos engelengeduld. “Was het bij een tankstation? Een blauw of een rood tankstation? Ik wil jullie niet zomaar ergens achterlaten.” Hij waarschuwt de mensen als de bus stopt en roept duidelijk de halte om. We zijn op de plek waar de Europese beschaving begon waardoor het misschien beter is blijven hangen.

Columns