Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

Hoe verdelen we het Zeeuwse water

Column Marleen BlommaertDe kaartjes van neerslagtekorten in Nederland kleuren langzaam van geel via oranje naar rood en bijna zwart. Zeeland is het hardst getroffen. Op veel plekken is het neerslagtekort sinds 1 april 300 millimeter of meer. Gemiddeld valt er per maand zo’n 70 millimeter dus reken maar uit. 

 1. Bomen (planten) doe je toch het best in levenden lijve
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Bomen (planten) doe je toch het best in levenden lijve

  Zaterdag was ik met flink wat mensen bij elkaar voor een evenement. Voor het eerst in lange tijd, niet om te vergaderen, maar met een socialer doel. We hadden dat weer goed gepland: daags na een persconferentie… Ik hield mijn hart vast. Het zou toch niet weer als een schoon voornemen stranden? Maar gelukkig waren onze plannen zodanig dat we maar een paar kleine aanpassingen moesten doorvoeren. Het belangrijkste vond bovendien buiten plaats.
 2. 
Een bos met een geheugen
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Een bos met een geheugen

  Ze gooit ons een voorzichtig kushandje toe. Geïnteresseerd kijkt ze vanuit haar buggy naar ons drieën op het bankje. We zitten op een veilige afstand en ze hoort aan haar grootmoeders stem dat wij geen bedreiging vormen. Het is niet alleen het zonnetje dat ons doet smelten daar in het Stropersbos. Het bos ligt op de grens en is een oase van rust op een mooie, zonnige winterdag als deze. Wanneer het bos kon spreken, zou het verhalen vertellen over de zinloosheid van oorlog. De grond zou spreken over de vele slachtoffers uit de Tachtigjarige Oorlog en de Eerste Wereldoorlog.
 3. Wordt kerst na de volgende persconferentie nog gezellig?
  PREMIUM
  column Marleen Blommaert

  Wordt kerst na de volgende persconfe­ren­tie nog gezellig?

  De laatste, drukke, weken richting Kerstmis zijn aangebroken. De kerstboom staat hier al en de meeste cadeaus zijn in huis om met een groot gezelschap kerst te vieren. Ik had het dit jaar voor één keer eens tijdig gepland en zo was er het vooruitzicht van een gezellig groot kerstfeest met veel familie en vrienden. Of dat na de volgende persconferentie ook nog het vooruitzicht zal zijn, valt te bezien.